Last news in Fakti

2 Септември, 2012 00:48 19 507 73

Инж. Перфанова: Кризата не съществува

  • перфанова

Царства нелоялната конкуренция

Инж. Перфанова: Кризата не съществува - 1
Инж. Ирена Перфанова – президент на ФИАБЦИ-България

- Инж. Перфанова, какво е вашето мнение относно идеята за въвеждане на Минимална задължителна застраховка за брокерите?

- Минималната задължителна брокерска застраховка е добра практика на развитите и регулирани пазари. От нея биха се изплашили тези, които не са истински професионалисти и ги е страх да поемат отговорност, защото нямат необходимите знания, за да се занимават с посредническа дейност в сферата на недвижимите имоти. Агентите по недвижими имоти са много ценен партньор. Във всяка една добре развита държава е нормално семействата да имат личен лекар, личен адвокат и личен агент. Това са професионалисти, които се грижат за личния интерес на семействата. Както и в бизнес средите – корпоративното обслужване на доверени клиенти. Тоест посредническата дейност в недвижимите имоти не е социално зло, а напротив социална необходимост. Не случайно тази професия съществува по цял свят, изучава се в университетите, в много държави е обвързана със законодателство, предмет е на застраховане, така, както много други професии. От страни брокерската дейност изглежда елементарна, но в същност тя е сложна, многостранна, изисква много знания и умения, които се изграждат с години. Добрият агент не е просто посредник, а доверено лице и бизнес партньор.

- Кои са основните проблеми, които стоят пред българските брокери на недвижими имоти днес, почти четири години след началото на имотната криза?

- Основния проблем е нелоялната конкуренция между агентите и нелоялното отношение на клиентите към своите агенти. Имаме вече 20 години частен пазар в сектора на недвижимите имотите. Много агенти имат 20 годишен опит зад гърба си, започна да се излиза на пазара второ поколение семейни агенти, което в други държави е традиция от десетилетия. Имаме вече такива дисциплини в няколко университета в страната, т.е. разполагаме с професионален пазар на недвижими имоти, на който работят хора със знания и опит. Но обществото остана необучено да намери своя доверен агент. Да не предлага имотите си по всички агенции, да не ходи по огледи всеки ден с различни агенти, да се опитва да заобикаля посредника.

Българският брокер има нуждата някой да му помогне да култивира своя клиент и да отсее от пазара тези, които не са професионалисти и развалят неговия имидж. Зад комисионното възнаграждение на една брокерска агенция седят много инвестиции в създаване на агенти и инструменти на работа, режийни и транспортни разходи, поддръжка на бази и друг обслужващ персонал в офиса. Това са много разходи, които се разпределят от комисионното възнаграждение. На клиента му се струва, че плаща просто, за да излезе неговият имот като обява, но не си дава сметка колко инвестиции и труд са вкарани преди това, за да бъде той обслужен.

Колкото е по-лоялен  и регулиран този пазар, толкова по-малко ще бъдат имотните измами.

- От кои държави бихме могли най-лесно да почерпим опит за оптимизиране дейността на брокерите и в кои насоки трябва да се работи с оглед на сегашната ситуация (време на криза)?

- Аз лично смятам, че от Европа един добър пример е Австрия, а в световен мащаб определено Америка. Освен това ние имаме Европейски стандарт за тази професия и трябва да спазваме тези норми. По време на криза всеки един бизнес трябва да се подготвя за големия пазар, който му предстои в следваща фаза. Ако бизнесът не е подготвен, съществува сериозна опасност да настане хаос на пазара, когато той е по-динамичен. Затова днешният ден трябва да се използва за обучение на кадри, т.е. за създаването на истински професионалисти, за изграждането на професионална рамка и законова регулация, за създаването на инструменти на работа като мулти листинг системи за професионалисти, практични офиси, представителни рекламни концепции. Това е времето за работа с обществото, общините и държавата. Да се създаде професионална камара и регистър. Да се предостави възможност за знаещите и опитните да работят спокойно и професионално, като им бъдат създадени условия на равенство с останалите европейски държави.

Кризата за мен не съществува. Има силен и слаб пазар, има пазар на растеж, спад или застой. Кризата често се определя като състояние на безизходица. А ние не сме в такова състояние. И от всеки персонално зависи да не изпада в подобна фаза. Важното е да се движим, да се развиваме, да наблюдаваме какво правят успелите и да ги следваме, да анализираме грешките си и да не ги повтаряме, да мислим преди да сме направили следващата крачка, да вярваме повече в другите и в себе си и да бъдем по-коректни и взискателни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Appraiser

    5 0 Отговор
    Добре казано, но за някои неща се иска доста време и "изчистването" на тази професия (в прекия и преносен смисъл) ще отнеме години. Като човек занимаващ се с имоти, бил съм и в ролята на клиент. Попадал съм само на един добър брокер до сега и той работи в Перник (за моя голяма изненада).

    Коментиран от #10

  • 2 куку

    3 0 Отговор
    Хайде пък сега,разходите на брокерчетата били големи? Ами кой няма разходи? Няма да се правят на баровци; градски транспорт има,по скромни офиси и най вече,когато си коректен си заслужаваш комисиона,когато хитруваш и лъжеш; ще те прескачат...това е. Апропо; защо ни залъгвате с,някакви застраховки? Какво стана с проекто закона за брокерите,кога ще ходят на преквалификация и ще си плащат за лиценз?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шофьорът

    3 0 Отговор
    Иренче,като си толкова голям специалист а кажи ми как да продам апартамента на "любимата"ми тъща?Докато имах кинти бях готин а сега,нали разбираш.Извинявам се,че не пиша в учтива форма.

