Last news in Fakti

10 Декември, 2020 15:53 7 292 18

Ето колко поскъпнаха жилищата в София

  • полина стойкова-
  • жилища-
  • цени-
  • софия-
  • bulgarian properties

За третото тримесечие ръстът е 2.5% на годишна база

Ето колко поскъпнаха жилищата в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Софийският жилищен пазар изпраща една динамична година, която започна с изключително голяма активност, последвана от близо двумесечна пауза през пролетта и след това летни и есенни месеци, в които клиентите като че ли бяха решили да наваксат загубеното време и да сключат за 10 месеца сделки, колкото обичайно се сключват за 12. "И може да се каже, че успяха. Данните на Агенцията по вписванията сочат, че за деветмесечието в София са се сключили със 7.8% по-малко сделки от тези през същия период на 2019 г. при 17% регистриран спад през второто тримесечие в резултат на въведените ограничения", коментира изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

Към момента пазарът остава активен и бихме могли да кажем, че е спокоен и не ставаме свидетели на срив в търсенето, какъвто имаше през пролетта. Провеждат се огледи, сключват се и се изповядват нотариални сделки при спазване на противоепидемичните мерки, към които постепенно всички успяха да се адаптират.

През 2020 г. софийският имотен пазар остана стабилен и без съществени изменения в цените. Той беше силно подкрепен от поведението на банките, които не спряха кредитирането, а даже напротив – отбелязан е ръст в обема новоотпуснати жилищни кредити с близо 11% за първите 10 месеца на 2020 спрямо тези на 2019 г. Същевременно, лихвените проценти по ипотечните кредити продължиха да падат и достигнаха исторически най-ниските си нива – под 3%.

Към това добавяме и факта, че новото строителство не спря и обектите продължиха да напредват и да следват своя строителен график. Това даде нужното доверие и увереност на купувачите и ги стимулира да продължат да залагат предимно на ново строителство в търсенето на нов дом.

След първоначалното нарастване безработицата се успокои и намаля до 4.9% средно за страната през третото тримесечие, а средната работна заплата в София продължи да нараства и отбеляза ръст от 9% спрямо миналата година.

Въздействието от всички тези фактори доведе до спокойствие и баланс на имотния пазар и позволи той да се развива без сътресения. Това от своя страна даде и по-голяма сигурност на хората, особено в ситуация, в която домът се превърна в място, където прекарваме основна част от времето си и се чувстваме защитени.

Средни цени и годишно изменение

След като през първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове се ускориха, а средната цена в София подмина границата от 1 100 EUR/кв.м., през второто тримесечие тя се върна на нива от около 1 080 EUR/кв.м., около които се беше задържала в предходните няколко години. Последва ново ускорение на пазара и през третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата стана 1 115 EUR и така се върна близо до постигнатите в началото на годината нива от 1 120 EUR/кв.м.

Така цените в София не само, че не отбелязаха спад през 2020 г., но към третото тримесечие отчитат ръст от 2.5% спрямо 3-тото тримесечие на 2019 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти също нарасна и достигна 97 200 евро при 90 700 евро за 2019 г. Това се дължи най-вече на промяната в параметрите на закупените жилища и търсенето на по-голяма жилищна площ.

Обеми продажби

Според данните на Агенцията по вписванията през 3-тото тримесечие на 2020 г. в София са вписани 6 969 имотни продажби при 6 874 за същия период на 2019 г., което е ръст от около 1.4% на годишна база. За деветмесечието обемите от сделки остават под нивата от миналата година и бележат спад в размер на 7.8%.

Данните на Bulgarian Properties показват спад от 5% на сделките в София за периода януари – ноември 2020 спрямо същия период на миналата година.

При позитивно развитие на епидемичната обстановка този спад в резултат на пролетната пауза на пазара можеше да бъде наваксан, но при задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще завърши с около 5% по-малко продажби на жилища в столицата.

Достъпност

Жилищата в София запазват отлична достъпност и това се дължи на по-слабото нарастване на цените в съчетание с продължаващ ръст на доходите.

