Last news in Fakti

14 Юли, 2012 18:18 4 183 7

Печелившо: апартамент в голф комплекс

  • голф-
  • перфанова-
  • имот-
  • цени
Печелившо: апартамент в голф комплекс - 1
Снимка: М. Богданова ©

На бизнес среща на FIABCI България проведена в „Пирин голф & Кънтри клуб” беше акцентирано върху пазара на имоти разположени в голф комплекси. Преди началото на кризата имаше десетки проекти, но само част от тях бяха реализирани. По данни на мениджърите на голф комплекси, се оказва, че през изминалите 12 месеца именно в този сегмент се наблюдава най-силен ръст при покупко-продажба на имоти. На какво се дължи това?

„Обяснението е много просто – това са изключително добре поддържани комплекси, предлагащи един затворен цикъл от услуги. Като нови малки градчета. Те са уникални сами по себе си и затова нямат конкуренция, което е много важен фактор за растежа на цените. Освен това в тези комплекси се създават и условия и занимания за социално общуване, което в други затворени територии в голяма степен липсва. Средата и комфорта продават, и то много добре”, казва инж. Ирена Перфанова, президент на ФИАБЦИ-България.

Успешните продажби на имотите в нашите голф игрища са голям шанс за страната ни да продава луксозни имоти на европейския пазар. Те са и отличен пример, че доброто управление на собственост покачва нейната стойност. В голф игрищата са инвестирани милиони, за да се изградят общите територии и всяка година се харчат милиони, за да се поддържат. В момента тези комплекси печелят главно от продажбата на недвижими имоти, но след някоя друга година, когато имотите там са разпродадени, те ще печелят от управлението на собствеността, а това е един стабилен бизнес.

Комплексите от затворен тип и луксозните имоти имат най-голям шанс да последват събдата на голф имотите. „Определено смятам, че ако държавата се погрижи да създаде правилна политика за изграждане на инфраструктури преди започването на ново строителство, то затворените комплекси ще бъдат много търсен продукт, както и зоните за еднофамилни къщи около областните центрове. Има също така дефицит на луксозни имоти и сгради, предназначени за постоянно живеене на български граждани в столицата и големите градове. Може странно да звучи за сегашното състояние на пазара, но има търсене на хубави четиристайни апартаменти (с три спални по европейския стандарт). А и това не е странно, защото за българското семейство е типично да има две деца”, допълва инж. Перфанова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nikis72

    3 0 Отговор
    hayde bez plateni reklami
  • 2 Аватар

    3 0 Отговор
    Каква безплатна реклама ,скъпи имоти с още по скъпа поддръжка ,сами си правете извода..
  • 3 Ексординатор

    1 0 Отговор
    И през 2020 в комплекса ще се проведе световен шахматен турнир.Остап Бендер
  • 4 Тухла

    2 0 Отговор
    Ха-ха ! Ей сега развъртях стика по поляната...
  • 5 123

    4 0 Отговор
    Преди време гледах цените за комплекса от снимката- 150000Е за двустаен. Ай мерси!
  • 6 Соломон

    0 1 Отговор
    На фона на кризата ми звучи като познатия рефрен-като няма хляб яжте пасти Айде,мерси ползвайте си го сами,аз голф не ям

    Коментиран от #7

  • 7 Иван Белев

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Соломон":

    несериозно Соломоне....