    Коментиран от #19

  • 5 Ваня

    4 1 Отговор
    Ма моля ви се кой е луд дава процент и на посредник в тая тежка криза?!Който е решил да дава хиляди за имот ще намери начин как да си намери желаното без посредник.А да попитам за офертичките за един и същи имот с разлика в квадратурата с 10-20 квадрата-нали в нотариалния акт е упомената,а за разлика от различните фирми с 5,10 000 евро.В САЩ миналата година цените стигнаха на нивата на 2003 година,а сега имотите в огромната си част са на нивата на 30% под справедливата си стойност.Справка-нашите сайтове за имоти и такива в САЩ.
  • 6 sssss

    9 0 Отговор
    Такива агени са паразити за обществото много се кефя че фалираха голяма част от тях! Трябва да ви забранят със закон лентяй искате само комисионни да смучете ама все повече хора почват да ви заобикалят и така и трябва паразити ненужни опитвате се да засмучете всяка сделка никой да не може да продава или купува без вас но и на вас ще ви дойде края! Аре ходете да правите истински бизнес да създате блага и да ги продадете и тогава да разберете как се вадят пари!
  • 7 nobreak

    4 0 Отговор
    то за това сме на това дереже, заради некомпетентните действия и заради пиявици, които искат да живеят от комисионни на гурба на другите....
  • 8 The Big Boss

    5 0 Отговор
    Каквито са ни БРОКЕРИТЕ, такива са ни и ТАКСИМЕТРОВИТЕ ШОФЬОРИ, и ЛЕКАРИТЕ...

    Но за кризата и срива в цените най-виновни са ПОЛИТИЦИТЕ.
    А някой брокери най-добре знаят с колко имоти се нагушиха политиците, така им се пада :)


  • 9 Jack Western

    4 0 Отговор
    Желанието за регулация при българските условия означава само монопол, рекет и несправедливост. У нас трябва поне за 20 години да бъде забранена всякаква регулация, докато измрат от глад структурите на организираната престъпност.
  • 10 Ивайло

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Appraiser":

    1) НЯМА!!!! лоялни брокери !
    2) Регулация = Рекет ... пример КФН! Х
  • 11 Дим да ме няма

    4 0 Отговор
    Мда инжИнер Профанова... криза няма. Както и балъци също!
  • 12 Радослав

    0 0 Отговор
    Много интерсна информация прочетох, на неграмотни хора общо взето проблема наистина е в обществото и в това че народът става все по глупав и по озлобен всяка професия трябва да се уважа и разбира се тези които наистина вършат работа, както навсякаде и в тази професия има паразити но нетрябва всички да са под един знаменател има съвестни хора които знаят как да работят и да печелят а градския транспорт не е алтернатива защото е нередовен няма как да обиколиш 3 квартала и да си свършиш работата с автобус или трамвай както и да направиш определен брои огледи и да си отполза на клиента си които примерно ерешил че иска да си купи жилище поне в 4 квартала.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Радослав":

    Един брокер може да е;/отполза, когато ерешил/ да вземе комисион само от купувача или продавача...Относно неграмотността мисля че, личи от пръв поглед, без задълбочаване?
  • 15 Bossman

    1 2 Отговор
    До коментар № 5: А кой е луд да те води теб да гледаш апартаменти в София?Я по-добре меси баници..........
  • 16 Bossman

    3 2 Отговор
    До коментар № 6:А мен много ще ми е кеф да се върнеш в китното си селце и да не идваш в софията.Време е да впрегнеш воловете и да ореш бащината нивичка.
  • 17 veritas

    5 0 Отговор
    щрауса като си зарови главата в пясъка много неща спират да съществуват
  • 18 Barzaka

    4 0 Отговор
    то лесно като имаш пари да кажеш че криза няма
  • 19 Калоян Велинов

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шофьорът":

    4 ГОДИНИ ПО ВСИЧКИ МЕДИИ,И НАВСЯКЪДЕ НИ ГОВОРЯТ''КРИЗА,КРИЗА,КРИЗА''-А ЕДНА ЛЪЖА,КОГАТО Я ПОВТОРИШ 100 ПЪТИ СТАВА ИСТИНА!!! КАК МОЖЕ В ЕДНА ''ДЪРЖАВА'', В КОЯТО 70-80% ОТ ИКОНОМИКАТА Е СИВА,ТА ЧЕРНА ДА ИМА КРИЗА???ДОРИ БАТКО КАЗА,ЧЕ СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ С МИЛЯРДИ ЛЕВОВЕ,И БЪЛГАРИНА Е СТАНАЛ ЛИХВАР!!!ПАРИТЕ СТОЯТ В БАНКИТЕ,НЯМА ОБОРОТ,И ХОП-ТЕ ВИ КРИЗАААА
  • 20 рено

    4 0 Отговор
    много приказки извлечени от медийното пространство.в основата АЛА-БАЛА
  • 21 БОКО

    8 1 Отговор
    Заглавия :
    1.На ден по 10 фирми прекратяват дейността си.
    2.Пенсионната възраст се увеличава с година.
    3.Минималната пенсия се увеличава с 9 лева
    4.Лукойл вдигна цените на горивата -"Бойко пази тишина"
    5.Продават “БДЖ – Товарни превози”
    6.Продават ”Кремиковци”
    7.Дянков ще спира пушенето в частните клубове
    8.Хиляди излязоха на протест срещу пенсионната реформа
    9.Социолози: Доверието в ГЕРБ се срива
  • 22 EMSKI

