19 Октомври, 2020 09:21 3 123 1

Този пазар не преустанови работа по време на пандемията

  • хърватия-
  • пазар-
  • недвижими имоти

Хърватските имоти продължават да се продават успешно

Този пазар не преустанови работа по време на пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо от всички ограничения въведени заради пандемията през март тази година, пазарът на недвижими имоти в Хърватия, който стабилно се развива през последните години, продължи да расте и след началото на пандемията. "Пазарът никога не умря. Според мен, купувачите просто отложиха вземането на решение за придобиване на собствен дом с два-три месеца. През цялото време на карантина провеждах виртуални огледи. А тези, които планираха покупка през пролетта я отложиха за юли, август и септември", казва брокерът от Croatia Sotheby`s International Realty Миряна Микетич.

Традиционно търсенето е по-високо по адриатическото крайбрежие, където има много туристи. Интересно е да се отбележи, че през месеците май и юни запитванията от страна на чужденци са били двойно повече спрямо същите месеци на миналата година. Много от тях проявяват интерес към вили с басейни на остров Истрия на цени между 300 000 и 350 000 EUR и вили на брега на морето в Далмация на стойност от 1.5 млн. EUR до 2 млн. EUR.

"Регистрираме значителен ръст на броя хора, търсещи къщи и парцели за строеж на къщи спрямо жилища. И коронавирусът, и земетресенията направиха така, че хората да се чувстват по-сигурни, ако притежават парче земя", казва директорът на загребската агенция за недвижими имоти Opereta и вицепрезидент на Асоциацията на посредническите услуги към Търговската палата на Хърватия Боро Вуйович. По думите му, пандемията повиши покупателната активност по отношение на къщи за отдих и селски имоти в региона, тъй като все повече клиенти търсят чист въздух и вода, както и близост до Загреб и крайбрежието. След пандемията изолацията и наличието на природа все повече се цени.

Близо 15% от купувачите на имоти са чужденци, сочи изследване на Sotheby`s, като най-честите купувачи са от Словения, благодарение на общата граница с Хърватия. Също така има интерес и от австрийци и германци.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 3 Отговор
    Аре са почвайте да ревете колко е скъпо у нас,как балона ше се спука и други щуротии