2 Септември, 2020 11:11 5 731 5

Промяна в движението на цените на имотите

  • хърватия-
  • цени-
  • имоти

Първото полугодие – растяха, през второто – се отчита спад

Промяна в движението на цените на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

През първото полугодие на текущата година цените на недвижимите имоти в Хърватия отчетоха ръст. Тенденцията обаче се обърна през второто и към момента се наблюдава стабилизиране, дори поевтиняване. „към момента сме свидетели на нисък оборот в сектора на недвижимите имоти и, че цените на жилищата са започнали да падат, макар все още да не разполагаме с официална статистика. Трудно е да прогнозираме с колко точно ще се обезценят имотите в различните сегменти“, коментира пред телевизия RTL управителят на Централната банка на страната Борис Вуйчич.

Пазарът на жилища е важен елемент от БВП на Хърватия. Той формира 10% от БВП на страната. Търговията с имоти е тясно свързана с туризма, доколкото ежегодно се пускат в експлоатация редица хотели и ваканционни апартаменти, най-вече по крайбрежието на Адриатическо море.

По отношение поевтиняването на имотите управителят на Националната банка на Хърватия заяви: „Ако влезете в един от най-големите сайтове за недвижими имоти – Njuškalo, и разгледате офертните цени, ще видите много от продавачите са понижили цените в следствие на всичко, което се случи около пандемията с коронавируса. И, разбира се, Загреб и крайбрежието – това са пазари, които се отличават от останалата част на страната“.

Пазарът на ипотечно кредитиране също се развива оптимистично. „В момента лихвените проценти са на исторически най-ниските си нива. Ако говорим за жилищните кредити, то през 2019 г. лихвите бяха около 3%, а през текущата година паднаха до 2.5%“, допълва Вуйчич.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инвеститор

    7 1 Отговор
    Само у Софето ще растат вечно. Панелка в Борово 2000 евро квадрата, в Разсадника до братята 1500 еврака.
  • 2 Умен

    4 1 Отговор
    Не бе, световна инфлация ще има! :Д

    Коментиран от #4, #5

  • 3 СТИГА ВЕЧЕ

    9 0 Отговор
    С ТИЯ ТЪПИИПОДВЕЖДАЩИ ЗАГЛАВИЯ!!!КВО МЕИНТЕРЕСУВАТ ИМОТИТЕ В ХЪРВАТСКА МА ОvCo СЛЪНЧАСАЛА???????
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.