    6 0 Отговор
    Кризата не е безизходица...кризата е състояние,в което изпада една икономика,благодарение на банките,а банките затъват заради ипотеките и дълги позиции! Какво се ипотекира най-често...недвижими имоти,като не могат да си върнат парите-следва криза,защото вдигат лихвите по кредити...и всичко това се завърта.Алчността,корупцията и стремежа за бърза печалба само задълбочават всичко това.Пагубно е да сриваш "сивата" икономика в времена на криза..излезне ли всичко на светло...затъването е сигурно,просто не е сега момента.
  • 23 Шофьорът

    0 0 Отговор
    До БОКО,коментарат Ви ми хареса.Но за койли ще гласуваме догодина?Лъжи обещания и не получавам заплата а "заплатка"!
  • 24 _FMC_

    3 0 Отговор
    Абе к'ва сива икономика ви гони? На мен ми дължат 6 бона от заплати, но всички задължения и на фирмата и мои като работник са платени на държавата. Какво да вадим на светло? Може би това, което откраднаха банките, които не ни позволяват да работим? И какво спечелиха от това?
  • 25 anti brok

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от " плащач на сметки по ресторанти":

    3 процента от куповача и 3 от продавача а си...р бе
  • 26 Психоза Масова

    3 4 Отговор
    Кризата не само съществува, ами ни е бедна фантазията какво цунами е. Тя беше предизвикана нарочно, като започна на фондовата борса в САЩ и след това беше прехвърлена при недвижимите имоти. Но може би е по-точно да я наричаме грандиозна банкова измама, а не криза. "Професионалистите", които ни уверяваха, че цените на НИ ще са все нагоре, може би трябва да почувстват леко неудобство от непрекъснатите драматични загуби на техните клиенти. На фона на техните печалби. Инвестиции ли? За апартамент на цена 100 000 евро взимаха 6 000 евро, за една обява и три огледа. Невероятна наглост.
  • 27 fair

    7 1 Отговор
    Ами един имот ще го намирате в пет офиса с пет различни квадратури и на пет различни цени, точно поради тази причина, защото липсва категорична регулация и много от т.н. посредници си я карат през просото.
    В статията са посочени истини и начин да се подобри ситуацията на пазара на имоти като цяло. Пазара на имоти не се създава и изгражда само от брокерите, в него участва и всеки. Регулацията или кой както иска да го нарича е необходима, тя е важна не само за имотите - необходима е навсякъде и във всяка сфера. Тъй като много хора си мислят /включително и тук коментиращите/, че този процес може да съществува без да се спазват правила или да се саморегулира - е затова сме все назад. В основата май е начина на разбиране и манталитет на национално ниво. И нали и българина все разбира от всичко, защо да не може да си свърши работа сам - още през соца го имаше насаждания стремеж за всестранно развитата личност. Още от тогава всичко е деформирано. Иначе да се разпъват претенции всеки го може.
    И защо да не се искат 2-3% комисионна след като работата е свършена и то качествено, защото ако не е качествено просто няма да има сделка. Защото зад определението "качествено" се крият доста перипетии и обратното може да се твърди от хора дето са без ясна представа.
  • 28 куку

    3 0 Отговор
    За някаква криза може да се говори в страни с висок ВБП, нашите артисти,като; търговци на дребно,банкери и брокерчета прегърнаха идеята и я преекспонираха в тяхна полза,после си повярваха сами, накрая при полжение на явили се затруднения от гледна точка на финансиране, се уплашиха и започнаха да плачат. Плачат за проблем,който сами създадоха с безмислените си действия, а у нас е криза повече от 25г....Е, кой пострада? Те самите, мисля. Останалите хора на средна възраст са свикнали, жалко за младите само.
  • 29 тадд

    4 1 Отговор
    абсолютно е права! Криза НЯМА - това е Действителноста...
  • 30 Breiii ...

    1 0 Отговор
    Брееиии ... хубава жена инженерката Ирена,ашколсун ...
  • 31 Георги

    0 0 Отговор
    А защо не казва за нелоялното отношение на брокерите към клиентите и към данъчното!?
  • 32 Никола

    4 2 Отговор
    Кой каза,че има криза?!Това,че има над 12% безработица,а сред младежите до 28 години е над 30%,а това,че лихвите по ипотеките са над 7% и два пъти над средните в ЕВропа,за това че пазарите заспаха и потреблението се сви,световни икономисти предрекоха 2006 г.най страшната криза от десетилетия насам-обясниха,че тя ще бъде W-образна и сега,през есента се очаква да достигнем второто дъно...ма моля ви се каква криза...
  • 33 Турбомания

    0 0 Отговор
    ... абе за статията не знам, но и аз споделям мислите на колегата "Breii//30" - хубава иженерка *^_^*
  • 34 Стоян Стоянов

    1 2 Отговор
    Кризата не съществува наистина но за Европа а България не е част от това.
  • 35 georgi

    3 1 Отговор
    Няма криза -просто българите сме много добре и ползваме много безплатни услуги : дишане на въздух, дневна светлина, гледане на звезди вечер, безплатен вятър, понякога и дъжд - какво искаме още.......
  • 36 мила

