Last news in Fakti

9 Октомври, 2020 18:23 20 353 6

Двоен ръст в търсенето на парцели

  • турция-
  • парцели-
  • строеж

Турците започнаха да си строят къщи

Двоен ръст в търсенето на парцели - 1
Снимка: М. Богданова ©

С 83% се е повишило търсенето на парцели за жилищно строителство в периода юни-август тази година спрямо същите месеци на миналата, сочат данните на компанията Gayrimenkul Borsası (Gaboras). Общият обем на сделките за въпросните три месеца е 11.5 млрд. USD. В този период икономиката на южната ни съседка навлезе във фаза на възстановяване след пика на пандемията от коронавируса.

Най-силен ръст в продажбите на жилищни парцели се наблюдава в черноморския град Синоп. Там увеличението е 295%, а средните цени на сделките отчитат ръст от 82%. В югоизточната провинция Килис, в която живеят предимно сирийци, е на второ място с ръст от 242% в продажбите. В провинция Къръкале увеличението на продажбите на парцели е 238%. В северозападната промишлена провинция Коджаели е регистриран ръст на сделките от 151%, като в същото време продажбите на земя в столицата Анкара и Истанбул отчитат увеличение, съответно от 138% и 135%.

По отношение на брой продажби Истанбул е на първо място. За периода юни-август са продадени 109 524 парцела на обща стойност 2.2 млрд. USD. Следват Анкара и Измир, съответно 1.1 млрд. USD и 0.8 млрд. USD.

През изминалото лято цените на парцелите, отредени за жилищно строителство, са се повишили средно с 35%. Цената на квадратен метър достига 70.4 USD, а на земеделската земя - 5.7 USD.Търсенето на парцели за строеж на къща с малък двор в района на Егейско море, традиционно е по-високо, спрямо останалите региони на Турция. В същото време пандемията също стимулира търсенето на не само на вече готови къщи, но и на терени.

През август в Турция са продадени 170 408 жилищни единици, сочат данните на Националния статистически институт на страната TÜİK. Това е ръст от 54.2% на годишна база. В същото време правителството търси начини за понижаване цените на апартаментите.

Сделките с чуждестранни инвеститори също се повишиха с 8% и за август на текущата година са 3893 единици. От тях 1648 са в Истанбул. Втора е Анталия с 784 сделки, а столицата Анкара остава на трета позиция - 288 имота.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Iveto

    11 2 Отговор
    По принцип на морето винаги е по скъпо особено на Егейско. На черноморието също е по скъпо отколкото във вътрешността .
  • 2 ИСТИНАТА

    9 1 Отговор
    т дaннитe ce рaзбирa, чe e зaceгнaт нe caмo жилищният пaзaр, a и cдeлкитe cъc зeмeдeлcкa зeмя и ceлcкocтoпaнcки пocтрoйки. В oфиcитe нa Aгeнциятa пo впиcвaниятa в типични зeмeдeлcки рaйoни кaтo Гeнeрaл Тoшeвo, Oмуртaг, Пoпoвo, Aйтoc и рeдицa други cъщo имa гoлям cпaд нa впиcaнитe cдeлки. В Гeнeрaл Тoшeвo тoй e 35% нa гoдишнa бaзa, в Пoпoвo -36,9%, в Aйтoc - 40%, a в Oмуртaг 55,7%.
  • 3 Аззззззз

    16 4 Отговор
    Турция, Егея, Зимбабве, Българите много ги интересуват имотите там, особено Бойко и герберасите в парламента!
    Като се замисля, ПАРЛА МЕНТА! Е точната дума за нашите политици, ПЪЛНИ МЕНТЕТА!
  • 4 Ко стаа ва???

    14 1 Отговор
    Ръст с 200-300% напук на измислените кредитнорейтингови агенции....
  • 5 ЕЙ ЛЪЖЦИ

    4 0 Отговор
    ТЪРСЯТ АМА БЕЗ ПАРИ !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.