Last news in Fakti

13 Август, 2019 09:11 11 661 11

Как възниква комплексът „Слънчев бряг”

  • слънчев бряг-
  • петър дойчев-
  • курорт-
  • история-
  • възникване

Разказ на един от основателите

Как възниква комплексът „Слънчев бряг” - 1
Снимки: М. Богданова ©

Първоначалната концепция за изграждането на „Слънчев бряг” е подобна на тази за „Златни пясъци“. „Хотелите бяха от три до четири етажа най-много. Но когато през 1960 г. започна израждането на първия 10-етажен хотел, стана ясно, че високият строеж е по-ефективен”, разказва приживе Петър Дойчев, един от доайените в българския туризъм по онова време, цитиран от Флагман.

Главният архитект на „Слънчев бряг” Никола Николов и неговият колектив изграждат така хотел „Глобус“, след което получават авторското право за цялостната концепция на курорта. „Без подписа на арх. Николов нищо не можеше да се построи или промени в курорта. Така в кк „Слънчев бряг“ започнаха да се пускат в експлоатация хотел след хотел и ресторанти отделно от хотелите”, припомня Дойчев. „Тук искам да спомена заслугата на проектантите на „Слънчев бряг”, които не забравиха нашата национална архитектура, умело вплетена в някои сгради. Например, хотел „Тракия“ е изграден в чист стил на стара българска къща с голям двор и огнище в него. Ако посетим хотелите „Созопол“ и „Месемврия“, ще видим типичните за старите къщи в района вътрешни дворове.

Успоредно с това започва усилено изграждане на суперструктурата на комплекса, който днес предлага за любителите на различните видове спортове тенис кортове, баскетболни и волейболни игрища, миниголф, велосипеди, както и гребни и платноходни лодки, скутери, водни ски, водни колела, воден парашут и други.

Създадена е конна база с добре обяздени коне и подготвени инструктори по езда. Организират се екскурзии по земя, море и въздух из вътрешността на страната и интересните туристически обекти в близките страни.

Голямо предимство за желаещите да почиват в „Слънчев бряг“ е това, че могат да пътуват със самолет, с влак, с автобуси, леки автомобили, както и с кораби по море. Изграденото голямо международно летище до Бургас, на 30 минути с кола от „Слънчев бряг“, приема директно самолети от цял свят.

„Като се ровя из спомените и сега виждам как всички, не само колегите от туризма, но всички хора по море, във въздуха и на земята, с ентусиазъм вършеха работата си, стараеха се да бъдат дружелюбни към гостите, да им осигурят добри възможности за почивка и да спечелим нови добри приятели на България”, казва Дойчев и допълва: „Смятам, че този пример нашите приемници трябва добре да запомнят. Лесно се работи, когато е изградена вече добре уредена материална база и могат да се предложат разнообразни възможности за почивка и забавления.

Естествено, имаше трудности и в изграждането на „Слънчев бряг“. Но те се преодоляваха с ентусиазъм. “Слънчев бряг“ бе определен за курорт с деца, затова още в началото започнаха да се изграждат детски площадки, а впоследствие и детски градини с гувернантки, владеещи чужди езици, които се грижеха добре за децата на чуждестранните туристи. Впрочем, създадоха се и детски градини за работещите в курорта.

Наистина началото на „Слънчев бряг“ също беше свързано с много романтика и ентусиазъм, с голямо желание за изява и конкуренция, за да се наложи курортът на международния туристически пазар, което и стана.

От нас зависи сега при новите условия на пазарна икономика да се развие по-нататък и по-ефективно това начало, а и новите собственици след приватизацията се включиха активно в реконструкцията и модернизацията на обектите и строеж на нови хотели”.

Слънчев бряг днес


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 София

    69 4 Отговор
    Бетон, асфалт и стъкло ....

    Коментиран от #5

  • 2 хахо

    36 3 Отговор
    Туй с дружелюбността нещо се е пообъркал тоз човечец.
  • 3 321321

    17 6 Отговор
    Възниква след 3-4 чашки и някоя друга магистрала (прекия и преносния смисъл)
  • 4 Стани да си легнеш

    31 3 Отговор
    А никъде не се коментира пречиствателно съоръжение, резултата е налице.

    Коментиран от #7

  • 5 И мутри😂😂

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "София":

    И дрога и алкохол кражби измами и ромове😂😂😂
  • 6 нервен ( разбивача на тролове )

    7 5 Отговор
    Да ...а приликите със сочи от другата страна на морето е чисто съвпадение нали
  • 7 А,де ...

    22 3 Отговор

    До коментар #4 от "Стани да си легнеш":

    Не се коментира и как от ''Слънчев бряг'', се превърна в ''Слънчака''. 91- 94г. Но тая статийка, тябва да я напише Миро Севлиевски :-)
  • 8 яоожя

    18 3 Отговор
    Най-странния феномен е че на Сл.Бряг идват много българи работещи и живеещи в чужбина и много им харесва, от друга страна, българите живеещи и работещи в България не го харесват и не го посещават или ако го посещават са много малко на фона на чужденците.

    Коментиран от #9

  • 9 ГОСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "яоожя":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ........++++++++++
  • 10 Язе

    3 6 Отговор
    На Сл.бряг зависи точно къде си.На свободната зона са един върху друг но на платената няма проблем.Разстоянието между чадърите е голямо и е спокойно.На мен си ми харесва.Малко цените на плажа са високи но все пак си на море а не в кварталната кръчма.
  • 11 Шабиха

    4 1 Отговор
    Стана бетонна джунгла, ето това. Беше си хубаво, зелено и уютно място преди 10-ти ноември. Убиха го.