Last news in Fakti

7 Декември, 2020 09:21 7 668 13

Темпът на поскъпване се ускори

  • словакия-
  • жилища-
  • цени

Ръст в цените на жилища в Словакия

Темпът на поскъпване се ускори - 1
Снимка: Shutterstock

С 10% са се увеличили цените на жилищата в Словакия през третото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата, което е най-силният прираст на тримесечна база от есента на 2008 г. От юни до септември на тази година цените на жилищата са се увеличили в 3.47%, сочат данните на Global Property Guide. Независимо от пандемията, търсенето на имоти остава високо както от страна на местното население, така и от страна на чужденците.

През септември на текущата година общата сума на отпуснатите ипотечни заеми в страната се е увеличила с 9.1% на годишна база, до 33 млрд. EUR, след ръст от 9.7% за същия месец на 2019-а, сочат данните на Европейската Централна банка. Въпреки това, ипотечната задлъжнялост на словенците е сред най-ниските в държавите от Европейския съюз - 32.7% при среден показател за съюза 50%.

Средната цена на квадратен метър жилищна площ в Братислава е 2910 EUR. Жилище с площ от 120 кв.м. може да се купи при средна стойност от 349 300 EUR, а месечният наем на имот с тези параметри е 1320 EUR, което прави доходност от 4.53% на годишна база.

През третото тримесечие на текущата година темпът на свиване на икономиката на Словакия се е забавил, а ВБП на глава от населението се е понижил с 2.4% на годишна база. За сравнение, през второто тримесечие на текущата година спадът е бил 12.1%, а през първото - 3.6%.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    20 0 Отговор
    Ще ни вземете вече само това което ни остана единствено между краката
  • 2 гжгж

    24 0 Отговор
    Ееее ного тъпа статия! Хората обедняват, а те цените вдигнали. Кой ще купува га пари нема?
  • 3 Полезен съвет

    22 1 Отговор
    Който има жилища за продан да се пробва на словашкия пазар-)) Тука има да си чака..
  • 4 нашия

    9 0 Отговор
    тия в сложакия бая мазнинки са имали щом не са ги стопили до сега-смешници

    Коментиран от #7

  • 5 бокошкафа

    9 2 Отговор
    продавай в барцелона купувам в словакия
  • 6 Ъхъмм

    14 0 Отговор
    Словенци/словаци = компютри/компоти. То даже в Прага не са такива цените, при много по-висок стандарт в Чехия. А Братислава е като Пловдив.
  • 7 Хаджи Хаджи Българин

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "нашия":

    Допълнение! 1/3 от специалистите в почти всички области работят в чужбина! И получават високи заплати, които си ги харчат в Словакия! И това е доста преди България да влезе в ЕС! Освен това, минималната часова ставка в Словакия, е 4€ на час ! За какви сравнения говорим!
  • 8 Японеца

    16 3 Отговор
    Явно измислени анализи! В БГ сделките са 80% надолу! Цените стоят, но ще паднат! 1600Е за квадрат в обикновен квартал е много!
  • 9 Имотния

    5 1 Отговор
    Цените на имотите винаги са били свързани с обема на отпускане на кредити от банките така че банките дават ли кредити имотите ще ръстът.Така или иначе сделките с бе банково финансиране са много малък процент от години
  • 10 Оня без коня

    11 0 Отговор
    Момента въобще не удобен за харчене на пари.. Пандемии, щуротии и много неизвестни! Качвайте си вие стремотиквенно цените нагоре, на ляво и дясно, ама мен само по висулки те може да ме почешите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Умен

    3 0 Отговор
    Айде на цензурата. И кое правило е нарушил коментара, че там се помпа имотен балон?
  • 13 алллеее

    0 0 Отговор
    Направете 1 кръгче с София и ще видите че всичко се продава.
    Явно в Сложакич всичко се купува.
    Тази статия е за не нормални хора. Само такива могат да се вуржат на подобна глупост