Last news in Fakti

4 Юли, 2020 09:21 4 131 6

Социалистическа архитектура в Швейцария (СНИМКИ)

  • швейцария-
  • лозана-
  • комплекс-
  • общежитие-
  • архитектура-
  • дизайн

Общежитие под формата на кръг

Социалистическа архитектура в Швейцария (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Сигурно първата асоциация, когато видите тази сграда е, че тя се намира в държава от Източния блок. В действителност обаче проектът, който датира от 2013 г., беше съвсем наскоро реализиран в швейцарския град Лозана, който се слави с луксозните си имоти.

Комплексът Vortex е разположен в кампуса на Федералното политехническо училище и градския университет. Проектът беше замислен като част от кандидатстването на Лозана за провеждането на третите зимни юношески Олимпийски игри през януари 2020 г. Заедно с това имаше и още една цел – да се увеличи жилищният фонд в града с близо 30%, като по този начин покрие значителния дефицит.

Победител в конкурса е архитектурното бюро Dürig AG. Обектът беше завършен през декември 2019 г., а в началото на текущата година в него не настаниха 1800 млади спортисти. Плановете беше след завършване на спортното мероприятие в общежитието да се настанят студенти. Пандемията обаче промени плановете и в момента сградата се използва за временен център за медицински персонал. Довършителните работи по интериорната част продължават и в края на лятото комплексът ще приеме своите първи постоянни жители.

Сградата привлича със своя вид, тъй като значително се различава от архитектурата на околните сгради. Големият пръстен е разположен на площ от 32 000 кв.м. Външният диаметър е 137 метра, а вътрешният – 105 метра. Височината е 27 метра. Замисълът на архитектите е сградата да представлява едновременно открито и закрито съоръжение.

Постройката разполага със 6 асансьора, които са така разположени, че играят ролята на основно средство за предвижване. На покрива са разположени слънчеви батерии, площадка за наблюдение и кафе-бар. Така мястото предназначено за студенти ще се превърне в комфортно място за обитаване.

Диаметърът на двора е 105 метра и представлява озеленен парк.

Капацитетът на живущите в комплекса е 941 души в 712 „жилища” – от стаи (за тези с общи кухни) до студио с балкон с две, три или четири спални. Тук влизат и апартаментите за гостите лектори.

Социалистическа архитектура в Швейцария (СНИМКИ)

Социалистическа архитектура в Швейцария (СНИМКИ)

Социалистическа архитектура в Швейцария (СНИМКИ)

Социалистическа архитектура в Швейцария (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калоян

    24 2 Отговор
    Авторката,ако ти покажат тухла,каква асоциация ти изниква в увредената главица???
  • 2 гост

    8 2 Отговор
    В Швейцария наистина новите обществени сгради са в такъв стил правоъгални и бетонови, няма футуристични стъклени фасади, големите евтини хотели също са 10-12 етажни сгради в стил Балкантурист. Просто там има правило обществените сгради да се строят по най-евтиния и практичен начин.
  • 3 незнайко

    1 0 Отговор
    Най новите измислени батерии са СЛЪНЧЕВИТЕ !!! Фотоволтаичните панели ряпа да ядат !!!
  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ - НЯМА ТАКАВА ДУМА "ПРЕДВИЖВАНЕ"!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 София

    1 0 Отговор
    Представете си като излезете на терасата от вътрешната страна на тази обла сграда колко народ ще ви гледа. Ако живея в такъв апартамент ще се чувствам като участник в биг брадър. Никога не бих си купил или наел такъв имот.