Last news in Fakti

17 Септември, 2020 16:12 3 210 6

Ипотечните заеми поевтиняват пети пореден месец

  • чехия-
  • жилищен кредит-
  • ипотечен заем

Бум на отпуснатите нови кредити

Ипотечните заеми поевтиняват пети пореден месец - 1
Снимка: Shutterstock

Средният лихвен процент при ипотечните кредити в Чехия продължава да спада за пети пореден месец. През май и юни лихвите се понижиха с 9 процентни пункта, а през юли и август те вече са съответно 2.15% и 2.11%, сочат данните на Fincentrum Hypoindex.

Интересът към жилищното кредитиране през август отчете рекордно високи нива. Броят на отпуснатите ипотечни заеми е бил 6868 на обща стойност 720 млн. EUR. Средната сума на отпуснатите ипотеки достигна исторически максимум от 100 000 EUR. Спрямо юли увеличението на средната отпусната сума на клиент е 1730 EUR. Сумата на отпуснатите ипотечни заеми за първите 8 месеца на текущата година надвиши 5.6 млрд. EUR.

Рязкото повишаване на средната сума на кредита подсказва, че ръста на цените на имотите не се забавя. За първите 4 месеца на 2020-а в Прага и околността той е 13%.

В подобна ситуация местните жители предпочитат да наемат, а не да купуват жилище. Именно и поради това наемните нива скочиха с 50%. "Спрямо 2010 г. средната цена на ипотеката се увеличи с над 1 млн. крони, или 37 000 EUR. Високите суми на кредита поддържат много ниски лихвени проценти. Чехите се опитват максимално дълго да ги запазят и поради това все по-често избират по-дълъг период на фиксирана лихва", отчитат анализаторите на Hyponamiru.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Манги

    14 2 Отговор
    Еееее при нас не е така...
  • 2 Стабилен пазар

    4 8 Отговор
    Нека хейта започне сега!!!!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БГ МАФИЯ В МС

    11 1 Отговор
    какво ми пишете за ЧЕХИЯ. ПИШЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ,АЗ ЖИВЕЯ ТУК НЕ В ЧЕХИЯ. В БЕЛИТЕ СТРАНИ Е ТАКА А В ДИКТАТОРСКИТЕ КОЛОНИИ КАТО БЪЛГАРИЯ Е СЪВСЕМ ДРУГО.
  • 5 бай Ставри

    3 1 Отговор
    Точно така, съединители такива, що не казвате тука как е.. тук само всичко нагоре и да не изпуснем промоцията.. а те строежи и апартаменти седят празни и мухлясват, ли мухлясват
  • 6 Гост

    1 1 Отговор
    Стига сте мрънкяли,който няма пари все му е скъпо