Last news in Fakti

13 Април, 2020 10:21 6 866 20

Рязък спад на цените е малко вероятен

  • белгия-
  • жилища-
  • цени

Пазарът в Белгия остава стабилен

Рязък спад на цените е малко вероятен - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията от коронавирус едва ли ще доведе до значителен спад на цените на недвижимите имоти в Белгия. Причината е, че в момента стойността на квадратен метър жилищна площ се поддържа едновременно от няколко фактора – финансовите мерки, предприети от правителството, ниски лихви по ипотечните заеми и по-бързото нарастване на броя на семействата спрямо строителството на нови жилища.

Анализатори са категорични, че пандемията ще окаже влияние върху пазара на имоти, като търсенето няма да постигне рекордите от 2019 г. Негативното влияние върху икономиката може да повлияе за отлагане в реализирането на някои проекти, както и клиентите да отложат покупката на имот. Ръстът на безработицата и намаляването на доходите ще доведат до забавяне ръста в цените на жилищата и къщите.

Независимо от наличието на трудности, експертите от банка Belfius са на мнение, че след финансовата криза от 2008 г. белгийският имотен пазар е стабилен и ще остане такъв пред последствията от пандемията. Ако в близките месеци пандемията бъде овладяна и икономическият ръст се възстанови през втората половина на текущата година, жилищният пазар само ще спечели.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дфгретерт

    30 6 Отговор
    НО за България чакаме поне 50% и то в най добрия сценарии, че иначе не ми се говори :)))))))))))))))
  • 2 Някой си

    25 3 Отговор
    Така им се иска на брокерите.....
  • 3 Ще ще ще

    22 5 Отговор
    падат и още как ще падат.Материалното ще почне да отстъпва на духовното.Много редюс на населението ще има.Много.Това забързано темпо го забравете за години напред.
  • 4 Банките

    6 6 Отговор
    Ако паднат цените , те и банките ще паднат. На тия лихви по 2% , понижение от 20% би генерирало невъзвратима загуба за банките.

    Коментиран от #9, #13

  • 5 балон

    13 7 Отговор
    тук ще падат със стотици проценти даже май месец със 1000 % или 5000 % ще паднат, така им се пада на алчните строители и брокери ахахаха
  • 6 До горните лузъри

    18 19 Отговор
    И от къде ще си купите евтин имот като цените са си същите по обявите!?От извънземните ли?

    Коментиран от #8

  • 7 Eeee

    28 1 Отговор
    Брокерите изпадат в депресия пред случаващото в имотния пазар.Много кантори ще изгубят бизнеса си в Бг-то поради липса на купувачи.
  • 8 Тролл2

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "До горните лузъри":

    Не са! Много на долу са вече - пазарлък.
  • 9 Hallo

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Банките":

    Затова ще се качат лихвите. В Германия в момента има лихви по 0.8%. За хората пак скъпо ще е за жалост...
  • 10 Данчо

    21 3 Отговор
    Иска им се на брокерските тролове да продават и пускат всякакви коментари, статии и реклами, ама няма да им се получи, хората си научиха урока от предишната криза. Научиха се без работа пари да печелят. Направо да ги затварят тия агенции, че скоро няма да има сделки за имоти.

    Коментиран от #11

  • 11 Споко

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "Данчо":

    Данчо, има видов ден. Има сега мълва, че почти всички заразени с Коронавирус са алчни брокери, надули балона на имотите до пръсване!!! Ахахахахах сега ще видят те като се пръсне балона
  • 12 Лъжлив Брокер

    26 3 Отговор
    В Белгия може. В България имотите преди кризата с " COVID 19" бяха започнали да падат. Имотите през последните години отбелязаха невиждан ръст. Само за три години те се повишиха с 40% изпреварвайки доста ръста на доходи на населението. Няма такъв имотен пазар в света където имотите само да растат. Идва времето на спад , колкото и да не искат и да не могат да повярват супер аучните ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ЛИЦА, неграмотните и лъжливи брокери (който в 90% нямат никаква квалификация). Няма друга държава в която мазетата и общите части да се заплащат като застроена площ. Идва световна криза и безработица. Ниските лихви скоро ще станат високи. Има и още една не отчетена променлива - постоянният демографски спад.
    За какво качество говорите? КАЧЕСТВО в България НЯМА. Българските строители лъжат като за световно с качеството И КРИЯТ ДАНЪЦИ КАТО ЗА СВЕТОВНО . Сива икономика e в чудовищни мащаби. Продават ти апартамент за 90 квадрата , а получаваш 70 по натурален акт. Подобен престъпен закон оскъпява с още 25 % покупката на жилище и то на замазка и тапа? Довършителни работи , обзавеждане колко излиза? Къде го има това чудо по света?
    Извод : ЦЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА БЕЗУМНО ВИСОКИ!!!

