Last news in Fakti

31 Октомври, 2012 15:30 975 2

Гърция все пак е без споразумение с кредиторите

  • гърция-
  • кредитори
Гърция все пак е без споразумение с кредиторите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия заяви, че все още не е постигнато споразумение между международните кредитори и гръцкото правителство за спасителния план, от който зависи бъдещето на Еврозоната.

"Непрекъснато стесняваме обхвата на отворените въпроси, но не сме постигали споразумение", заяви говорителят на еврокомисарят Оли Рен, Саймън О`Конър, ден след като гръцкият премиер Андонис Самарас обяви споразумение.

Вчера гръцкият премиер съобщи, че е постигнато споразумение с кредиторите на страната МВФ, ЕС и ЕЦБ за пакета мерки за икономии, които Гърция трябва да реализира.

"Ние приключихме преговорите върху мерките за драстични икономии и върху проектозакона за бюджета за 2013 г.", посочи Андонис Самарас, цитиран от правителствената пресслужба.

Гърция се сблъска с по-лоши данни от очакваните прогнози за възстановяване на икономиката през следващата година, коментира АФП.

Атина няма да успее да изпълни целите си, заложени в бюджет 2013 г. и предупреди, че икономиката ще се свие с 4,5%, а публичният дефицит ще бъде 5,2%.

Проектобюджетът, внесен в парламента месец по-рано поставяше цели на правителството в Атина за свиване на икономиката с 3,8% и публичен дефицит в размер на 5,2%.

Новите прогнози все пак предвиждат облекчаване на рецесията в Гърция през следващата година. Под натиска на международните кредитори гръцката държава също така обеща да намали държавните разходи с 33,9% за една година, включително 10,5-процентово намаляване на пенсиите.

Властите в Атина продължават да се надяват темпът на безработица да намалее и да спадне до 22,8% през 2013 г. спрямо 25,1% регистрирани от Евростат през септември тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел Димитров

    1 0 Отговор
    И как ще намалее безработицата:като изгонят чужденците?
  • 2 муспи

    0 0 Отговор
    Симеон Дянков каза че България ще покрие под своя икономически чадър Гърция. Решението било взето на много горно място, в самия синедрион, и той само си изпълнявал дълга. Той е патриот.
Новини по държави: