3 Декември, 2019 15:12 6 708 4

Криза за извънградските имоти в Испания

  • испания-
  • инвестиции-
  • чужденци
Криза за извънградските имоти в Испания - 1
Снимка: Shutterstock

Испанският пазар на извънградски имоти за последните 30 години отчете значителен ръст благодарение на чужденци, но през последните няколко се наблюдава „замразяване”. Стабилен остава само секторът на тези ваканционни имоти, до които има добра инфраструктура. Интересът към тях е предимно от страна на испанци.

Тенденциите на пазара на извънградски имоти, които не са ваканционни, се определя предимно от чужденците. Интересът от тяхна страна обаче отчита спад през последните години, особено от страна на граждани от държави в северна Европа. Причините за това са няколко. Сред тях са екологичност и грижа за околната среда. Редица извънградски имоти се строят без оглед на опазване на природата. Най-ясно може да се види, като се разходи човек по испанското крайбрежие. Преди време испанските имоти изглеждаха по-достъпни за северните европейци. Имотите обаче поскъпнаха. Също така по-сложен стана и процеса по оформянето на документите при покупко-продажба на имот в Испания от страна на чужденци. Не на последно място е налице усложнена процедура по отдаване под наем на имоти разположени край морето. Така например, не може да се отдават имоти под наем на туристи в Барселона, на Балеарските и Канарските острови. В Андалусия и Каталуния процесът се контрола от общинските власти. Данъкът от отдаване под наем е висок. Това, от своя страна, отблъсна част от купувачите, решили да придобият имот с инвестиционна цел.

Британците са сред една от най-големите групи чужденци, които инвестират в испански имоти. От тази гл.т. Брекзит ще окаже значително влияние върху търсенето, коментират анализатори. Плюс това Великобритания вече увеличи данъците за свои граждани, които купуват ваканционни имоти зад граница.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брокерът

    10 4 Отговор
    И тук е така. Усети се народа, че София не става вече.
  • 2 Броки

    7 2 Отговор
    Бая народ се набута, като даде безумни пари на реститутите в шопско, ма кво да правиш - СТАДО
  • 3 777

    2 3 Отговор
    Хора от цяла Европа си копуват имоти в Испания! Незнам дали занете но Испания я наричат вече Нова Европа!

    Коментиран от #4

  • 4 Муйо Уйов

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "777":

    А ти сигурно си кОпуваш на село, неграмотни ко.