    П.С.: Направете справка колко на ден са останали без работа. Задайте си въпроса след форсмажорната криза няма ли да дойде нова на финансите например и си задайте въпроса икономиката ще тръгне ли със същото темпо както преди кризата корона вируса?
  • 13 Gosy

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Банките":

    Банките няма да паднат. Закон за частния фалит няма, та дори и без имот кредитополучателите ще плащат на банката доживот. Продават апартамента на колекторска фирма взимат 1/2 от цената спрямо миналата година и другото се плаща до живот към колекторите! Те ЧСИ са по любезни да знаете!

    Коментиран от #14

  • 14 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Gosy":

    Ще обезценят парите, но тез милиарди дето ще ги напечатат ще дойдат при хората след 1-2 години глад ...

    Коментиран от #15

  • 15 Gosy

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    То като напечатат пари няма да е много ясно дали ще сме още в борд и дали лурса евро /лев ще е същата цифра. Може би кпроната ще го промени и правителството няма да успее нищо да направи. Кредитите са повечето в Евро!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Експерт

    7 12 Отговор
    Смешни сте с тези падания от 50% и нагоре на цените в България.Това че сте алчни няма нищо общо с реалната ситуация и това, което ще се случи. Дори преди години, когато цените бяха доста по-ниски с по 10-15к евро, пак имаше такива големи "специалисти", като вас които да казват че цената е висока спрямо икономическият ръст в страната.Не зависимо какви са цените все ще сте недоволни, ама то не става само да хейтваш а трябва и да се работи и да изкарваш пари за да си позволиш имот. Всички които са наясно с пазара и са отдавна в него сега ще инвестират още повече в имоти. Понеже сте разбирачи повечето няма да обяснявам защо :) . Колкото до алчните брокери и строители имайте предвид, че те продават според търсенето!

    Коментиран от #19

  • 18 Гост

    0 1 Отговор
    Няма, ще се повишат поне с 20 процента ...
  • 19 Бездомникът

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Експерт":

    Личи ти , че не слушаш радио, нямаш телевизия и не ползваш интернет. Цените на имотите са силно балонизирани ,а строителство некачествено..... "Ама то не става само да хейтваш а трябва и да се работи и да изкарваш пари за да си позволиш имот" ...... Да те питам ти някога работник бил ли си ? Имаш ли представа какво е заплатата на един учител или асистент в университета? Имаш ли представа , че 90 % от хората, който започват бизнес, бизнесът им фалира? Следиш ли новините? Всеки ден има новина за безработицата. От началото на кризата 60 000 са се регистрирали като безработни. Средният ръст на имотите в ЕС бе 4% ,а в България 10. Вземи малко прочети и не съди хората как работят ако обичаш.
    Айде със здраве !
  • 20 Брокера

    1 0 Отговор
    Купувaйтe, цeнитe ca ниcки!
    Купувaйтe, цeнитe щe cтaнaт кaтo в Бeрлин и Лoндoн.
    Купувaйтe, цeнитe в Гърция пo cлучaйнocт ca в пъти пo-ниcки.
    Купувaйтe, нищo чe в квaртaлa нямa 1 трoтoaр.
    Купувaйтe, нищo чe cгрaдaтa тeчe и ce рaзпaдa.
    Купувaйтe, тeглeтe крeдити зa пo 20 гoдини.
    Купувaйтe млaки aпaртaмeнти, къдeтo eднo дeтe нямa дa мoжeтe дa oтглeдaтe.
    Купувaйтe нoвo cтрoитecлвeo прeд кoeтo 50 гoдишни пaнeлки изглeждaт кaчecвeни и жeлaни.
    Купувaйтe, тeглeтe крeдити oт 300к и върнeтe 450к - бaнкитe зaлcужaвaт дa ви взeмaт пaритe.
    Купувaйтe мaлкитe нeкaчecтвeни кутийки, нищo чe щe ви излeзнaт пoлoвин милиoн.
    Купувaйтe, aз щe cи взeмa пo 3% кoмиcиoннa и oт двeтe cтрaни, пocлe виe ce oпрaвяйтe c ЧCИ.