Last news in Fakti

6 Октомври, 2020 09:03 4 356 4

Балкански парадокс

  • албания-
  • тирана-
  • жилища-
  • цени-
  • покупка

В Албания цените на жилищата скочиха до небесата

Балкански парадокс - 1
Снимка: Shutterstock

През текущата година албанската икономика преживя едни от най-лошите си периоди за последните 23 години. Изненадата обаче е, че това не се отрази на пазара на недвижими имоти. За първото полугодие на текущата година се отчита ръст от 4.9%, сочат данните на Централната банка на страната.

Сегментирането на пазара по региони е силно и не навсякъде динамиката е положителна. Така например, в Тирана цените са се повишили повече от средните за страната – 6.5%. За сметка на това в курортните региони, които през тази година загубиха туристите си, стойността на квадратен метър жилищна площ отчита спад от 15%. В останалите региони се наблюдава леко колебание.

Броят на сделките отчита лек спад в страната, но се наблюдава лек ръст в централните райони и предградията на Тирана. В същото време се обявяват по-малък брой жилища ново строителство за продажба.

Близо 60% от жилищата се придобиват с кредит, отчитат от агенциите за недвижими имоти. Показателят е по-нисък спрямо второто полугодие на 2019-а. Но независимо от факта, че банките обявяват повишаване на изискванията при отпускане на ипотечен заем, статистиката показва ръст на общия обем отпуснати заеми.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганю

    12 1 Отговор
    Като не можеш да правиш друго, вдигаш цените на имотите и се надяваш...
  • 2 Купувач

    15 4 Отговор
    На Балканите е така- балоните на недвижимите имоти се надуват до небесата. Ние затова се огледаждаме за имоти навън. В Португалия близо до морето не епо-скъпо от тук, дори напротив. Е, няма да е тук.

    Коментиран от #3

  • 3 333

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Купувач":

    На Балканите, викаш? В Лондон виждал ли си цените? По морето има апартаменти по 25000 евро, не знам дали има толкова евтини в Португалия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.