Last news in Fakti

9 Август, 2012 13:05 3 745 0

По-евтино или по-скъпо саниране

  • саниране-
  • блок-
  • мррб-
  • николова-
  • пари
По-евтино или по-скъпо саниране - 1
Снимка: М. Богданова ©

През следващия програмен на ОП „Регионално развитие” Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще се опита да увеличи два-три пъти сумата за саниране на жилища, а също така и условията за  получаване на подобен заем. Това обаче едва ли ще компенсира факта, че безвъзмездната помощ ще се намали от 50% на 30%.

„Към настоящия програмен период изключително трудно успяхме да защитим 50% безвъзмездно финансиране от собствениците. За следващия програмен период, бих казала с оглед позицията на Европейската комисия, най-вероятно този ресурс ще бъде намалена от гл.т. на безвъзмездна финансова помощ. Ще се опитаме да направим компенсация като увеличим ресурса за финансов инженеринг, т.е. чрез този заемен фонд, които успяхме да оформим за нисколихвени кредити към собствениците, така че те да получават по-лесно своите възможности за съфинансиращата част на съответно по-нисък процент”, каза Деница Николова - главен директор на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Именно връщането на 50% от сумата за саниране на един блок беше сред основните двигатели дадена етажна собственост да се възползва от средствата по оперативната програма и да преодолее големите бюрократични моменти при получаването на средствата. С намаляването на процента за финансиране, независимо от по-ниските лихви и обещаните повече пари, едва ли броят на желаещите да санират блока си ще се увеличи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА