Last news in Fakti

2 Октомври, 2012 12:31 6 114 4

Превръщат съветски бункери в общежития

  • бункер-
  • жилища-
  • албания

Нестандартен начин за привличане на инвестиции в недвижими имоти измислиха властите в Албания. Правителството възнамерява да преобрази бившите бункери от съветско време в общежития и нискобюджетни хотели, нощувката, в които ще струва 8 EUR.

Подобни реновирани имоти вече се появиха в град Тале, разположен на 30 минути път с кола до столицата Тирана. По думите на албанския премиер, Сали Бериша, развитието на туризма ще помогне на страната по-добре да се справи с негативите от икономическата криза. Именно това е и причината за решението на властите да разработват и реализират национална стратегия за туризъм.

Ако всичко върви по план бункерите могат не само лесно да се реконструират, но и разширят. Техният брой на територията на Албания е 750 000.

В началото на септември в страната завърши процеса на преоценка на жилищата. До 31 август собствениците трябваше сами да обявят пред общинските власти цената на своя имот, за да могат при евентуална продажба да платят данък от 1%. Всички имоти, построени до 2000 г., които не са преоценени ще плащат данък при прехвърляне на собствеността в размер на 10%. По данни на Министерството на финансите на 58 000 жилища е извършена преоценка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 varna

    1 0 Отговор
    че то в бг 80% от хората живеят в такива бетонни бункери, дажи си ги продават едни на други за десетки хиляди евро.
    щеше да е много смешно ако не беше истина.

    Коментиран от #2

  • 2 ПАШО

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "varna":

    Че им ремонти им правят!!!
  • 3 Грую

    0 0 Отговор
    Не удряйте така по националното ни самочувствие де. Това са признаците на просперитета и успеха на обикновения българин - Панелен апартамент, тенекиен гараж, закупен от циганите и поставен незаконно пред блока, в него западна кола втора употреба и естествено въпросните признаци на просперитета се и ремонтират от време на време, налага се. За съжаление членството ни в най-различни общности и съюзи, наред с кадърността на избраните от самите нас политици направиха невъзможна мечтата, която поетът беше изказал така: "Бяла спретната къщурка с две липи отпред".
  • 4 --------

    0 0 Отговор
    Е да ама не са санирани...албанска работа..!!