Last news in Fakti

21 Юни, 2020 09:21 2 513 4

Страната на лабиринтите (СНИМКИ)

  • германия-
  • лабиринт-
  • природа

Истински шедьоври

Погледът отвисоко към германските поля може да се натъкне на истински шедьоври. Защото в Германия е пълно с лабиринти. Да, те са далеч от световната слава на загадъчните знаци в Наска, пък и повечето са сравнително лесни за разгадаване. Но въпреки това си заслужава да ги разгледаме.

Около градчето Цойленрода-Трибес в Тюрингия от няколко години оформят лабиринт от коноп с просветителски цели - за да се покаже колко многообразно може да бъде приложението на това растение. Плантацията е с обща площ 300 хектара, а земеделските стопанства, които отглеждат там коноп, са над 20.

Страната на лабиринтите (СНИМКИ)

Този лабиринт изисква да си особено внимателен, тъй като е от коприва. Той се намира в град Щорков, Бранденбург, и се нарича "Иррландия" - с двойно "р" от немския глагол "irren", който означава "заблуждавам се". В повечето случаи лабиринтите в Германия са допълнителен източник на приходи за земеделските стопанства.

Страната на лабиринтите (СНИМКИ)

Всеки ги познава - пчеличките Мая и Вили. На тях е посветен този лабиринт в Утинг край баварското езеро Амерзее. Там лабиринти се правят отдавна - вече цели 20 години. Тъй като и в Германия популацията на редица пчелни видове силно намалява, този лабиринт призовава да им се помага - например като се садят колкото може повече медоносни растения.

Страната на лабиринтите (СНИМКИ)

Лабиринтите в Утинг често са тематични. Този например е в чест на 25-годишнината от Обединението на Германия, затова и представя картата на страната. Ако човек се вгледа в оттенъците на зеленото, ще разпознае портрета на Ангела Меркел - първата федерална канцлерка от Източна Германия.

Страната на лабиринтите (СНИМКИ)

Тук веднага се вижда, че лабиринтът изобразява кораба "Титаник". Този лабиринт е "нарисуван" в Утинг през 2012 година по повод 100-годишнината от трагичното крушение на лайнера.

Страната на лабиринтите (СНИМКИ)

Този лабиринт определено не е от най-простите. Не всеки би дръзнал да тръгне из тази плетеница от царевични стъбла край замъка Берлепш в провинция Хесен.

Страната на лабиринтите (СНИМКИ)

Тези олимпийски кръгове са "нарисувани" през 2016 година край град Гифхорн в провинция Долна Саксония.

Страната на лабиринтите (СНИМКИ)

Този лабиринт е особено оригинален. "Нарисуван" е през 2010 година в берлинския квартал Мариенфелдe и изобразява традиционната германска наденичка, която се поднася с къри сос и пържени картофки.

Страната на лабиринтите (СНИМКИ)

Повечето лабиринти са сезонни, но има и целогодишни - като този в двора на кармелитския манастир в берлинския квартал Шарлотенбург. Разходката ни приключва с този лабиринт на уединението и вглъбението. Да помедитираме...

Страната на лабиринтите (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники

    0 1 Отговор
    Сигурен съм че следащия коментар ще свърже лабиринтите с ББ ...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.