3 Февруари, 2020 11:11 3 243 5

Берлин: Приеха официално „замразяването“ на наемните нива

  • германия-
  • наем-
  • жилище-
  • берлин-
  • закон

Целта е ограничаване на ръста в Берлин

Берлин: Приеха официално „замразяването“ на наемните нива - 1

Парламентът на Берлин (Abgeordnetenhaus von Berlin) прие закон за „замразяване“ на процента, с който наемодателите имаха право да вдигат месечната рента. Мораториумът е за срок от 5 години. Това е първата федерална провинция в Германия, която въвежда подобен мораториум.

Новият закон въвежда ограничения за ръста на наемите в германската столица, който за последните 10 години се е удвоил. Мярката влиза в сила от средата на февруари 2020 г. и ще „замрази“ наемните нива до 2025 г. След това собствениците на жилища, които ги отдават под наем, ще могат да увеличават рентата максимум с 1.3% на година в съответствие с инфлацията.

По данни на отдела за градско развитие и жилищно строителство на Берлин, стъпката ще засегне близо 1.5 милиона апартамента. Законът също така позволява намаляване на наемните нива, ако те надхвърлят с 20% ограниченията, определени в специална таблица за отделните провинции. Ограничението не важи за социалните жилища или такива, които се намират в сгради, построени след 1 януари 2014 г.

Опозиционни партии и жилищни асоциации са против предприетата стъпка. Според тях, ограничението само ще задълбочи проблема, като ще нанесе щети върху инвестиционния процес в Берлин. Членове на Християндемократическия съюз определиха закона като противоконституционен и заявиха, че ще го оспорват в съда. В същото време, Социалдемократическата партия обеща да въведе контрол над наемните нива и в други германски градове.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    6 1 Отговор
    Малко трудничко ще е там “бизнеса” да си купи политици и съд......
    Иначе наемите наистина са ужасяващи!
    Де факто работиш за наемодателя си.
  • 2 дрън

    6 0 Отговор
    Роби са нужни:работа-спане..работа-спане............
  • 3 Morgoth

    5 0 Отговор
    Сега ще разделят цената на наем за жилището и наем за мебелировката, ще почнат да се появяват и странични такси.

    Коментиран от #5

  • 4 радев

    4 0 Отговор
    Държавата на маимуните
  • 5 ppp

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Точно това ще направят ако закона влезе в сила. Според мен е малко вероятно това да се случи, все пак пазара е свободен.