Last news in Fakti

19 Октомври, 2020 14:21 42 048 20

Съседите с нови правила

  • турция-
  • брокери-
  • посредници-
  • агенции-
  • правила

Турските брокери на имоти задължително с лицензия

Съседите с нови правила - 1
Снимка: Shutterstock

В средата на октомври министърът на търговията на Турция Рухсар Пекджан обяви новите правила за работа в сферата на недвижимите имоти. Търговия вече ще могат да извършват само агенции, които имат лиценз и работят по договорна система. Лицензиите ще се издават, удължават и прекратяват от областните агенции по търговия по местонахождение на агенцията чрез информационната система за търговия с недвижимости Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi.

Лиценз ще се издава за всяка отделна агенция и не може да се прехвърля на друга. Офисът, който се използва като работно място на агенцията, не може да се ползва за задоволяване на жилищни нужди, т.е. не може да се регистрира агенция в дома на брокера. Също така в офиса на компанията не може да се извършва никаква друга търговска дейност.

При публикуването на реклама на агенцията в Интернет, тя не трябва да съдържа заблуждаващи елементи или информация за трети лица. Агенция без лиценз няма право да публикува обяви за продажба на недвижими имоти в специализирани сайтове.

Посредническата комисионна не може да надвишава 4% от цената, на която се продава имота без ДДС и месечния наем в случай на сключване на подобен договор.

Посредниците на недвижими имоти трябва да са пълнолетни лица, да имат минимум средно образование и да са преминали 100 часа подготовка, за да имат право да работят като брокери.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лески съм

    27 45 Отговор
    Слава на Турция слава на Ердоган
  • 7 Интелигентен

    66 2 Отговор
    По същият начин,идентична на тази статия,Моля Ви,напишете същата статия,да я прочета:-КАК Е У НАС,в ?България
  • 8 Гладен брокер

    89 8 Отговор
    А тук куцо и сакато е брокер.
  • 9 Къци брокерчето

    44 5 Отговор
    А яз зимам 3 процента от продавача, 4 от купувача и ако можем взимам и от себе си, да ми станат 10 %. Абе, далавера да става...
  • 10 Служител на МВР

    27 3 Отговор
    Браво на нашите комшии от Р. Турция. Само така, а не като нашите брокери идиоти и некадърници. Същотото трябва да стани и в Р.България, дори оше по строго за агенциите за недвижими имоти.

    Коментиран от #16

  • 11 ПенаОтНощнатаСм

    2 2 Отговор
    я па не разбра що за животно е тва брокера .. така или иначе никъв не го поема ако ти докара продавач е нещо гнило в документите
  • 12 Умен

    13 1 Отговор
    Стъпка в правилната посока правят комшиите. Трябва и да им се вмени отговорност на брокерите със закон. Не може да ти казва, че за жилището всичко е точно, а да се окаже, че течяло от комшията отгоре или тече от тебе и да трябва да къртиш.

    Коментиран от #13

  • 13 Умен..??!!!

    3 9 Отговор

    До коментар #12 от "Умен":

    Много си умен...
    Не осъзнаваш работата на брокера /професионалния/.
    Това което казваш е валидно за всяка работа - дали този, който ти продава стара кола ти казва за дефектите, дали този който ти прави ремонт вкъщи ти го прави качествено, дали доктора, който ти предписва лечение те предупреждава на какво друго вреди... Избира се най-малкото зло, поне в този свят е така.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 до не умен

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Умен..??!!!":

    ей, брокерче, ти лиценза имаш ли?
    с такива задълбочени познания във всяка работа, що не гледаш своята?
    ако си професионален, трябва да се радваш на лицензите, щото ше имаш по-малко конкуренция.
    а човека правилно е написал - само лъжете хората и спекулирате с цените.
    какво по-различно правите от това да прегледате в интернета обявите и да тормозите продавачи да сключите екслузивен договор и да надуете цената, а после имате наглостта и да искате проценти, и то - не малки.
    какъв е вашият полезен принос към сделката? нулев!
  • 15 Умен

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Умен..??!!!":

    Когато за лекар, майстор и автомонтьор(взети заедно) почнеш да даваш по 100 хиляди + евра ела ми се обади. Майсторите дават гаранции (за покрив, за спирачни дискове и т.н.) За лекарите си има медицински надзор (не че са обективни), можеш спокойно да съдиш лекар, ако те е объркал нещо. Ама не можеш да осъдиш брокер, който те е излъгал в очите, че с апартамента всичко е наред. Като си купиш кроасан от магазина и се окаже мухлясал къде го връщаш, в магазина(брокито) или в завода производител(продавача)?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Нeщacници

    7 4 Отговор
    ...да ви eвa! Трява да ги забранят, тази спекулативна брокерска cгaн!
    Във всички области - медицина, застраховки и т.н.
    Имаме си вече интернет и телефони - за какво ги плащаме?
    Да не сме слепо-глухо-неми че да плащаме на тази мафия да ни обира?
    Както се обаждаш на брокера - така ще се обадиш и на собственика, ще разглеждаш имота на спокойствие без това досадно брокерско бръмчене в ушите - лъжещо колко е било хубаво да имаш шумен булевард под прозорците и неглижиращо явни проблеми.
    В щатите по време на огледа брокерите чакат отвънка!

    Коментиран от #19

  • 19 Точно така

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Нeщacници":

    И още брокери в Америка и Европа нямат право да лъжат! Дейността им е регулирана от закони, и процент от сделките е фиксиран. Що се касае ексклузивни договори - това се води монопол и се преследва по закон!
  • 20 Мадам

    5 0 Отговор
    Имахме контакт само с два добросъвестни брокера за цели 5 години. И така е във всичко. Нацията "гние". Хората не умеят и не искат да правят нещата професионално. Това е. Нямат образец.