    6 3 Отговор
    Имам брокерка с която работя от 6 години, страшно съм и благодарна за имотите, който ми е продала, купила и след това се е занимавала с отдаването им под наем. Не знам защо се излива такъв негативизъм към хората с тази професия, то е ясно че във всяко стадо има и мърша, но мисля, че в тази сфера има много добри професионалисти, както между впрочем и в много други. Само за информация ще ви дам един пример, живяла съм в Къолн Германия 10 години, там за да наемеш апартамент ти трябва препоръка от работодателя, плащаш 3 месечен депозит, 3 месечен наем, а комисионната на брокера е 3 наема от наемодателя и 3 наема от наемателя.Като разбрах на какви проценти работят българските брокери, направо се шашнах. Българите трябва да бъдем по-позитивни и да не се оплакваме и плюем дали по хора , политици, браншове или каквото и да е, това е най-лесно. Всеки трябва да отговаря сам за себе си и да си зададе въпроса "дали дава и прави най-доброто на което е способен "Желая приятен ден на позитивните и на негативните коментатори и читатели. Мила

    Коментиран от #38

  • 37 veritas

    1 0 Отговор
    мила не говори глупости в Германия 90% от фирмите които отдават имоти под наем са държавни-на общината,и никoй не взима комисионни за това.просто отиваш в съответната фирма и разглеждаш предлаганите от нея жилища.иначе е така оставяш 3 наема като гарант-които се връщат при напускане на жилището-ако не си нанесал щети.за целта се прави протокло в какво састяние е предадено жилището и в какво е прието-протокола е придружен с снимков материал. !a продажбите стават през банките в 90% от случаите
  • 38 куку

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "мила":

    Mила, свободното придвижване в еврозоната е факт от 7г, много хора пътуват,наемат и купуват не само в Германия. Тези работи дето ги пишеш за Кьолн и тамошните услуги и техните комисиони и проценти? Извинявай, Това са;/ Приказки под шипковият храст/ никой,никъде по света; било то, адвокатска кантора,банка,лицензиран посредник или държавна институция не взима комисион от продавача и купувача, никъде по света не си позволяват да ти звънят от конкурентна фирма при положение че работиш с друга, никъде по света посредниците не се мислят за коректив на цените. Ако толкова си харесваш брокерката, вземи си я в къщи...не ни я, пробутвай на нас.
  • 39 GAZ BAZ

    0 0 Отговор
    БРАВО №19 БРАВО ВАНЬО
  • 40 Bossman

    0 0 Отговор
    До коментар № 38:Куку за да наемеш апартамент в Германия/Берлин/трябва да депозираш в банката пари за да гарантираш добросъвестното използване на апартамента,който наемаш.Трябва да имаш/евентуално/препоръки от предишен хазяин.Да предоставиш задължително служебен телефон в фирмата,в която работиш.Ако си собственик на фирма и декларация за моментното състояние на фирмата ти.
    Клиента все пак сам определя,с коя фирма/кантора/ ще работи.И на запад и в САЩ щом не си доволен от обслужването отиваш при друг.Сега големите фирми и кантори пищят че клиентите работели с много фирми.Ами ще работят ако искаш да си получиш възнаграждението ще трябва да работиш бързо и качествено.Иначе конкуренцията ще те СМАЧКА !

    Коментиран от #42

  • 41 Bossman

    0 0 Отговор
    До коментар № 37:Дали една фирма е държавна или частна няма съществено значение ако служителите не си вършат както трябва работата.Важното е доброто обслужване.
  • 42 куку

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Bossman":

    Боце, не се прави на ощипан. Много добре знаеш за какво става въпрос; Ако пуснеш обява, ще ти се обадят поне 20тина твои колеги с хиляди обещания и уговорки, отделно ако има реален клиент или продавач вече, започвате да си разменяте телефони и на клиенти, и на колеги. Това го няма никъде....бъди сигурен, особено в Америка,където ако ти позвънят на телефона от непознат номер, и започнат да те разпитват за имот/твой/ имаш пълното право да звъннеш в полицията, ще ги заключат за по малко от 2ч по обвинение за изнудване и създаване на нелегална база данни, касаеща 3ти лица. Ако не вярваш провери законите в щата Ню Йорк.
  • 43 Bossman

    0 0 Отговор
    До коментар № 42:Знам,че много добре знаеш законите,но както у нас,така и в САЩ ако някой си пусне обява за продажба или наем апартамент много ясно,че ще му се обадят много брокери за да им бъде описан имота.И евентуално да бъдат поканени да го заснемат.Не виждам в това никакво изнудване.
    Освен това е пълна глупост да разменя с друг брокер телефона на купувача/наемателя/.От къде на къде да го правя.

    Коментиран от #44

  • 44 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Bossman":

    А на евентуален продавач/собственик/?
  • 45 Bossman

    0 0 Отговор
    Защо?Един адвокат би ли съобщил на друг адвокат подробни данни за своя клиент?Нали клиента веднага ще го отсвири.Така и с брокера.Как така ще предоставяш данни и телефон за своя клиент на друг брокер?

    Коментиран от #46

  • 46 куку

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Bossman":

    Хитрец, продължаваш да се правиш на ударен; Утре ще пусна за опит една обява в,която ще напиша че продавам нещо атрактивно и не искам посредници....колко твои колеги ще се обадят?
  • 47 broker

    0 0 Отговор
    @Куку, вярно е, че звънят, но ако кажеш, че не желаеш да работиш с агенции, няма да работиш. Не се прави на жертва.
    А да си разменяме телефони на собственици и клиенти- било между брокери, било между тях- е абсурдно. Това е все едно да си подаряваме евентуалните комисионни. Или си измисляш, или преразказваш. Което пък, говори за твоята коректност.

