Last news in Fakti

9 Декември, 2020 19:15 2 953 4

Уникална сграда тъне в разруха

  • велико търново-
  • сграда-
  • архитектурен паметник

Една от емблематичните сгради и паметник на културата във Велико Търново тъне в разруха. Бившият клуб на културните дейци в стария град пази в руините си спомени от Емилиян Станев, Невена Коканова, Габриел Гарсия Маркес, а стопанинът му – Община Велико Търново, няма планове за развитие на сградата. Решение на сагата предлагат великотърновското сдружение за култура „ТАМ“ и Социалната чайна във Варна, които водят преговори с местната власт да получат сградата безвъзмездно за 10 години, за да я ремонтират и превърнат в културен и социален център.

Сградата, в която се е помещавал великотърновският клуб на културните дейци, е паметник на културата от регионално значение. Достолепната триетажна къща до църквата „Св. св. Константин и Елена“ в стария град е изтърбушена, а компания на разакордираното пиано правят камари с отпадъци, оставени от предишни ползватели и наематели, съобщава БНР. Къщата, в която се настанява Клубът на културните дейци преди половин век, е одържавена с акт от 1 април 1967 г. До 1993-а година именно в нея се е случвало всичко първо в културния живот на днешната историческа и духовна столица на България. Под каменните колони Емилиян Станев е чел първата редакция на разказа си „Лазар и Исус”, кънтял е дълбокият глас на актьора Стефан Гецов и нежният смях на Невена Коканова, при първото си гостуване в България през 1974-а година тук е идвал Габриел Гарсия Маркес, неизброими са литературните срещи, концерти и изложби. Днес е тишина и разруха. На два пъти за по 10 години сградата е давана от Общинския съвет на Великотърновското дружество за приятелство на България с Япония за създаване на Японски културно-информационен център. В част от сградата няколко години се помещаваше агенция за недвижими имоти, а ресторантът е сменил много наематели.

Катинарът на емблематичната къща щракна преди четири години, когато Българо-японското дружество се изнесе тихомълком. На няколко пъти Общината прави опити да намери наематели на заведението, но никой не го поиска.

Каква ще е съдбата на бившия клуб на културните дейци, от Община Велико Търново не коментират, както и дали ще дадат сградата безвъзмездно на две неправителствени организации, които искат да я превърнат в нов културен и социален център. Инициативата за новия живот на старата сграда е на великотърновското сдружение за култура „ТАМ“ и Социалната чайна във Варна, разказва Галин Попов от клуб „ТАМ“:

„Много бихме се радвали, ако успеем да върнем първоначалната функция на сградата и отново да отвори врати като едно важно и значимо място за култура във Велико Търново. Като към тази дейност искаме да добавим много по-силен социален аспект, от това, което мястото е имало преди това. И с помощта на нашите партньори от Социална чайна – Варна, които вече имат пет години опит в реализиране на подобен тип инициативи, помагащи на деца от институции да излязат в една защитена среда, да получат първа работа и да стартират един по-успешен живот, да превърнем Клуба на културните дейци в място, което съчетава културната и социалната дейност и те взаимно се допълват“.

За отдаването на сградата безвъзмездно на двете неправителствени организации решение трябва да вземе Общинският съвет във Велико Търново, обяснява Деница Милушева от клуб „ТАМ“:

„Да това зависи от тях, но нека не забравяме, че всъщност и общинските пространства, и градът са на хората, които живеят в него, така че предполагам, че те ще се вслушат в тези хора. От нашето желание за възстановяване с чайната печелят всички. Ние ще работим като общностно пространство и това няма да бъде място, което е само за нашите интереси“.

Чрез социалното предприемачество бившият клуб на културните дейци отново може да стане място за срещи със световни творци, а децата от социалните институции ще намерят работа и подкрепа, казва Галин Попов и споделя, че инициативата им е подкрепена от местната общност, на български режисьори, от сродни неправителствени организации в страната, но крайното решение е на собственика на сградата – Община Велико Търново:

„Това, което искаме от Общината, е сградата да ни бъде предоставена за безвъзмездно ползване за период от 10 години, защото сградата има нужда от доста сериозен ремонт, защото, за да може този проект да стане реалност, ние трябва да изтеглим кредити. Това, което трябва да се направи като първоначална инвестиция, е сума от порядъка на 40 хиляди лева, които да изплащаме с години, а паралелно с това да обслужваме режийните разходи, които мястото ще има. Няма конкретен ангажимент, за сега, от Общината, но има приятен диалог, до някъде ползотворен, но ние нямаме конкретна зелена светлина, че ние можем да ползваме мястото“.

На проведените предварителни разговори с двете неправителствени организации от Велико Търново и Варна и на онлайн обществена дискусия за бъдещето на клуба на културните дейци, директорите на общински дирекции в община Велико Търново изказват подкрепата си, но трябва кметът на общината да внесе предложението до общинските съветници. Никой от Община Велико Търново не желае медийно да коментира темата дали руините, в което е превърната сградата на клуба на културните дейци, може да заживеят нов живот.

Уникална сграда тъне в разруха


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те хората измират пред болниците

    4 4 Отговор
    Вие говорите че падат тухли.. закривай цялата държава...
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    НАРОД без минало е обречен на забрава
  • 3 Анонимен

    2 1 Отговор
    Всичко е заради ресторанта.

    Коментиран от #4

  • 4 Demek

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Халтурата ще победи Културата.