Last news in Fakti

15 Септември, 2020 21:05 5 378 13

С 11% по-скъпи жилища

  • германия-
  • жилища-
  • цени

Пандемията не спря ръста в цените на жилищата в Германия

С 11% по-скъпи жилища - 1
Снимка: Shutterstock

С 10.85% са поскъпнали цените на жилищата в Германия през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. Предходните тримесечия също отчетоха значителен ръст. За периода януари-март той беше 12% на годишна база и 11.15% - през четвъртото тримесечие на 2019 г. спрямо същия период на 2018-а.

Съпоставяйки второто с първото тримесечие на текущата година поскъпването е 0.39%, посочват от Global Property Guide.

Основната причина за поскъпването, въпреки пандемията, е ниската цена на ипотечното кредитиране. Други фактори са урбанизацията и стабилното финансово положение на домакинствата. През последните години се добавиха притокът на мигрантите и силния икономически ръст, което засили и без това силното търсене на имоти в Германия.

По данни на Федералното статистическо управление (Destatis), за първите шест месеца на текущата година броят на пуснатите в експлоатация жилища отчита ръст от 8.2%, до 157 103 единици, след ръст от едва 1% за цялата 2019 г. Според експерти, новата реалност ще прекрои пазара: преминаването на дистанционна работа може значително да понижи търсенето на жилища в германските мегаполиси.

Икономиката на ФРГ потъна в още по-дълбока рецесия. Реалният БВП на глава от населението през второто тримесечие на текущата година е съкрати до 10.1% спрямо средните стойности на предходното тримесечие, след като през първото тримесечие понижението е 2%, а м четвъртото за 2019-а - едва 0.1%. Тримесечният спад достигна най-високите си стойности откакто се води статистика от 1970 г. На годишна база икономиката се е съкратила до 11.7%.

Равнището на безработица през второто тримесечие е 4.2% спрямо 3.8% през първото. Този показател е значително по-нисък от средния за Европейския съюз - 7.1%.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Апартаментите =

    16 7 Отговор
    Финансов БАЛОН !
  • 2 Дълбоко Виждащ

    9 6 Отговор
    Само недвижимата Собственност те прави Свободен-до голяма степен!

    Коментиран от #4

  • 3 Самата истина

    9 13 Отговор
    Навсякъде се качват цените на имотите и ще продължават да се качват. Колкото и да не ни харесва това си е факт!!!! И стига с тия балони и фризбита и как гадните брокеритет видиш ли определят цените. Това си е световен тренд и ние сме част от него.

    Коментиран от #5, #6, #7, #9

  • 4 смях

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дълбоко Виждащ":

    Точно така ако имаш 6 апартамента си свободен да живееш във всеки един от тях.
  • 5 да бе да

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Самата истина":

    Качват се там където има кой да живее в тях. У нас хората от средната класа емигрират. Остават олигарсите и бедняците. И никой от тях не се интересува от апартамента ти.
  • 6 Да бе да

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Самата истина":

    Цените на жилищата в Германия скачат само в градовете където има наплив от работещи. В Дортмунд цените се сринаха например последните 5-6 години. И така приятел, продавай коптора в София, докато не е станала дълбока турска провинция.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Умен

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Самата истина":

    Интересно как така пък в Ню Йорк са паднали цените с цели 10-15%. Май не си прочел статията да видиш, че разликата в тримесечията за тази година е под половин процент т.е. цените са замръзнали или иначе казано са стигнали своя пик/връх оттам пътя е само надолу. А за тия 10 процента поскъпване можеха спокойно да сравнят цените с 2012 и да кажат, че са скочили с 40 процента примерно.
  • 10 Иванов

    8 1 Отговор
    Статията иска да Ви каже: Видите ли в Германия цените се вдигат, няма как в България да падат!
    Има как! Първо, България не е Германия!
    Второ, едно е да си купиш жилище в цивилизована, уредена, чиста, западно европейска държава, където тротоарите са по пет метра широки, друго е да те одрусат в България за маломерно апартаментче, на което плащаш и квадратурата на външния перваз в квартал първо застроен, в който улиците са импровизирани, неномерирани, без табели и като излизаш от дома си първото, което виждаш е цигани с кон и каруца, и чуваш от кварталната кръчма нещо като " бум така, бум, бум, бум", а детски градини, спортни площадки и почти всякакви удобства липсват.
  • 11 Перо

    3 2 Отговор
    Е да се вдигат, колко да се вдигат?
    Един апартамент си има себестойност!
    Толкова арматура, толко тухли, толкова цемент, за толкова дни срещу еди какви си заплати!
    Е, какви са били цените на тези основни материали миналата година и какви са тази?
    Или само нормата ПЕЧАЛБА се вдига?!
    От 300% на 400%! От една кооперация да правим замък "Радиново" за внучето!
  • 12 Софиянчето

    3 3 Отговор
    Еми хубавите имоти са скъпи,само ревете ,тоа балон уж се пука от 15г. вече.Ходете в Странджа Сакар - там е без пари
  • 13 Варна

    1 1 Отговор
    Нека да са високи цените,Варна се напълни със селяни