    Коментиран от #48

  • 48 куку

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "broker":

    Жертва, на брокерчета? Никога....Просто сте некоректни и нахални , защо ще си предлагате псевдо услугите, при положение че никой не желае да работи с вас?
  • 49 bubblehead

    0 3 Отговор
    Аидеиии кукавия стана крайния експерт по Америка... Да се чуди човек от къде да го мята такъв кавал недодялан!? Да почнем от тук - В Америка стандартната комисионна е 6% от сделката и се плаща от продавача , но като се вземе предвид че купувача носи парите на масата ... или още като се погледне малко по от високо се вижда че просто брокерите натварват сделката с едни 6% на едни и без друго натварени цени. Например на завистлив българин сърцето веднага спира да бие ако сметне че 6% от $500К са $30К комисионна, ( които дори в Америка са почти една средна годишна заплата), но американеца го взема за необходимо зло защото инак алтернативата на дискаунт брокерите е със само 3% комисионна, но тия няма да си мръдната пръста да ти продадат къщата а само ще чакат на гуиме някой да донесе комисионната ... Честито и дано евтинията в България да ви изведе на правия път!
    Всичките си имоти съм купил с една брокерка - многхо интелигента жена , дори е в час със американския пазар и ми е давала адекватен съвет ... Да е жива и здрава и и пожелавам някой ден да продаде някои хотел с седемцифрена цена на руснаците с 6% комисионна!

    Коментиран от #51, #52

  • 50 гост

    1 0 Отговор
    Народе стягай се за зимата.......... голям х.. ще е .....
  • 51 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "bubblehead":

    всички бройлери с по една лопата в ръката и да копат.
  • 52 куку

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "bubblehead":

    Бабъл, просто съм обобщил,някои световни практики. За Америка не съм казал че знам?, знам им само наказателния кодекс...това ми стига. Виж за Европа и конкретно Франция съм по наясно, ако нещо те интересува питай.

    Коментиран от #53

  • 53 bubblehead

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "куку":

    Е и как е във Франция дали минават без брокери!? Ако отговора е не то пикаеш на грешното дърво както казва американеца... Апропо реститутите като теб ( намирисах го на няколко пъти) сте далеч далеч по неприятни и непродуктивни от горките брокери дето се блъскат като гламави обляти от целия спектър народопсихоложки особености на популацията и това за жълти стотинки по световните разбирания за тая професия. Нещата по тая тема са прости брокерите са такива каквито са клиентите, между другото такива са и политиците и таксиметраджиите и сервитьорите и шофьорите и пешеходците ...

    Коментиран от #54

  • 54 куку

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "bubblehead":

    Бабъл,Бабъл сигурен бях, ти си вторият българин в САЩ, след Алеко Константинов. И какво трябва да направя, след като съм се родил така? Да започна да раздавам наляво,надясно проценти или да разпродавам без пари? Нещо бъркаш. Във Франция 90% от продажбите и покупките стават чрез адвокатски кантори, към тях има брокери вярно, но не си позволяват своеволията и нахалството на тукашните, плюс това получаваш гаранция за обслужването, ако не си доволен...процент? ама друг път. Е Бабъл скоро ще продаваш ли някой от прехвалените ти копторчета по морето? Мисля че и тази зима ще пропуснеш, ако пък не ги съборят междувременно, защото има и такава вероятност? Справка; Испания и Франция. Ако се опаричиш? Заповядай имам интересни предложения за имоти, ама имоти повтарям; Не провинциални опити за строителство,обзавеждане и локация...Чао инвеститор /съмнителен/.
  • 55 bubblehead

    0 1 Отговор
    Само исках да вметна в "дискусията" че отвориш ли голяма уста за Америка веднага я запушвам с голямо ... абе занеш кво. Копторчета- некопторчета всяко нещо с цената си колкото му цената толкоз и копторизма му, и точно днес нищо не продавам трябва да съм луд точно днес, но си държа на каузата и не си оставям магарето в калта. Имотите ще падат ако са решили веждите, но от мен идва обяснениeто колко са откачени веждите от гледна точка на икономическата логика .... другото са неприкрити емоции. Защо хора като теб (които декларативно имат имоти и имоти ) защитават чужди каузи е непонятно. Отново реститутите сте най-противния артефакт на прехода, защо притиворечи на основен принцип на демокрацията за равнопоставеност. И още по-грозното е че независимо че се превърнахте в едри собственици във самото начало на прехода то някои перверзно си останаха комунисти , например отечествения фронт Гинио ( които притежава половината център на Бургас) Интерерсно как това някак си се забрави в българското общество ... Възможно ли е защото изгубихте парите вече защотo в голямата част сте същите безумни морони като тия дето продават на ляво и дясно днес та упущихте парата вече... Ха-ха-ха! Втори след Алеко, викаш? може може. Глеи са, това малко е за напреднали, но Алеко е обикновен провинциалист комплексар и за да го разбереш най -добре ела и си напиши едно скромно резюме ( без бели лъжи и малко самореклама) в Америка и ми се обади кога си намериш добра работа със скромност и без малко лакти и нахалство .... Някой път се чудя държавата България на коя планета се намира та оядените и и мазни реститути дори са скромни интелектуалци ...

