Last news in Fakti

12 Ноември, 2019 20:37 7 961 12

Българинът и високият му интерес към новото строителство

  • димитър савов-
  • строителство-
  • препятствия-
  • проблеми-
  • жилища

Най-лесно е да се построи и продаде жилище

Българинът и високият му интерес към новото строителство - 1
Снимка: М. Богданова ©

Покупката на жилище е един от най-важните моменти за клиентите. Обикновено се случва един или в най-добрия случай два пъти в живота на българина. Съвсем нормално е при такъв, едва ли не съдбовен избор, клиентът да иска да огледа всичко много внимателно. Според анализатори, именно това е една от причините все повече хора да се насочват към придобиването на апартаменти ново строителство. Имотът е нов – логично е да няма подводни камъни и да не се инвестират хиляди левове в основен ремонт. Увеличава се и броят на хората, които придобиват апартаменти още в различните етапи на строеж на сградата.

Разликата при клиентите преди и след 2008 г. е, че днес те са все по-образовани по отношение на продукта, който получават, респективно и изискванията са им по-високи. Готови са да платят по-висока цена, защото знаят, че един ремонт на стар имот има доста „подводни камъни” и цената, която са определили за него често не стига. Следва вземане на кредит за ремонт и отлагане влизане в имота с месеци.

Най-ниските лихви по ипотечното кредитиране от съществуването на свободния пазар на недвижими имоти у нас, също е мощен катализатор над 70% от сделките с жилища да са именно с ново строителство. На фона на липсата на лихви по депозитите, покупката на ново жилище е отличен вариант за съхранение на спестяванията.

И докато клиентите някак си съумяха да изчистят до голяма степен препятствията към новото и хубаво жилище, то строителите продължават да се сблъскват с доста проблеми. „През последните години се увеличава времето от покупката на парцела до „първата копка” и намалява периодът на ефективно строителство и продажба. Ако през 2013 г. от покупка до строеж времето беше 6 месеца, сега е 2 години. Постоянно се усложняват процедурите”, казва Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD. „Политическата среда в момента е доста шарена. Политиците разчитат много на общественото мнение. Хората са подвластни на тези настроения и идва една естествена съпротива срещу строителството” допълва той.

Един от основните „препъни камъни” е процедурата по обявяване. Един ПУП се обявява 3 пъти. Тази процедура е от миналия век. В нея се казва, че единственият начин, че хората са осведомени, е обратна разписка. Докато не се извести и последният съсед процедурата по строителство не може да започне. „Имаме случай с 268 разписки. Те всички трябва да бъдат подписани и върнати. Едва след като и последният 268-ият подпише и върне разписката може да бъде обявена процедурата. И едва от тогава тече 14-дневния срок за обжалване. Не се признава връщане на разписки по e-mail или с помощни нотариус. Тази процедура понякога се прави три пъти”, допълва Савов.

Едно от ключовите неща, които затрудняват процеса от покупката на парцела до началото на строителството, са обществените обсъждания. Почти за всичко се прави обществено обсъждане, а не е ясно точно каква сила има.

Темата за застрояването и презастрояването в София се експлоатира и в предизборната кампания и след нея. Още на втория ден след обявяване на резултатите един кмет се обяви за референдум срещу застрояването, а втори заяви, че това, което го е мотивирало да стане кмет, е борбата с презастрояването. Колко и как ще се построи ще покаже бъдещето. Важното е, че днес продуктът, който се изгражда несъмнено е с по-високо качество отпреди 10-12 години. Именно и това е един от основните фактори българинът да предпочита новото пред старото строителство.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Obergruppenfuhrer

    34 6 Отговор
    И ще видите, догодина като дойде Глобалната криза (която вече започва в Западна Европа) как гърми балон и как им взимат на хората жилищата..айде народе на ипотекатааааа!

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Анонимен

    35 0 Отговор
    Статията я има в Инвестор и Блумбърг, като реклама на BLD, строителната компания, и Димитър Савов, дето строи в Манастирски Ливади, и на всеки две години тръби за още и още ръст в цените на жилищата, щото да сте чули строител, брокер и банка да Ви кажат че идва спад в имотния пазар?
  • 3 Кечиста

    33 3 Отговор
    Българите трябва да се образоват по отношение на недвижимите имоти. Паразитните и НЕоправдани разходи за брокери, трябва да приключат, като чалгата! Плащате фиксиран хонорар на адвокат и спестявате разхода в проценти за брокера, който не н завършил институт за брокери, а е като масажистите по пляжа - хващат ги от кол и въже и им наливат КЛИШЕТА "стимуланти"!!! Пълна немощ от заучените стихотворения следва в непредвидени ситуации- нещо което, всяка адвокатска кантора приема за предизвикателство, за брокерите е излишен разход, защото, ТОГАВА САМИ БЯГАТ ПРИ АДВОКАТИ да реват и обясняват как го хванали от товарач в склад или чирак в монтьор да го обличат в костюм, да му правят прическа и да хуква да лъже, че е успешен брокер от дълги години... Кога ще си отворите очите за тея смукачи, не ви знам!
  • 4 Строител.

    23 3 Отговор
    Новото строителство е пълна измама строи се с некачествени материяли и бетона е боклук цялата работа е да се вземат парите на балъците които си мислят че като дадат една камара пари и купят нещо то ще е вечно ???
  • 5 Грауч.

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Obergruppenfuhrer":

    Да живее кризата та най хубаво лекува всичко.
  • 6 Кризкко.

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Obergruppenfuhrer":

    Добре дошла кризо чакаме те с най голямо желание нека тези които вземат всичко на кредит сега да ядът хуя догодина.

    Коментиран от #7

  • 7 Инспектор Мадуро

    12 12 Отговор

    До коментар #6 от "Кризкко.":

    Плащай си наема, мизерувай си и си злорадствай като един истински бългин и успешен човек.
  • 8 Броки

    2 3 Отговор
    Тоя районния кмет, дет искал да изкупува зелените площи, ще му кажа, че спокойно може да предлага 2 € м², щото толкова е в прованса, а ако алчните реститути искат повече, да вземат да си платят подобренията, щото га софето е било село е нямало метро
  • 9 falit za investitorite

    12 2 Отговор
    Къде сте тръгнали да купувате ново строителство хаха.. са почват фалитите на инвеститорите и цените ще са пак на 600 еур/м2 с акт 16 с направен кенеф
  • 10 134

    4 2 Отговор
    Имотите им се увеличат, но не и да ги вземат. Преди 30 години станаха с винари и овчари и в големите градове купуват на комунистите ТЖ блокове. Едни казва били качествени други стари. Стари са. Строени 1970. Има хора с много пари, но и много работят, ако продавате имам човек.. А бг къде, на улицата, за квартира денги неть, товарищи от мнозинството. И последната риза ша им вземат останало от дедите им
  • 11 балон

    6 9 Отговор
    аз съм брокер и мога да ви кажа, че цените в София вече паднаха под нулата. Ето например реновиран двустаен продадох в центъра мин. седмица за минус 200 Е кв. метър. И само, за да стане сделката реално аз платих комисиона на страните, защото продажната цена е отрицателна. Това е, балонът се спука със силно положение и заля всички

    Коментиран от #12

  • 12 Aaa

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "балон":

    Ела да те хвана за ръчичката и да ти покажа сграда на няколко години в голям областен град, която няма още акт 16, а на входа вече има гигантска прекрасна цепнатина! Дори не си направих труда да вляза вътре, след бърз външен оглед! Ако има по-умни от мен - да купуват, аз съм пас!