1 Октомври, 2019 14:21 4 553 10

Кое прави домът ви непродаваем

  • жилище-
  • къща-
  • имот-
  • продажба-
  • съвети-
  • пречки-
  • собственик

Кои са важните фактори, които трябва да отчитате като подавате жилището си

Кое прави домът ви непродаваем - 1
Снимка: Shutterstock

Продажбата на жилище е съпътствано с редица препятствия. Част от тях са наложени от пазара, а други от самите собственици. Докато първите е трудно да бъдат избегнати, то вторите могат да бъдат елиминирани, стига собствениците да осъзнаят, че това е в тях плюс. Американското издание Business Insider е анкетирало брокери с цел да определи какво забавя продажбата на един имот.

Сред най-често срещаните проблеми е нереалистичната цена. Причината да се иска по-висока цена от тази за определения район е най-вече емоционално, споделят посредници. Собствениците смятат, че именно техният имот е по-добре поддържан, по-хубав и съответно може да му се иска по-висока цена.

Макар да звучи странно, но лошата миризма също може да е пречка за бързото намиране на нов стопанин да даден дом. Анкетираните брокери посочват, че сред най-големите пречки, е миризмата от котки. Остатъчните аромати от тютюнопушенето също могат да отблъснат клиента. В тази графа с проблемни фактори могат да бъдат поставени също така мухълът и лошото осветление на помещенията.

Огромен проблем за продажбата на имота е ако той не е ремонтиран. Най-трудно продаваеми са жилищата и къщите, които се нуждаят от основно реновиране. Съветът към тези собственици, които имат имоти, чието състояние изисква само освежаване, е то да бъде направено, за да може по-бързо да се намери клиент.

Мебелите също могат да бъдат проблем при продажбата и то в два аспекта. Първият е ако са стари. В този случай съветът на специалистите е те да бъдат изнесени. По-добре празни стаи, отколкото затрупани с вехти мебел. Вторият аспект е претрупани с вещи стаи. Проблемът тук е, че клиентът за пръв път влиза в имота и виждайки едни претрупани стаи трудно може да си представи как точно ще изглежда бъдещият му дом.

Не на последно място има собственици, които макар да са решили да се разделят с имота си, се държат като, че ли няма да продават имота. Те не желаят да почистят дома си преди оглед или пък отказват да изведат домашния любимец, за да не се притеснява клиента по време на огледа. Други директно нямат желание да покажат имота.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хамерикан

    16 1 Отговор
    Тук сме доста различни от американците.
  • 2 Гост

    23 3 Отговор
    Искам да помоля, даже вече да апелирам към г-жа Богданова, която вярвам, че е интелигентна жена и която ценя като журналист да престане да преписва статии от чужди медии. Чисто новите жилищни сгради, туко- що взели АКТ 16 се издават на шпакловка и замаска. По логиката на статията този тип апартаменти не би следвало да се продават, понеже се нуждаят от капитален ремонт. Това с ремонта не е проложимо на нашия пазар- масово се търсят жилища, които са за ремонт, като естествено цената е съобразена с това. Съветът за инвестиране в основен ремонт е абсурден, защото почти винаги вкусовете на новия собственик ще са различни от вижданията на продавача. В допълнение процентното увеличение на цената с да кажем 20% от стойността не е задължително да рефлектира в цената за проектирането, извършването на ремонта и вложените материали.

    Коментиран от #5

  • 3 1914

    12 2 Отговор
    съседи тъмнолилави
  • 4 Гост

    11 1 Отговор
    като взимах жилище точно така стана, предишният собственик ми обясняваше как ще прави това и това да го ремонтира и то не по моят вкус... направо се разбрахме да приспада едни евра и да не го маже че да го събарям след него.
  • 5 Пилотът Гошу

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Право думаш, ма тук говорят за имоти с високи цени, а миришат на котешка урина, мухъл и са с лошо осветление, та не знам въобще дали ще те разбере джурналистката... Аз не съм виждал хора да продават опикан коптор на високи цени, но щом госпожата е рекла...

    Коментиран от #8

  • 6 Аааa

    8 1 Отговор
    Доста тъпа статия , по мое мнение .
  • 7 Броки

    4 0 Отговор
    Копторите, трудно се продават, защо ли?
  • 8 Гошо

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пилотът Гошу":

    И аз съм любопитен да покажат що за жилище е това дето смърди на мачешка пикня
  • 9 Слави

    4 2 Отговор
    Таксите са малки, ако са 2% от пазарната стойност и ти плащаш за панел в Младост София по 4000 лв на година , сам ще разбеш отговора, ако прибавим и заем от Банка то тогава ще има реален пазар, а ако добавая че ремонта не трябва да надвишава 20 % от пазарната стойност на жилището защото го превъщаш в непродаваемо и на края да добавя не може в смотан квартал да имаш хубав дом , това е все едно да имаш МОСКВИЧ с 17 инчови алуминиоми джанти и т.н
  • 10 Умен

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Кое прави домът ви непродаваем
    Алчният брокер/продавач!!!