    Коментиран от #56, #58

  • 56 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "bubblehead":

    От къде ти дойде на акъла че, защитавам чужди интереси? Нещо бъркаш още в увода. За Америка и реализацията там, много плачеш и съответно,много знаеш. Допускаш ли възможността, някой да има поглед към Америка различен от твоя? Не, определено. Пречи ти ограниченоста на битието и интелектуалния капацитет. Имам възможност за пребиваване на този континент,но не го намирам за необходимо,просто казано. А принципно дори да отида там? позициите ми,като; Професионален статус, жизнен стандарт и имотна локация ще бъде в пъти, по качествена от твоята...поради само една причина; Част от фамилията ми живее от средата на миналия век там, относно причините се сещай сам. За комунист и оф, също не позна, общо взето казано; И тук и в Америка всичко ти е /пълна мъгла/, ако щеш пиши постове и по 5 страници? в тях нищо съществено не казваш. Само се хабиш и напъваш, напразно.
  • 57 Диспечер

    1 0 Отговор
    Bubblehead е най-голямата "вежда" тук. Квото баба знай, туй си бай.
  • 58 БГ Вежди

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "bubblehead":

    до #55(мехура):
    по голям морон не съм срещал тука на форума,
    за ракийката го пише на етикета бе морон набълбукан,
    това че съм си я кръстил 65 си е моя работа....
    а бе личи си че си ченге,
    няма кво да се мериш с имигрантите ...
    и продължавай да си духаш яко на супата а и на банката дан' ти глътне копторчето дет' уж e в ЛА...
    Ха за много ракии! Ха-ха-ха
  • 59 bubblehead

    0 0 Отговор
    Професионален статус, жизнен стандарт и имотна локация ще бъде в пъти, по качествена от твоята...

    -------------------------------------------------------------

    Ай стига бе!? На гърба на родата ( дето е от средата на миналия век в Америка ) ще живееш на по-добра локацаия и жизнен стандарт и тинтири-минтири ей така !? Заклинания байно са тва, йогийска медитациона техника някаква, мотивационна реч за млади морони със зелени карти е това... Реалноста е че 80% от българската морониада дето се изсипва със зелените карти ( никoй не идва вече по скоро тия от преди 10 години които дойдоха...) не живее добре в България и не живее добре в САЩ. Защо да ти вярвам че си от 20%? Amerika e druga baino i kakto kazwa Frank Sinatra " If I make it there I can make it anywhere" Ot kyde idwa towa mislish... Аман от галфони дето си мислят че Америка е мед и масло!
    Инак то по-добри локации от мoята не е да няма ама къщите там почват от $1 милион... тая май не е за български вежди, а?
  • 60 куку

    0 0 Отговор
    Да, знех че твойта къща е точно 999 999$. Ами,както във Европа, така и в Америка парите важат, демек родата няма да ме гледа и издържа? А за какво ми е зелена карта,като съм с френско гражданство не знам, честно? А в Квебек даже и допълнително заплащане мога да получа, ама ти измий чиниите и лягай, че утре пак те чакат посуди,препарати и най вече топла вода. Лека нощ инвеститор невероятен и просперирал в страната на мечтите и добре платените хигиенизатори по китайските ресторанти.
  • 61 bubblehead

    0 0 Отговор
    кукав, последния ти постинг е инфантилен... Ако щеш ми вярвай казвам го със съжаление защо на места правиш добро впечатление като едноок сред слепите, като човек поне с умерено запазен разум в тая лудница България .... Сега какво се очаква от мен да кажа че моята къща не е $999 999 а само $595 000? Жалко ама толкова дойде последната остенка преди 3 месеца... Ай стига с тия глупости че досадихме на публиката. Един съвет от мен. Постоянно обясняваш как от тук нататък скъпите имоти щели да посклъпват а евтините нямали бъдеще и напротив щели да поевтиняват... Как си го преставяш това до кога!? Това просто не е верно. Пазара в България е лудница и не служи за примери и обяснения , но в нормалния свят разминаването межди луксозния сегмент и бам-башка сегмента е съвсем за кратко време и то се състои предимно в луксозния сегмент цените се спират за кратко докато долния сегмент слиза до Маелстроима ... И когато свърши кризата и двете минават в нормалния си trend на поскъпване ( които е леко над процента на инфлацията) Тоест няма такива пазари където едните нагоре и другите надолу за дълго. Ако демографията в държавата е зле това ще повлече и луксозния сегмент надолу ... капиш? В България е зле в градовете след първите 4-ри града. Тука да не се обърка някои за щастие демографията на големите градове в България е ОК. Другото е като се вземе предвид че кризата на имотния пазар няма никакви фундаментални причини у нас а се дължи на само на сбъркана психология, но обърне ли се тренда нагоре , рано или късно това става тук няма да споря кога точно, то пазара става пак всеяден и копторите и луксорите нагоре. Тука има нещо много интерсно .... Когато се намираме вече на следващия цикъл и цените растат на копторите цените ще растат по-бързо то тия на луксорите, защо собтвениците на коптори изяждат по-голям бои от кризата най-общо казано ... И в тоя смисъл тук няма никакво място такива като теб с луксори да гледат отвисоко на такива като мен с коптори ( до колкото моите са такива де ха-ха-ха! ). Копторите когато цените тръгнат нагоре ще растат по-бързо от луксорите! Причината ако някои иска да разсъждава е в кредитирането. Когато почне новия цикъл се започва от затегнато кредитиране и върви към по- отпуснато и точно отпускането привлича повече от по-ниско платежните абе тия които купуват копторите да купуват ... Има и още една причина ако някои има пари за инвестиране да купува коптори а не луксори. Причината е че възвръщаемоста от коптори е по -добра . Азбучна излтина е и за това в Америка има такова нещо - слумлорд ( демек собственик на рентал имоти в гетото) а няма лукслорд . На лукслорда му викат думб money ( глупави пари) . Глупавите пари се инвестират в скъпи имоти които са много сигурно място за складиране, но малко печалба излиза от тях... глупавите пари ги устройва това но не са добър бизнес.
    Кукав, на няколко пъти си заявявал че ти са хоби имотите и си задължен да се занимаваш с тях щото ги имаш та за последните ми разсъждения приемам благодарности, щото идват по линия на подпомагане на объркани реститути .... и вече не ни гледай отвисоко нас с копторите, моля. Разбираш не е на място щото ние с копторите ще си умрем от смях... ха-ха-ха!
    Това май трябваше да го кръстя за луксорите и копторите вместо да обяснявам на кукувци? Ха-ха-ха!

