Last news in Fakti

25 Юли, 2019 14:21 8 342 12

Може ли да ви продадат имота след изтичането на данните от НАП

  • нап-
  • хакване-
  • имоти-
  • измама-
  • продажба
Може ли да ви продадат имота след изтичането на данните от НАП - 1
Снимка: Shutterstock

След хакването на НАП и изтичането на лични данни на милиони българи възниква въпросът дали с изтеклата информация може да бъде продадено жилището ви. Продажбите на имоти в България стават задължително в нотариална форма и с нотариална заверка на подписите. Процедурата изисква участие на нотариус, който има достъп в реално време до база данни на документите за самоличност в страната, включително снимките на притежателите им.

Нотариусът може и трябва да се увери, че купувачът и продавачът, които са се явили при него, са същите хора от базата данни от първичните регистри в Република България, т.е извършва се проверка за идентичност на страните. Също така, нотариусите имат достъп до компютърна база данни с пълномощни, издадени да послужат пред банките и пред Агенцията по вписванията, както и достъп до базата данни за моторни превозни средства и техните собственици.

Дори някой да е узнал Вашите лични данни, за да продаде имот, то трябва да извърши едно или повече престъпления, уточнява в свои материал trafficnews.bg. Освен това, за продажбата на имоти задължително се представят нотариален акт или регистрационен талон, чиято актуалност се проверява в реално време, и без тях сделка не може да се осъществи.

НАП е информирала Нотариалната камара в България за разпространението на чувствителна информация, като нотариусите ще изповядват сделки с повишено внимание.

Според Нотариалната камара, има достатъчно гаранции, че опити за незаконно прехвърляне на имот ще бъдат парирани от нотариусите в страната.

За Ваше спокойствие, бихте могли да активирате SMS известяване за сделки с Ваши имоти – услуга, предоставяна от Агенция по вписванията. Агенцията по вписванията предлага SMS известявания и за движенията по фирмени партиди.

Има ли риск при сделки, сключени с пълномощно, заради неправомерно разпространените данни? При сделките с пълномощно една или повече от страните не участва лично. Сделките с имоти и коли задължително се сключват с нотариално заверено пълномощно, т.е. пълномощното е подписано и подпечатано от нотариус и описано в неговите нотариални книги, след като се е уверил лично, че действително упълномощителят е този, чиито данни са вписани в документа. Всички останали нотариуси имат достъп до компютърна база данни на издадените пълномощни и могат да проверят дали всеки документ е истински.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2345

    23 0 Отговор
    Текста е копиран от сайта на нап.
    Според текста извършването на множество престъпления юе спре престъпника?!??! Той дали ще извърши едно или няколко имотната мафия и сега го правят и не им пука, (заедно с техни нотариуси).
    После човека който казва че били 189 човека, лъже, всички които са се регистрирали в сайта на БСТ (тото_бг), са засегнати. Според мен доста повече хора са играли онлайн тот. Проблема е много голям, не се опитвайте да го омаловажите.
  • 2 dx Rldk

    19 1 Отговор
    Значи да го разбираме, че може ...
  • 3 ПЕНКО

    15 1 Отговор
    В МОЯТ ГРАД ИМА ЕДИН НОТАРИУС -МАНОВ ,КОЙТО Е ИЗВЪРШИЛ ТОЛКОВА "МРЪСНИ ДЕЛА ", ЧЕ ...ИЗВЪРШЕНИТЕ ДНЕС ОТ НЕГО СА ДЮНАПРЕН !!! ИМАХМЕ И НАЙ-МРЪСНИЯ И ПОДЪЛ ПРОКУРОР -МИХАИЛ ДОЙЧЕВ -ОТ БКПСПТО -/УБИХА ГО В ГЪРЦИЯ ЗА ДА НЕ ПРОГОВОРИ /!!! ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ВЕЛИК ХОЛИВУУДСКИ СЦЕНАРИЙ - " ГЕРОИТЕ ОТ ПЕРНИК " !!!!!

    Коментиран от #9

  • 4 Стига измами шороши

    22 0 Отговор
    На мой близък приятел бандити му продадоха къщата в Търново, голяма, в центъра. Пет години ходи по дела. Замесени се оказаха освен добре известните бандити и нотариус, полицаи и съдии. Едва спаси бащината си къща.
  • 5 Глист

    21 0 Отговор
    те тези сделки не се ли правят при нотариус който е техен човек?
    поне по господари на ефира едно време даваха един такъв, с фалшиви лични карти прехвърляха имоти на пострадалите.
  • 6 ПЕНКО

    10 2 Отговор
    МОЖЕ ,НО КУПУВАЧИТЕ ЩЕ УМРАТ В ЕДНО С НОТАРИУСА ,ДАЛАВЕРДЖИИТЕ И ОХРАНАТА МУ ...И ЕВЕНТУАЛНО НЯКОЛКО КОЛЕГИ ОТ "ПО- ЛЮЦИЯТА" !!!!!!!!!!!! СЛЕД ТОВА ЩЕ "ИЗЧЕЗНА " ...И ТЕШКО И ГОРКО НА "...ЖЕНА МУ ;ДЕЦАТА ;СЛУГИТЕ И ЦЕЛИЯТ МУ РОД " !!!!!!!!!!!!!
  • 7 Сандокан

    8 1 Отговор
    Бандюгите, сами ще се прецакат, свестните напускат. Няма вече хора в беге.
  • 8 ivan ti

    4 1 Отговор
    До вчера си мислех че имам мезонет в "Изток" с персонален асансьор. Днес разбрах че нямам. Моля "НАП" да ми го върне.
  • 9 От къде е?

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ПЕНКО":

    От къде е този Манов- от Кюстендил ли? Понеже аз имам няколко сделки при него! Хвана ме шубето!!!
  • 10 Скоро ще се уверим

    1 0 Отговор
    В опазването на данните ни не можем да сме сигурни, видя се. Сега въпросът е доколко можем да сме сигурни в нотариусите, след като има случаи на участието им в множество имотни измами?
  • 11 Ха ха

    1 0 Отговор
    По- важен е въпросът:
    Може ли да ви върнат имота след като е продаден незаконно???
  • 12 Един

    0 1 Отговор
    Може, може!
    реплика към 11Ха-ха : Не може ! Не може!
    (познайте защо : подсказвам - имаме "демокрация"!)