Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 11:11 4 744 4

Ръст в търсенето на рядко срещани имоти

  • складове-
  • хладилни-
  • софия-
  • предлагане-
  • търсене

Дефицитът при хладилните складове се повишава

Ръст в търсенето на рядко срещани имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Складови площи с хладилни помещения в тях през последните 10 години се строяха само от търговските вериги, които ги ползваха за собствени нужди. С развитието на онлайн търговията нуждата от подобни помещения в близост до столицата и големите градове нарасна. Пазарът до голяма степен, макар и със закъснение, успя да реагира на търсенето. Пандемията от коронавируса обаче постави сегмента под изпитание, тъй като онлайн пазаруването буквално за един-два месеца нарасна неимоверно и продължава да се увеличава, поради факта, че все още ситуацията с пандемията не е овладяна.

Вече се търсят складови площи с хладилни камери не само в обособените индустриални зони, но и в жилищните квартали, коментират специалисти.

За първото полугодие на текущата година предлагането на модерни логистични площи отчита ръст от 3%. Така общият обем предлагани имоти надвишава 1 млн. кв.м. При свободните площи също има ръст от 1%, достигайки общо до 8%. Търсенето е основно от компании, които работят в сферата на бързооборотните стоки, фармация, електронна търговия, транспорт и спедиция.

Наемните нива на складови площи клас „А“ и „В“ в София е съответно 5.2 EUR/кв.м и 2.7 EUR/кв.м на месец.

Отчитайки пандемията с коронавируса специалистите правят прогнози в няколко насоки. Наемодателите с дългогодишен опит ще предложат гъвкави решения на своите наематели при подновяване или удължаване на срока на договора, както и при ангажимент за наемане на повече площи във времето. Целта е инвеститорите да си гарантират подходящ микс от наематели и по този начин да бъдат по-устойчиви, в случай на удължаване или задълбочаване на кризата.

Ще се наблюдава и преместване на бизнес операции и производство по-близо до централното седалище на фирмите от Азия към Европа, посочват консултантите. Като част от тази тенденция България, със своето геостратегическо положение, данъчна политика и наличие на работна ръка, има шансове да привлече повече инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    2 1 Отговор
    Ами, търсят ги заради чувалите с трупове, че иначе много мирише! Мисирки!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.