Last news in Fakti

26 Май, 2019 09:37 4 974 3

Градовете с най-силно поскъпване на лукс имотите

  • лукс-
  • имоти-
  • цени-
  • свят-
  • поскъпване

В ТОП 3 влизат само европейски градове

Градовете с най-силно поскъпване на лукс имотите - 1
Снимка: Shutterstock

С 4.3% поскъпнаха луксозните имоти в целия свят през 2017 г. За миналата година ръстът е 1.3%, а първите три месеца на текущата е регистриран най-ниския процент на поскъпване на тримесечна база от 2009 г. насам, сочат данните на консултантската компания Knight Frank. Тя проследява цените на луксозните имоти в 45 града по целия свят. Основната причина за забавянето на ръста е заплахата от световна търговска война и неопределеността около Брекзит.

Разбира се, от правилото има и изключения. В ТОП 10 по ръст на стойността на квадратен метър луксозна жилищна площ влизат Берлин (+14%), Франкфурт (+10%), Единбург (+8%) и Париж (+8%). Пазарите във всички тези точки се характеризират високо търсене на наематели, ограничено предлагане и ниска достъпност, т.е. високи наемни нива.

Интересно е да се отбележи, че в Канада разликата между Торонто и Ванкувър продължава да е драстична. В първия град се отчита ръст от 3%, докато във втория спад от 15%. Сред причините за поевтиняването на имотите във Ванкувър е, че местните власти въведоха допълнителен данък при придобиването на имоти от чужденци и редица допълнителни мерки с цел намаляване на спекулативните сделки и понижаване на цените.

ТОП 10 на държавите с най-силен ръст
при луксозните имоти

град изм. %
1 Берлин 14.10%
2 Москва 12%
3 Франкфурт 9.60%
4 Токио 8.40%
5 Единбург 7.60%
6 Париж 7.50%
7 Делхи 5.80%
8 Цюрих 5.20%
9 Мадрид 5.10%
10 Женева 5%


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hristo

    7 11 Отговор
    Къде сте бе русофоби.Москва я има в списъка с най скъпи имоти.Сега няма заспиване :)
  • 2 Факт

    17 3 Отговор
    Делхи е красив европейски град!
  • 3 Мухааа

    4 1 Отговор
    Шимен е на 1 място по мизерия и поскъпване