Last news in Fakti

23 Септември, 2020 10:37 2 916 15

Продажбите скочиха с 54% при съседите

  • турция-
  • жилища-
  • сделки-
  • продажби-
  • ръст

Сделките с чужденци в Турция се повишиха с 8%

Продажбите скочиха с 54% при съседите - 1
Снимка: М. Богданова ©

С 54.2% са се повишили продажбите на жилища в Турция през август на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт TurkStat. За въпросния месец са продадени 170 408 жилищни единици, съобщава Daily Sabah.

От началото на годината до края на август в южната ни съседка са продадени 1.2 млн. жилищни обекта. Това е с 42.6% повече спрямо същия период на 2019 г. Юли също беше рекорден месец като увеличението на сделките през него спрямо юли на миналата година е 124.3%. Причината е държавната програма за кредитиране. Банките обявиха безпрецедентно ниски лихви по ипотечните заеми и продажбите мигновено скочиха. Мярката имаше за цел да стимулира икономиката, която се нуждае от бърз начин за излизане от кризата, предизвикана от коронавируса.

Истанбул е на първо място по продадени жилища през август - 30 292 единици, което представлява 17.8% от всички реализирани в сектора сделки. На второ място остава столицата Анкара със 17 131 сделки и дял от 10.1%. А третата позиция е за Измир - 11 145 продажби и дял 6.5%

Продажбата на жилища на чужденци отчита ръст от 8% през август, когато на тях са продадени 3893 жилища. Ако се разгледат данните за периода януари-август на тази година спрямо същите месеци на миналата, то ще се регистрира спад от 24.7%, до 20 896 реализирани сделки. Най-много продажби има в Истанбул - 1648. Следва Анталия - 784 и Анкара е на трето място с 288 продадени имота на чуждестранни граждани.

Най-висок процент на чуждестранните инвеститори отново се пада на иранците. Те са купили 640 имота през август. С 592 сделки на второ място остават иракчаните, а трети са руснаците - 366 сделки.

Благодарение на програмата за ипотечно кредитиране броят на сделките с банков заем се е увеличил през август тази година със 122.6% спрямо същия месец на 2019 г. Общо 44.6% от всички покупко-продажби на жилища са реализирани с кредит.

с 28.3% ръст се отчита при продадените жилища ново строителство през август на тази година спрямо същия месец на миналата - 52 123 единици. Делът им в общия обем реализирани сделки е 30.6%. Продажбите при старите апартаменти също отчитат значителен ръст - 69.2% спрямо август на 2019 г., достигайки 118 285 единици.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инфлация

    7 1 Отговор
    Всеки гледа да си спаси париците, че тия млрд заеми за нищо ги нямаме.
  • 2 Питам кога ще ги стигнем турците

    7 1 Отговор
    Риторично разбира се....
  • 3 До спасителя

    11 5 Отговор
    И като има хиперинфлация, как точно парите ти ще бъдат спасени в една купчина тухли? На кого ще отдаваш? На кого ще продадеш?
  • 4 Харесвам 🎃, само сготвени

    5 2 Отговор
    Агенциите за недвижими имоти се опитват да претоплят вече стоплената, но охладила се вода, с алабализми за наивници... Нормално е, август месец в Турция се завръщат НЯКОЛКО МИЛИОНА гастарбайтери и постоянно живеещи в чужбина турци. Те са, които вдигат процента на закупените имоти. Но това говори добре не за турската, а за това, че добре се развиват икономиките на Холандия, Белгия, Германия... и хората са сигурни за работните си места и инвестират свободните си средства както намерят за добре, а не ги държат в банката, за черни дни.

    Коментиран от #6

  • 5 сдф453

    12 0 Отговор
    Нашите защо не казват, че там ти го дават на изплащане за еди колко години ако го изплатиш лихвения процент е 0 и ако е за по дълъг период е много ниска лихва, даже в някои реклами беше 0,9% даже по малко от 1%. И най важното защо не казват, че там като си вземаш НОВО строителство от теб остава да си вземеш само мебелите и да влезеш да живееш, бани,тоалетни, кухни, ламинат, врати, парно всичко е готово а не като при НАС няма дори вътрешни врати
  • 6 Хохохо

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Харесвам 🎃, само сготвени":

    То в Холандия, Германия и Белгия има и доста българи ама те нещо не са се засилили да купуват жилища в България напук на развиващите се добре икономики на Холандия, Белгия и Германия.....;)

    Коментиран от #10

  • 7 Умен

    4 0 Отговор
    Е как няма да скочат като лирата се обезценява ежедневно и хората гледат да ги вложат някъде парите си и както са им ниски лихвите и ако нямат имотен балон като тук си е напълно логично.
  • 8 Обективен

    4 6 Отговор
    Турция е магнит само за мюсюлманските си съседи, които са още по зле... Що се отнася до руснаците, на 2 ро място, това са отново мюсли.... Цивилизован няма да си купи имот там, въпреки добрия климат и природа....

    Коментиран от #9

  • 9 Много кисели тия имоти

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Обективен":

    За немюслита...
  • 10 Харесвам 🎃, само сготвени

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хохохо":

    Да... Затова (защото бг гастарбайтерите) 1/3 от новопостроените жилища в София са празни...
  • 11 ЛУСИ

    2 1 Отговор
    Малоумна и нахална"авторка".НЕ!Миленче,"СЪСЕДИТЕ"няма да ти направи статията по-четена!!!Напротив!Ще получаваш 1-нички,докато ти акъла в главата!
  • 12 Gost

    0 0 Отговор
    Да продават. После Ердо ще национализира.
  • 13 гост

    2 0 Отговор
    В Турция това е нормално по няколко причини:
    1.Има много младо население,което трябва да закупи жилище;
    2.Имат държава,която мисли за това да имат гражданите им собствени жилища;
    3.Цените са нормални за там и могат да се купуват;
    И много важно сделки с недвижими имоти се извършват само в техната валута.
  • 14 Брокер

    1 3 Отговор
    Стига сте ревали гладни мишки,и тука пазара на имоти е стабилен и хората с пари купуват жилища.Мишоците чакат 20г вече цените да паднат

    Коментиран от #15

  • 15 Умен

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Брокер":

    Гладен брокен стабилен пазар сънува!