Last news in Fakti

3 Декември, 2018 17:47 9 321 15

Брюксел: 30 000 свободни жилища

  • белгия-
  • брюксел-
  • жилища-
  • търсене-
  • предлагане-
  • цени

Цените растат, доходите - не

Брюксел: 30 000 свободни жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 6.5 млн. кв.м са неизползваните площи в Брюксел. Тук влизат офис сгради, изоставени складове, пустеещи жилища. Около 30 000 е броят на необитаемите жилища, а 2 млн. кв.м. офис площи стоят празни.

В същото време за последните 10 години броят на бездомниците се е увеличил. Близо 41 000 души са хората с ниски доходи в Брюксел, които чакат да получат жилища в белгийската столица. В същото време до 30% от гражданите на града отделят две пети от месечния си доход за наем.

Средното време, в което се чака получаване на социално жилище, варира от 7 години за студио до 10 години за многостаен апартамент. Броят на заявленията за получаване на жилище от социално слаби семейства значително се е увеличил за последните години. Всички тези фактори водят до повишено търсене на достъпни жилища, чието наличие се смята за основополагащ фактор за комфортен живот.

Покупателната способност на средния белгиец за последните 10 години не се е променила. За същия период обаче се наблюдава ръст както на цените, така и на наемните нива. Само за последната година имотите в страната са поскъпнали с 2.5%. Растящото търсене на социални жилища също не е в резултат на ръст на населението. Броят на мигрантите се е понижил близо двойно – от 80 000 души през 2010 г. до 44 000 души през 2017-а, а ръстът на населението остава стабилен.

Икономическата система не спомага за поддържането на баланс между търсенето и предлагането. Липсата на ефективност се дължи на факта, че повечето хора не разполагат с достатъчно финансови средства, за да имат собствен дом, а цената на квадратен метър жилищна площ се е удвоил за последните 10 години.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    16 1 Отговор
    Еми, касапи и канибали, ислямисти от по света и у нас, велкоме. Правилно ли съм разбрал?
  • 2 Инкогнито

    21 0 Отговор
    Тия черните няма много да чакат за оборотни скоро ще щурмуват не обитаемите частни само гледайте!! Айша с 5 деца и талибанина не са от най примерните ,, граждани" на Белгия!!
  • 3 ко чи на ви

    22 0 Отговор
    Брюксел е превзет от мюмюните град вече и най-лошото е че освен града са превзели главите на смотаните му еврогейски жители ! Те ви сега "мултикулти" ! Даже Коледа няма вече, чудя се кога ли, ще почнат да вият от старинните кули превърнати в минарета ?
  • 4 гнида

    15 3 Отговор
    Нищо им няма ! Смучат от нас като кърлежи , а искат по-добре да живеят ден , след ден ! А ние не искаме ли ?Едно време бяхме вилает на Русия , сега сме вилает на ЕЦ , с тази разлика , че взимат всички мита и такси (защото сме външна граница на гейсъюза ) и ни пращат каквото преценят ! Също те ни определят правилата за развитие и живот ! Та не ми пука за тях , ако много ривът , да им пратим тиквата , да им оправи положението ! Че много му се радват , като гледам гастрола му !
  • 5 бл.134 в Зап. парк

    10 3 Отговор
    Правете сметка какво ще в стлицата на Булгаристан, съвсем скоро- гзапалени гуми димят от панелките , гората на Витоша изсечена като в Западния парк, диви изоставени коне првпускат в Южния парк и три синджир ескурзианти се качват на рейсовете пред Александър Невски на заслужено сродяване с братята в Анталия и Мармарис .
    Ньой, беше само началото
  • 6 ванката

    7 0 Отговор
    ние можем да предложим едни 30 000 излишни гниди да ви дойдат на гости те обичат да бе работят и да получават пари много ще ви допаднат!!!
  • 7 Язе

    4 0 Отговор
    Да емигрират в България като не им харесва в Брюксел
  • 8 Реализъм

    5 1 Отговор
    В София са по-скипи жилищата от в Белгия ,гледайки цена качество.В София един гараж преостроен на едностаен е 40 000Е
  • 9 Зорлем

    11 1 Отговор
    "Две пети" са си баш 40%, което е опасно близо до това половината ти доход да отива за наем. Явно и там бая народ са нещо като "работещи бедни" нищо, че се вайкаме как само тук имало много такива.

    Коментиран от #10

  • 10 Ъъъъъ

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Зорлем":

    Е ние на това се вайкаме де - прилагаме техния модел и получаваме... ъъъ... основно недостатъците на техния модел. И кво сега - спирам да мрънкам че на мене ми е зле, щом като и на комшията му е зле, по същата причина? Покрива на блока тече, ама щом и съседа е завъдил мухъл, е, явно това е нормално, спирам да обръщам внимание на тавана на хола?! Жената я тръшна чума, ама то - нормално, половината село се гътна, е, продължаваме напред тогава? А иначе, естествено е те да са зле, и то по-зле от нас - щото на тях никой не им е строил панелки например... Калпави панелки или не - а хич?

    Коментиран от #11

  • 11 Зорлем

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ъъъъъ":

    А вайкайте се и си мрънкайте, колкото си щете. То ако вайкането и мрънкането вършеха работа, оплаквачките по погребенията щяха да съживяват мъртъвци направо. Пък ако някой си мисли, че ще получи нещо "по право" или защото така е справедливо явно не живее на нашата планета и не знае, че всичко трябва да се отвоюва - СОБСТВЕНОРЪЧНО!
  • 12 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    Решение на проблема има просто. 30000 емигрантски семейства от Африка и Близкия изток направо в Брюксел да се заселят.
  • 13 Бре.бре

    0 0 Отговор
    60% от заплатата е наема за един аратамент в Брюксел и то разбит и мухлясал
  • 14 Иван

    0 0 Отговор
    И тези боклуци ни управляват ....
  • 15 ххл

    1 0 Отговор
    Белгия е Мароканска колония. Сега като приемат пакта за миграцията и официално ще обявят шериата в цяла Европа.