    Коментиран от #63

  • 62 1111

    0 0 Отговор
    ,,Ай стига с тия глупости,че досадихме на публиката,, ...Няма такова нещо..Та вие си пишете едва от 5 дни...Напротив,интересно е !!!
  • 63 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "bubblehead":

    Относно диференцирането на имотите си прав, до някъде. Безспорно рано или късно; ще има промяна на тренда...Обаче в България е твърде рано за скок на ниския сегмент, поради само една причина; Липсата на инфраструктура, демек докато не се реши проблема с трафика,паркирането и градския транспорт не може да се направи, реална оценка на даден имот. Примерно; една гасониера ще качи цената си,ако е близо до гара,булевард,метро... а ако остане отдалечена? Това което е било в Америка началото на миналия век, тук тепърва предстои. ПС, За къщата не се засягай, шегувам се. Твоя е, и не ме интересува,колко струва.
  • 64 veritas

    0 0 Отговор
    бъбле ако някога изобщо се обърне тренда в българия българи ще има само в учебниците по история :)))между другото последната криза известна като "великата депресия" е продължила цели 50 години...преди да смени тренда
  • 65 Гладен Брокер

    1 0 Отговор
    Няма криза, криза няма
    Няма няма няма криза
    Криза няма, няма криза
    Няяяямаааа криза,
    Няма я кризата, няма я.
    из Приспивна песен за Гладни Брокери
  • 66 Цървул

    1 0 Отговор
    ИНЖ.Перфанова- Отворете световната икономическа преса-там ще прочетете за очакванията за второто дъно на W-образната световна икономическа криза,което ще бъде още по-жестоко.Моля ви,не изпадайте в позицията на шопа,който казва.." па от Искаро по,дълбоко нема...и те такова животно нема"
  • 67 bubblehead

    0 0 Отговор
    бъбле ако някога изобщо се обърне тренда в българия българи ще има само в учебниците по история

    ----------------------------------------------------------

    Аз на българите от известно време вече не разчитам... Начи на всеки трябва да е ясно какво то и да се случи с българите дори и да изчезнат в държавата България ( дори да няма това име някой ден) все ще се продават имоти и ще се продават по европесики цени . Ха ся погледнете ги тях какви са в случаите на сравнително неуспешни опити за приобшатване към Евртопа , например Гърция и Португалия... Сега по-реалистично . Българите нито ще изчезнат ното ще се претопят или затрюят някак ( говорейки ей тъгa на ангро) но веротно ще се маргинализират в собствента си държава поне тия които не научат уроците на капитализма. Българите имат душа на бедно сираче и си искат евтиния ( в компект с бенотия) а не по-високи заплати ( в компект с скъпотия) а това е губеща стратегия. В България ще дойдат хора о( руснаци и от араби най-вече) от които ще запаочне да се вижда колко сме откачени българите и непригодни за пазарна икономика. Начи това и днес се вижда чудесно как идват хора от безумно бедни държава като Авганистан или Йемен за пример и отварят магазинчета , дюнери и ресторанчета в среда за бизнес която ние българите намираме за нетърпима и където само се охка и пушка .... Надявам се поне някой да си научат уроците тогава поне когато не можеш да ги игнорираш арабите и рюнаците защо те са други...
    Кукав, без да зевзеча трябва да ти кажа че инфраструктурата няма никакво отношение към общото ценово ниво никъде по света. Това съм обяснявал вече надълго когато я вземах по на сериозно аудиторията тук... Инфраструктурата определя избора на жилище когато имаш избор, междуто тоя и оня квартал. Ценовото ниво се определя от доходи, кредитиране и психология на пазара. Където е съвсем ясно как работят доходите и кредитирането, а психологията е не по-малък фактор които по мои наблюдения дава +/- 20% разлика на цените от равновесното им положение ( оределено само от фундаменталните фактори - доходи и кредитиране) . В България цените потънаха вече с повече от 40% и то навсякъде ( в Лозенец и Бояна дори) при читав фундамент само о т спихология... Баси психологията развииш ли!? Тоест сме изхарчили всичкия потенциал за падане на цените от тук нанатък поради кредититарането и психологията ( защото доходите си растяха през цялото време и за поседните 3 години са 30% нагоре дори. Тоест доходите не са фактор за спада само психологията и кредитирането. Психологията и кредитирането ще се променята едновременно защото реши ли стадото че е време за купуване ( когато и да е това) то и банкте ще започнат конкуренция за кредотополучатели ще зарвържат кесиите. Тия два фактора ще ударят пазара у нас като цунами и пази боже да си на пътя му с тоя народ с биполярно рарстройство дето или всичко купува или всичко продава... Споменах ли че погледнато от по голямата картина се вижда че вървейки към евроро ( или каквото идва след него) то лихвите у нас ще вървят надолу. Кукав мисълта ми е не се лъжи че обръсхатенто на тренда е след 5 или 10 години ( инак и аз също се отказвам с тоя народ за назовавам срокове ха-ха-ха!) Пази боже да го видиш тренда и да си купувач. Знам че в България лежим още на тая кълка че нямаме никаква бърза работа за купуване и ще купуваме след като по света вече са се надули отново балоните, но и това иде. Слушай истинска история от пазара в ЛА. Един agent обясняваше на американски бъбълски блог ( където се събират вежди) че сестра му продавала малко цондо (апартамент) които купила преди една година за $220К в Оранже Каунти ( квартала на богатите, който е леко по-беден от моята махала ха-ха но тва са подробности ) и го обявила за продажба преди седмица . Брат и (които пише историята) , я посъветвал да иска $270К, брокерката я посъветвала да иска $250К ... Тук пазара е вече горещ до червено ( ако щеш ми вярвай ) и се дават много оферти от купувачи още от първия ден на пазара . Та след няколко дена най- високата оферта която са получили е за $295К ... цели $25К над исканата цена . Тук в момента нищо не се купува на обявената цена а се иска оферта нагоре за да пребориш конкуренцията от купувачи.... Разбираш ли в коя фаза сме тук!? Така ще е още 4-5 години гокато се надуе тоя път нечуван балон ми се струва , защо на Уолстриит нищо не се промени и въпреки огромния брой форклойъри много хора не си научиха урока ... ЛА е огромен пазара и трудно се обръща , но в Лас Вегас вече цените са нагоре с 20% и половината сделки са с кеш!!!, в Финикс са с 30% нагоре от пика в Маями с 20%, в вътрешните шати спат и така ще са си и за следващия балон... Така сме ния тук в Америка , вие в България колко ще вървите в обратната посока !? Сам си отговори. Ако искаш link за историята от блога питай щото знам че звуча фантастика в БГ.
  • 68 bubblehead