Показателят за достъпност на цените в София измерва съотношението на цената на жилищата на кв.м. към средната месечна заплата в столицата, като показва колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв.м.

Стойността на този коефициент към 3-тото тримесечие на 2020 г. е 1.18 при стойности около 1.2 в края на миналата и началото на тази година и при средни нива над 1.3 през предходните години. Това означава, че към момента са нужни 1.18 средни месечни заплати за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София.

Коефициентът за достъпност е доста под пиковата си стойност от 2008 г., когато се изискваха 3.5 месечни заплати за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 клиент

    19 9 Отговор
    А къде отиде обещаното ковид-поевтиняване?

    Коментиран от #3, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Къде?

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "клиент":

    В клоаката (тоалетната).
  • 4 Гоуст

    19 3 Отговор
    Третото тримесечие как да е, ама четвъртото е скръб. Купувачите чакат поевтиняване за да вземат за 100 хил. лева мезонет до Докторската. Продавачите пък при на практика отрицателни лихви по депозитите няма смисъл да имат налични пари, които да се чудят как да въртят.
  • 5 аиде де

    35 7 Отговор
    То всичко в София се продава, а те пишат за ръст.
    Ръст има когато търсенето надвишава предлагането. Отворете учебниците за да си опресните знанията.
    При нас Търсене НЯМА !!!!!!
  • 6 До горните брокита

    29 4 Отговор
    Продавайте си, само да има кой да купи.
  • 7 мътно е

    5 8 Отговор
    Пазара определя цената.Отделно има приливи и отливи .

    Коментиран от #10

  • 8 яна

    21 2 Отговор
    Купувай, народе и ипотекирай, че не останаха свободни жилища. Ще останете на улицата бездобни ако не изтеглите ипотечен кредит да си купите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Умен

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "мътно е":

    В БГ брокитата определят цените с фалшиви "експертни" мнения и интервюта. Ето в статията накрая мерят круши с ябълки. През 2008 общите части са били едни сега са двойни, оттам и цената на квадратен метър се мени, но просто така им изнася!
  • 11 Умен

    27 0 Отговор
    Още, ако имаше ПАЗАР, то при спад на сделките при запазване нивата на строителството говори за спад на търсенето, което пък трябва да доведе до спад на цените а не ръст. Това обаче няма да ти го каже нито един брокер!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 10grad eu

    6 1 Отговор
    Ако наемите продължават да падат, ще падат и цените при продажбите.
  • 14 Гост

    10 1 Отговор
    Ейй, най-после една статия за цените и в БГ. Очаквано информацията е доста изкривена и манипулативна, но все пак е писана от брокер, така че друго не сме и очаквали. Реално цените вече са на минус и това е само началото.

    Коментиран от #15

  • 15 Вярно

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    При спадаща икономика, чудо е, че цените още се държат.

    Ковид-19 убива всичко, не само хора.

    Всъщност, това е и целта на презокеанските сатанисти и зомбита.

    Дръжте се за Русия! Така е казала баба Ванга. Само че българското правителство дискриминира руските граждани и макар, че заразата в Русия е в пъти по-малка отколкото в България (справка: covid-19 statistics), от руснаците се иска положителен тест на влизане в България и двуседмична карантина. А руснаците не са добитък като нашите управляващи и си продават станалите ненужни имоти в България. В резултат падат цените по черноморието, което е начало на срутване на цялото домино.

    Най-хубавото предстои:)))
  • 16 Наивници

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "клиент":

    Отиде и още е някъде в мечтите на наивниците, ще има да чакате да паднат цените!
    Слушането на подобни тъпи съвети за поевтиняване, може само да ви навреди, живота си върви, всичко се развива, а някои хора си остават с коментарите.

    Коментиран от #17

  • 17 Умен

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Наивници":

    Викаш 2008-2012 не са падали цените. Леле колко народ е за Карлуково!
  • 18 Лудница

    4 2 Отговор
    Никой няма да си продаде имота без пари, хората просто ще изчакат да мине истерията и тогава ще продадат на реални цени!