Last news in Fakti

20 Ноември, 2020 10:37 6 212 6

Реновират уникален имот за 2 млн. лв.

  • тютюнев склад-
  • реновиране-
  • пловдив

Разработват проект за възстановяването на Тютюневия град

Реновират уникален имот за 2 млн. лв. - 1
Снимка: М. Богданова ©

До два месеца може да бъде готов проект за възстановяването на Тютюневия град. Той ще се базира на целогодишната работа на специалисти от Община Пловдив, НИНКН и представители на собствениците на имоти. „Много сме близо до изчистването за опазването на режимите за тази зона. Обособяването на специфични правила за строителството, като до 2 месеца ще ги представим пред всички. Имаме идейна разработка за улиците и публичните пространства, която е на стойност от порядъка на 1.5 – 2 млн. лв. Бихме искали да забавим този проект малко,а за да станат ясни правилата в зоната и да стартираме проекта”, казва главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, цитиран от Trafficnews.

Той и заместник-кметът по общинска собственост арх. Невена Балчева ще предложат в бюджет 2021 на Община Пловдив да има специално перо само реконструкции на паметници на културата. „Колкото и да са средствата, парите за поддържане на културни ценности са изключително малко, не само за Община Пловдив, но в цялата страна. По простата причина, някак си, че сме ги оставили на заден план и не им обръщаме внимание, до момента, в който започнат да се рушат над главите ни. За първи път догодина ще направим перо в бюджета, конкретно за поддръжка за паметници на културата, ще видим дали ще мине като бюджет. Ако няма конкретно перо за този вид дейност, всъщност винаги се появяват по-приоритетни неща и парите пак не стигат до тази дейност”, каза гл. архитект. Дори сумата да е малка, което е вероятно поради по-малкото приходи, то самото създаване на този вид функция ще е добро начало.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    7 0 Отговор
    ФАКТ е , че : Реновират уникален имот за два милиона ! И : За два милиона реновират уникален имот ! са две различни неща!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Политолог

    2 1 Отговор
    И за 20 млн да е трябва да се реновира Тютюневия град!

    Коментиран от #4

  • 4 Някой

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Политолог":

    ?? Защо не реновират моята къща?
    Трябва да задължат собствениците сами да реновират сградите!
    Ако нямат тази възможност, решението е просто....да продават!

    Коментиран от #5

  • 5 Пловдив

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Дава се срок на собственика да си завърши обекта. Ако срокът не се спази, обекта се вади на публична продан. Новият собственик се задължава да завърши обекта. Не е сложно, нали? Ай стига вече социализъм! Сиренето струва пари!
  • 6 Пловдив

    3 0 Отговор
    Май 2та милиона са само за публичните пространства. Тютюневите складове ще струват много повече. Но мястото и сградите са уникални. Веднъж завършени, ще бъдат много по-стоийностни от новото строителство.