30 Декември, 2019 15:35 6 553 10

Хотели-капсули вече и в Европа (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • хотел-
  • капсула-
  • милано-
  • италия-
  • архитектура

Първият такъв се появи в Милано

Миграцията на хората от по-малките населени места към градовете и ръста на туристическия сектор създават редица проблеми. Един от най-очевидните е липсата на парцели за строителство, респективно дефицит на жилища и ... хотели. Вторият сегмент е особено важен за известните туристически дестинации. Една от тях е Милано. Хотели има, но те са пълни, а броят на туристите расте ли расте.

В далечна Япония да имаш собствен дом от дълги години е нещо повече от лукс. Именно и поради това японците измислиха жилищата капсули, а с течение на времето идеята се разви и се появиха и първите хотели-капсули. Днес те са нещо обичайно в Азия и нещо ново в Европа.

Първият хотел-капсула на Стария континент вече е факт. Намира се именно в една от най-горещите туристически дестинации – Милано. Според клиенти, хотелите-капсули трябва да се развиват, тъй като имат бъдеще. Все повече хора ще предпочетат това място, вместо хостелите, тъй като тук има уединение.

В стандартните стаи има осем капсули, залепени една до друга, с общи тоалетни и душ-кабини в дъното на коридора. Във вътрешността на кабината има легло широко 90 сантиметра и дълго 2 метра, с възглавница и олекотена завивка, два контакта за зареждане на телефон или компютър, ракла за чантите и нощно шкафче към нея. Цената на нощувка в екстравагантния хотел, разположен на тиха уличка в центъра на Милано, започна от 19 EUR, като е включена и закуска на блок-маса. По време на седмицата на дизайна цената обаче скача на 150 EUR.

Идеята за хотелите-капсули е заражда през 1979 г. в Япония. През последните години набира скорост, като подобни хотели започват да се появяват по летищата, започвайки от Париж, минавайки през Москва и стигайки до Банкок. Вече могат да бъдат видени и в мегаполиси като Сингапур, Сеул и Бомбай.

Минусът на подобни хотели е, че човек може да почувства изолация. Също така те не са подходящи и за хора, които страдат от клаустрофобия. Предимството обаче е наличие на уединение, по-ниска цена за нощувка и забележителности и развлечения, които са на „една ръка разстояние”.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дивака

    5 10 Отговор
    супер
  • 2 смок

    22 8 Отговор
    Капсулирана мизерия?
  • 3 хамериканец

    24 7 Отговор
    като в морга
  • 4 Вива ла вита

    14 1 Отговор
    На аерогарата на Париж - "Шарл де Гол" преди двадесет години съм спала в такъв хотел. Там им казват "какавида".
  • 5 Дон Базилио

    10 4 Отговор
    А хотели-ковчези кога? Или и за тях пенсионерите са твърде много -
    както за пенсионната система...
  • 6 Д-р Храчков

    7 5 Отговор
    Само хора с бедна психика биха се набутали 19€ за това WC.
    Тези капсули в Япония са по принуда. Нямат свободна земя. Но тук в Европа е простотия. За тези пари който търси нови контакти са всички хостели.
    Там поне не си набутан в капсула.
  • 7 Напомняне

    8 2 Отговор
    Не са много далече от това и усаняците, които напоследък все по-често, поради липса на други възможности, устройват жилището си в някой кемпер или контейнер за превоз на стоки с кораб. Комфортно битие в "дом" 2 на 4 метра за двучленно семейство, който при това няма постоянна връзка с вода и канал - ега ти и живота!
  • 8 Чичо Тони

    4 2 Отговор
    Ние тези хотели ги имахме преди 30 години. Малки стаи с легло и шкафче и тоалетна в дъното на коридора.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ttt

    1 0 Отговор
    Ebasi razvlecenieto ,kato ti se doebe otivah darpash perdeto i pocvash