Last news in Fakti

24 Октомври, 2012 19:01 6 714 9

Имотната криза в Гърция без край

  • имот-
  • гърция-
  • цени-
  • прогноза-
  • криза

Пазарът на недвижими имоти в южната ни съседка се подготвя за нови лоши дни. През следващата половин година участниците на този пазар нямат основание да очакват положителни тенденции както в повишаване на търсенето, така и в ръст на цените. Причините за подобен негативизъм са главно три: доходите на хората намаляват; високите данъци „изяждат” спестяванията; възможността за вземане на ипотечен кредит остава ограничена.

Кризата на имотния пазар се задълбочава и от увеличаващия се брой на обявените за продажба имоти. Въпреки, че няма официални данни за броя на предлаганите недвижимости, се смята, че той е над 100 000 единици, а някой експерти дори посочват цифрата 200 000, съобщава в свои материал гръцкият вестник „Екатемарини”.

С оглед на сегашната ситуация, експерти прогнозират спадът в цените на имотите в южната ни съседка да продължи до пролетта на следващата година. При това, обезценяването може да е още по-голямо в зависимост от количеството на имотите, които банките ще пуснат за продажба на свободния пазар.

При най-оптимистични прогнози, възстановяване на пазара може да се очаква през втората половина на 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдателен

    1 0 Отговор
    200000 не е цифра, а шестцифрено число.
  • 2 777

    1 0 Отговор
    Сега в Гърция, скоро и в други балкански страни...например България.
  • 3 haho

    1 0 Отговор
    Имотите в Гърция са прекалено скъпи дори и за германците. Изобщо не ме изненадва новината. Според мен до няколко години ще се нормализират нещата. У нас обаче няма как да стане, скъпо е за нас, но за чужденци е евтино. Не липсват и всякакви мутри, шефчета с основно образование, перачи на пари и естествено новата средна класа които все пак поддържат пазара, но реално един обикновен човек не може да си позволи лукса да си има собствено жилище.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 руснака

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "haho":

    какво му е скъпото? вече има 2-стайни апартаменти по 40 000евро. друг е въпроса, че българина като взима 700лв заплата, иска да има телефон за 1000лв, да кара кола за 15 000лв и да живее в апартамент за 70 000евро. всяка жаба да си знае гьола
  • 5 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "haho":

    След като 2007-2008 сумати чужденци взеха имоти в БГ и повечето бяха измамени, други бити от мутри и окрадени от цигани, те се върнаха по страните си и започнаха да разказват на всички що е то България и да предупреждават да не се инвестира в нея. Лично съм гледал поне десет предавания на два различни западни езика в които журналистически разследвания показват на зрителите колко опасно място е България за инвестиции. В момента по света хората като чуят България им се обръщата червата и повече никой нормален чужденец няма да купи имот в Бг. а ненормалните нямат пари. Така , че спрете да се връзвате на лъжите на брокерите , че чужденци купуват нещо в Бг. Истината е че ново строителство не се продава от години, защото бълъците се напълниха с кредити и немогат в следващите 20 години и гащи да си купят, старите апартаменти са пред разпадане, а умните не се заробват на банки за коптори на луди цени. А и банките са на прага да пуснат десетки хиляди иззети апартамента на пазара и до две години цените в София ще са по 250-300 евро на квадрат.

    Коментиран от #6

  • 6 руснака

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    говориш глупости, руснаци изкупиха крайбрежие, сега тръгнаха и към планинските курорти

    Коментиран от #8

  • 7 Лила

    1 1 Отговор
    га миленче, защо толкова те боли за гръцкият пазар ами я папиши нещо за вашият, ама само истена не измислици, докато вашите майки и сестри работеха тук беше добре и при вас ами сега
  • 8 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "руснака":

    като стигнат до панелите в София ми се обади:)
  • 9 илко илкомотор

    0 0 Отговор
    Прегракналият петел на комшиите, тази сутрин беше на режим „вибрация”... Но не мога да се карам с тях. Съседът има черен колан по караоке…Хората са различни. И различните са повече от нормалните! Не е политически коректно на хомосексуалист, излизащ от банята да се казва чист п.....ст…"