Last news in Fakti

31 Март, 2023 13:11 3 058 1

Новата инвестиционна дестинация на богаташите

  • милано-
  • италия-
  • богаташи-
  • дестинация

Преместиха се от Лондон в Милано

Новата инвестиционна дестинация на богаташите - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на луксозни имоти в Милано процъфтява. Причината е, че банкери – мениджъри на фондове и частни инвеститори предимно от Лондон, се стичат във финансовия център на Италия.

През 2017 г. италианското правителство започна да предоставя щедри данъчни стимули за привличане на новопристигнали. Това помогна за насочването на пазара на недвижими имоти в Милано към сегмента от висок клас, особено след като градът се превърна в популярна дестинация за преместване на финансови работници, напускащи Лондон след Брекзит.

Милано преживя нещо като ренесанс през последните години със завършването на няколко големи проекта за градско възстановяване. В очакване на Световното изложение през 2015 г., градът и агенциите за недвижими имоти трансформираха порутената Порта Нуова и стария панаир на Милано в елегантни модерни забележителности, предизвиквайки развитието на нови луксозни жилищни, търговски и бизнес райони.

Част от привличането е географско: Милано е на 1 час полет от финансовия център на Франкфурт и на по-малко от 2 часа от Лондон. Освен това е на 2 часа от средиземноморския бряг и на около 1 час и половина с кола от алпийските ски курорти.

„Милано е страхотно място за преместване. Това е финансовият център на страната, той е добре свързан с основните транспортни центрове на континентална Европа и предлага висококачествен начин на живот“, казва Джовани Рафа, частен банкер в Credit Suisse Group AG, който се премести в ломбардската столица в края на 2021 г. след 16 години в Лондон.

Според уебсайта за недвижими имоти immobiliare.it стойността на луксозните недвижими имоти в Милано е нараснала с 25% през шестте месеца, приключващи през ноември 2022 г. Това е значително увеличение в сравнение с периода от 2019 г. до 2021 г., когато средните цени на луксозните имоти в Италия са се повишили само с 2%. Времето за доставка на жилища от висок клас също се свива – в момента те остават на пазара средно малко повече от два месеца – по-малко, отколкото преди пандемията.

След излизането на Обединеното кралство от ЕС някои от най-големите банки в света бяха принудени да преместят търговците от Обединеното кралство в континентална Европа. Докато италианските банки като UniCredit SpA и Mediobanca SpA бяха първите, които репатрираха служители в Милано, техните международни колеги сега следват примера им.

Goldman Sachs премества търговци от Лондон в града в Северна Италия, а инвестиционните компании Certares, Eisler Capital UK и Andera Partners отвориха магазини в Милано през последните няколко години. През 2021 г. броят на високоплатените лица в Италия, определени като служители, печелещи повече от милион евро годишно, се е увеличил до 351 през 2021 г., според нов доклад на Европейския банков орган, което е с 88% повече от година по-рано.

Основната полза за богаташите, обмислящи да се преместят в Италия, са данъчните стимули, които дават на новодошлите възможността да плащат фиксирана ставка върху доходите си, спечелени в чужбина, или необлагаеми суми до 70% от доходите им за 5 години.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Петров

    5 3 Отговор
    Ето така се случват нещата - създай условията и те сами ще дойдат ! Когато през 2016-17 година заможни и умни българи взеха да се изнасят в Италия ние им се смеехме - нямали акъл, вместо да инвестират в 2-3 хотела те седнали да ремонтират некви съборетини при жабарите. А сега какво те европейци пътуват си , плащат си в евро- бели хора, а ние се надаме на помощи!