Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 09:21 4 103 6

Какво избират студентите - наем или при родителите си

  • нидерландия-
  • жилища-
  • наем-
  • студенти-
  • родители

25% от нидерланските студенти са с дълг след завършване на висшето си образование

Какво избират студентите - наем или при родителите си - 1
Снимка: Shutterstock

По данни на Асоциацията на студентските жилища Kences, 55% от студентите в Нидерландия днес живеят при родителите си, спрямо 48% преди 5 години. По-късното отделяне от родителите е свързано на първо място с финансови трудности. През 2015 г. студентските грантове бяха отменени и студентите бяха принудени да харчат повече пари както за жилище, така и за самото следване. Освен това в 11 от 21 студентски градове се наблюдава дефицит на общежития.

Kences и студентският съюз LSVB призовават правителството да предостави на всички студенти достъп до жилищна помощ. "безумно е помощта да се определя от мястото, на което живее студентът, а не от доходите", казва преподавателят от LSVB Лайл Манс.

По данни на Kences, за последните 2 години броят на едностайните жилища за студенти се е увеличил от 68 000 на 75 000 броя. Една от причините тeзи имоти да са толкова популярни е, че студентите могат да имат претенции за помощ, ако живеят в помещение с отделен вход и личен адрес, което го няма в традиционните общежития.

През август от студентските съюзи LSVb и FNV Young & United започнаха съвместна кампания срещу високите наеми за студенти в пет големи университетски града. Студентските съюзи смятат за разумен наем в размер на 400 EUR на месец, но твърдят, че в някои градове той достига 700 EUR на месец. По данни на LSVb, 25% от студентите, след завършване на висшето си образование, са с дълг в размер на минимум 40 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    10 2 Отговор
    При мама! Обичам жена си , обичам и любовницата си , но най си обичам мама и тате.

    Коментиран от #6

  • 2 Killer

    3 3 Отговор
    Много ясно, че ще потъват в борчове "виШистите", кат' нИ са мислили как ще ги връщат тия борчове и че вместо да теглят кредит, са можели да кандидатстват и за стипендия.
    Затуй аз с'я нИ ща да уча виШУ.
    Кат' са избачкам малко и ако имам спестени пари, тогава.
  • 3 Как от Lyle Muns

    3 0 Отговор
    го "преведохме" МАнс, (а не Мюнс), ми е непонятно.
  • 4 Хаха

    2 7 Отговор
    Питайте Мангъров да ви разкаже за наемите и студентските такси в Щатите.
  • 5 Студент

    8 0 Отговор
    На мене лично не ми е ясно, как след завършване на средно образование, се предполага, че ще имам пари да платя, да уча за висше ? Ако няма мама и тате, какво да правя ? Принуден съм, да не уча, а що така ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.