Last news in Fakti

5 Януари, 2020 16:36 4 383 16

Десетки казарми и поделения се рушат

  • казарми-
  • поделения

След отпадането на военната служба Министерството на отбраната се е освободило от близо 500 военни имота

Десетки казарми и поделения се рушат - 1
Рушащото се поделение в Хасково Снимка: БГНЕС

За последните 20 години Министерството на отбраната се е освободило от близо 500 военни имота.
След отпадането на военната служба десетки казарми и поделения в цялата страна пустеят и се рушат, съобщава бТВ.

Едно от тях е поделението в Свищов, затворено през 2001 г.

За първи път от 18 години бившият офицер Валентин Блажев отново стъпва в мястото, където е минала голяма част от живота му.

„Поделението беше оставено в образцов вид. Имаше централа със 100 телефона – 100 телефона бяха оставени във всички канцеларии, защото се предполагаше, че някой може да го купи и да го ползва”, спомня си офицер Блажев.

В последните години след продължителни спорове и административни битки община Свищов успява да получи поделението.

„Община Свищов не е от общините, които имат развита индустрия, и идеята е на терените на бившите казарми да бъде изграден индустриален парк, с който да дадем възможност за създаването на нови работни места”, обяснява Генчо Генчев, кмет на Свищов.

Военното поделение всъщност е единственият имот с излаз на река Дунав в Свищов. Амбицията на общината е част от терена да се облагороди и да се превърне в алея за разходки край реката, зона с пейки и малък парк за хората в града.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиквун

    36 3 Отговор
    Вместо да се направи завод да се работи, ние ще стройм парк за да се разхождаме? Какви са тези идиоти който Са ни избрали
  • 2 3385

    26 2 Отговор
    Поредната схема на Шкембе Войвода след апетитните военни имоети по морето и зимните курорти!
  • 3 слаботоков

    23 0 Отговор
    Спокойно бе! Шкембе Воеводата ще ги възстанови! Нали така каза че ще връща военната служба!

    Коментиран от #7

  • 4 Биде

    36 2 Отговор
    За тов а сме бедни,защото вместо да съхраняваме и да се грижим предпочитаме да рушим и рушим и рушим!Казарми, детски заведния, цели заводи заминаха лека полека, а сега се бием в гърдите че строим и строим и строим ! Глупави и продажни управници -слаба държава ще перефразирам една известна поговорка( простнарод- слаба държава)

    Коментиран от #9

  • 5 filo

    4 13 Отговор
    Боли ме шлифера.
  • 6 гост

    11 3 Отговор
    Пияният министър ще има да гони дивото,след като изтърва питомното!Казармите се разграбиха за жълти стотинки,не остана нищо,сега като направи(според пияния министър)казармата задължителна ще настанява войниците в ХОТЕЛИТЕ я в Банско,я на друго място...Смешник!

    Коментиран от #8

  • 7 Шкембо

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "слаботоков":

    Спокойно бе хора,ще възстановим някое и
    друго поделение,и ще го предоставим на
    американските ни братя,които ще ги
    поддържат добре...
    Нали ви подготвяме отдалеко,та да останете
    изненадани след време..
  • 8 Шкембо

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Обърни внимание на коментара ми отдолу.
    Мислиш ли че,ще има войници за тези
    поделения...

    Коментиран от #11

  • 9 СссереМ

    0 6 Отговор

    До коментар #4 от "Биде":

    Еййй трол,да мълчиш.
  • 10 Хаджи хаджи Българин

    7 0 Отговор
    Май нещо проспахме или......? Годината беше 2005! Германия! Току що завършил- икономическо образование, в Германия български студент си намира работа в Бг! Заплата 2000лв, на месец + автомобил и всички дневни разходи осребрени! Ще попитате от кого? " Фирмена тайна" - беше отговора! В същност! ЛИДЛ И КАУФЛАНД - БЪЛГАРИЯ, набират имотни брокери по области! Тайната беше разкрита- 8 години след началото! Естеството на рабатота! В областните градове, с повече от 40-50 хил жители, държавните имоти, в индустриалните зони, с пътна инфраструктура се продават от кого????? От общинските служители- съветници- кметове и тнн! Някой досеща ли се, че под тази графа попадат и териториите, на бившите военни поделения или " губещи" тогава предприятия! Някой досеща ли се, за " схема" - позната дума в речника на българина!
  • 11 Хаджи хаджи Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Шкембо":

    Най-много удобно е, да се правят Центрове за бежанци!
  • 12 Хаджи хаджи Българин

    0 0 Отговор
    Нищо лично, просто - бизнес!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Умен

    1 1 Отговор
    МОЖЕХЧЕ КАЗАРМИТЕ ДА ГИ НАПРАВИМ ДОМОВЕ ЗА СТАРИ ХОРА, ПОПРАВИТЕЛНИ ДОМОВЕ ЗА МАЛОЛЕТНИ, ДА ИЗНЕСЕМ ЦИГАНСКИТЕ ГЕТА ОТ ГРАДОВЕ И СЕЛА!
    Пълна неграмотност и неразбиране от така наречените управляващи!Трябва да се съдят за безстопанственост!Милиони загубени!
  • 15 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Някой от тези управляващи случайно , ама съвсем случайно , да знае какво е "ТРУД" ? Всичките до един са "а ла Дертлиев" - великият демократ!? За мен ще остане" вечна загадка", как така аджеба, интернирания по политически причини в Силистра и работещ като "арматурист", после е приет и следва "ПРАВО" в Юридическият факултет на СДУ ??? Де да знаех кой, как и защо следваше право , тогава ?!? " Трудно се живее сред подлеци неразбрани !!!" Ако бяха само казармите в Свищов / там мисля, че бе РГК - то на Инженерните войски/,всички политици на тази територия " с мед и масло да ги храним ". Ако може някак си отстрани да се погледне и прецени, "колко пари струва",, военният ни "дънков" министЕр ще се застреля на втория ден !!
  • 16 5225

    1 0 Отговор
    Държавни имоти са. Искам да попитам кой носи вина и как ще бъдат наказани. Къде са законите , кой трябва да ги спазва. Не може на обикновен човек да му се пише глоба за непочистен сняг на тротоара "-измислям си -" , а тук да става въпрос за милиони и да няма стопанин . Или пак ще гледаме поредната измамна приватизация или друго подпомагана от административната държавна власт.