10 Юли, 2020 14:19 3 648 11

Държавата спря строеж на небостъргач в центъра на София

  • днск-
  • i tower-
  • небостъргач

Причината е нарушение в Закона за устройство на територията

Държавата спря строеж на небостъргач  в центъра на София  - 1
Снимка: БГНЕС

След самосезиране по повод публикации в медиите за извършване на незаконно строителство, Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) извършването на проверка за законността на строежа на т.нар. небостъргач „I Tower“ в центъра на град София.

След приключване на инспекцията, във ВАП е получен обобщен доклад, според който при проверката на място и по документи на строежа на двете сгради служители на ДНСК са констатирали, че е налице нарушение на чл.143 ал.1 т.5, чл.144 ал.1 т.4  от Закона за устройство на територията (ЗУТ), а именно липсва съгласуване на инвестиционния проект във фаза технически проект относно строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата, изискуемо съобразно чл.83 ал.1 т.2 б.“а“ и чл.84 ал.1 от Закона за културното наследство (ЗКН).

Въз основа на констатираните нарушения, началникът на ДНСК е издал две заповеди на основание чл.224 ал.1 т.6 ЗУТ за спиране на  изпълнението на строежите на двете сгради.

Плановете са небостъргачът да включва луксозни жилища, търговска част и 5-звезден хотел от веригата Marriott. Всички тези имоти ще са разположени на 30 етажа. Също така да има и три подземни нива. Предвидената застроена площ е 70 000 кв.м. От тях 24 000 кв.м трябваше да е хотелската част (232 стаи), а 11 000 кв.м. – луксозни апартаменти. Бяха предвидени три типа жилища – „уютни” с площ 100 кв.м., „семейни апартаменти” с площ между 180 и 250 кв.м. и пентхауси – 300 кв.м.

Инвестицията е в размер на 90 млн. EUR. От тях 58.3 млн. EUR са под формата на заем от Черноморската банка за търговско развитие (ЧБТР) и от Пощенска банка, съответно32 млн. EUR и 26.3 млн. EUR. Срокът на заема е 12 години. Откриването е предвидено за юни 2020 г.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 божкееее

    20 1 Отговор
    Ами и държава я.....СМЕХ!
  • 2 Последния Софиянец

    19 2 Отговор
    В колко апартамента може да живее един човек? Въпрос за първи клас.
  • 3 застраховчицата

    12 1 Отговор
    Язък за на Цецоу асансьорчето. Ама никой не стри пред задаващия се глад.
  • 4 схените на Прехода

    9 0 Отговор
    А дали не са взели парите на зелено и сега да си бегат.
  • 5 456

    13 1 Отговор
    Откриване- Юни 2020?????
  • 6 незнайко

    19 1 Отговор
    Строежа завършен те сега ще проверяват !!! КОГО ЗАБЛУЖДАВАТ С ТОВА ДЕЙСТВИЕ ??? Да не би да извикат специализираните сапьори и да сринат сградата ??? НЕ , ПРОСТО НИ СЕ ПОДИГРАВАТ !!!
  • 7 Аристотел

    2 0 Отговор
    Черноморска банк за търговско развитие - 58,3 милиона евро.
    Целта на ЧБРТ е да подпомага икономическото развитие на страните от региона и да финансира и насърчава изпълнението на регионални проекти от държавния и частния сектор. Чистата печалба на банката за 2010 г. е 12 млн. евро. Банката разполага с капитал от 3 млрд. специални права на тираж (ок. 3,5 млрд. евро). [2] Централата на банката се намира в Солун, Гърция.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Че Гевара

    5 0 Отговор
    Ало-о-о-о-о, модератора оти си ми изтрил коментара? Щото съм писал, че тъпият народ винаги застава на страната на рекетьорите в ущърб на нормалният бизнес ли? Че то си е истина! Вековната злоба на роба в своя пурпурен гняв величав завижда, мрази и проклина всеки, който е с 2 лева и една тоалетна място по-богат от тях и са готови да сринат и унищожат три-четири годишен, огромен труд на стотици архитекти, техници и строители само защото "Ами ей така! Ние имаме права!" А ти ще ми триеш коментара! Боже-е-е-е-е-е!
  • 10 Далай лама

    3 0 Отговор
    Небостъргачът ще бъде държавен това разбрах. От къде пари за такива глезотии? Не бива по този начин да се спира всяка инициатива при положение, че са вкарани толкова много пари. Ако продължаваме така никой няма да иска да построи нищо в тази държава.
  • 11 незнайко

    1 0 Отговор
    Спряха строежа и какво от това ? Ще го съборят ли както се канят на недостроената детска поликлиника ? НЕ !!! Бъдете сигурни !!!