    1 0 Отговор
    Кукав,
    малко се увлекох и забравих един от факторите - демографията. Демографията в големите градове на България е добра инак за какво ни е метро в София и магистрала до морето. Да му мислят малките градчета , но когато тръгне отново циганската каруца и там цените ще спрат да падат , но до къде ще стигнат цените им на следваща врътка не е ясно . За селата всичко е ясно ще ги има само ако са на море или много близо до голям град или на някои много специални места в планиски курорти... както апропо е навсякъде по света до колкото има такова нещо като нашенско село...
  • 69 ГОСТ

    1 0 Отговор
    Брокер-инж., ха, ха, ха. Искат комисионни и от двете страни. Този опит да се проучи и от адвокатите - ха, ха .....
  • 70 shlomo

    0 1 Отговор
    Незнам защо бублето, този иначе толкова симпатичен младеж, неможе да проумее, че ефтините имоти (панелките) ще поефтиняват, а локациите ще държат цена. Тоест пазара в милата ни родина се диференцира, и поумнява. Няма вече метъра да е един,за квартала и района. А кризата тепърва се задава, не едалече времето когато покупката на имот ще е рядкост. Само гшедайте, шоуто се задава
  • 71 bubblehead

    0 0 Отговор
    шмохо и аз това викам само гледайте шоуто се задава... ха-ха! симпатичен ли съм станал? На каква част от аудиторията ( тука е мястото за плюсове и минуси, другари.. ха-ха) ? Та ако съм на мнозизнтвото стои и глеи .... ха-ха-ха!
  • 72 shlomo

    0 0 Отговор
    Бабъле, тука не е щатско брато. Българина има само имот и нищо друго, нито работа свястна, нито бизнес, нищо. Затова зададе ли се продължителен спад на имотите, нашия човек си заравя главата в пясъка, изтегля имота от продажба и чака... тогава пазара в бг замръзва и някои умници почват да си мислят че имотите са ударили дъно в цените. Да ама не. Народопсихологията на нашия човек е на кучетата ще го дам ама без пари не. Имота за българина не е нешо с което лесно може да се раздели. Това е всичко. В бг има приказка 'имот не се продава'. Само тези думи са достатъчни за спрем разговора до тук. Пазара в бг е сбъркан и никога не се е държал логично. Но винаги със закъснение. Така че бабъле логиките от УСА тук не вървят

    Коментиран от #73

  • 73 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "shlomo":

    Малко късно се включвам в тази „дискусия” (на практика отново образователен курс от страна на bubblehead към трудно възприемаща аудитория ), за да обърна внимание на shlomo, че последният му коментар е живо потвърждение за валидността на „УСА логиката”. Която си е желязната логика на пазара и мърдане от нея няма – защото България не е на Марс, а е част от бурно глобализиращ се пазар. Да, shlomo, за българина „имот не се продава”, освен ако не го загризе отвътре, че може да се мине. А си е представил как се минава, а му е теглил балтията на имота. Нали точно това направиха веждите-продавачи – казаха им по телевизора, че иде криза и тутакси ги прежалиха имотите. Само да не се минат като дойдат черните дни... Хубавото на всяка паника е, че рано или късно бива заменена от нова - равна по сила и обратна по посока...
    Та, коментарът ти е пример как такъв обрат настъпва понастоящем. Няма как да не настъпва, shlomo, след 4 години изкуствено натискане да изпускаме несъществуващ балон. Всред изобилието от откачалки, чакащи Свършека на света, за да се сдобият с апартамент, се намират и нормални хора, посредством които пазарът в крайна сметка си налага логиката - у нас, в „огледалния свят” по-трудно, но все пак... А логиката е, че цените спадат до време, с тях спада и предлагането, спада строителството, намаляват мераклиите да продават. И „тайно и полека” се оформя какво? Дефицит. Дефицитът води до какво? Води до тигана, където се обръща палачинката. А поскъпването, което НСИ показа в половината областни градове, говори, че кулинарният процес вече тече... А плънката ще бъде от неуврели кандидат-купувачи...
    Накратко shlomo, все повече ще ти се струва, че продавачите си стискат имотите, а за тебе няма. То като стане така, и цените през друга „призма” започва да ги прекарва човек... Качеството, локацията, етажа... и тях така. Пазар, какво да го правиш... Психология...