Last news in Fakti

13 Декември, 2020 10:17 13 243 10

Поевтиняването на имотите може да продължи до 2023 година

  • испания-
  • жилища-
  • цени

Анализатори прогнозираха движението на цените в Испания в случай на трета вълна от пандемията

Поевтиняването на имотите може да продължи до 2023 година - 1
Снимка: Shutterstock

Брокери на недвижими иимоти съвместно с учени от Университета в Аликанте, направиха анализ на пазара на жилища в случай, че има трета вълна от пандемията с коронавируса. Според тях, пазарът все още се намира под влияние на пандемията и възстановяването все още е далеч. За връщането на цените на жилищата преди кризата, ще са необходими поне три тримесечия. В случай, обаче че има трета вълна на пандемията, то възстановяването ще е най-рано през 2023 г.

Търсенето на жилища от вторичния пазар отчита двоен спад. Почти всички сделки се реализират с помощта на банков заем, а цените са почти без промяна. Въпреки това, този вид имоти остават привлекателни за инвеститорите. Далеч по-позитивна е ситуацията в сегмента на новопостроените жилища. Цените се възстановяват, а търсенето остава стабилно. Това до голяма степен се дължи на факта, че сделките стават при по-изгодни условия.

Пазарът на наеми в Испания го очаква спад и то най-вече в големите градове, се посочва в доклада изготвен от брокери и преподаватели от Университета в Аликанте. Очакванията са в големи градове, като Мадрид и Барселона, понижението да е в рамките на 4-5% за първото полугодие, а цените ще се понижат в почти всички регионални столици. Имотите, които досега се отдаваха на краткосрочен принцип, преминават в дългосрочния сегмент. Търсенето на последните се повишава, но цените отчитат спад.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ordo ab chao

    5 14 Отговор
    2023та Сатаната се разкрива и заявява че ще управлява света. Тежки дни за човечеството. 2027 година идва Христос и прогонва Сатаната.
  • 2 Annonimus

    22 2 Отговор
    Хахаха, поредната кликбайт ЖурналистическоПиидИрастккаСтатия
  • 3 Гласоподавател

    33 5 Отговор
    Напролет ще паднат цените с петдесет процента за бога братя не купувайте още
  • 4 Брокер

    2 21 Отговор
    Пазара е стабилен в БГ,не се тревожете

    Коментиран от #5

  • 5 Ха ха ха ха ха ха

    29 1 Отговор

    До коментар #4 от "Брокер":

    Стабилен сиреч кретенско-пародиен.
    Апартамент в столицата на кочината да струва повече, отколкото същата квадратура в градове в Германия, Италия и тн.
    Цената на недвижими имоти се формира И от неща като: инфраструктура,престъпност,иконом.
    състояние на държавата,качество на строителството и тн.
    Но къде акъл в тая абсурдистанска глава да го разбере това.
  • 6 ЦЕНИ НА 2019 ГОДИНА

    19 0 Отговор
    Тези цени ще се върнат след 15 години.
    Това е съдбата на имотите след испанския грип.
    Плюс голямата депресия.
  • 7 жоро

    25 0 Отговор
    Сериозно, който купува апартаменти в БГ с цел отдаване под наем е пълен идиот. България е с най-бързо намаляващо население в света. Новите сгради и комплекси в София никнат, като гъби. Цените се качват, а реалните доходи леко, но не покриват инфлацията. В центъра на София, където живеят главно стари хора - всеки ден има нови обяви за наем или продажби поради смърт на бабата/дядото. Населението на София има прираст от 2000 човека за 2019 и този тренд е надолу, въпреки прииждащите Нови Софиянци от провинцията. Аз лично бих инвестирал в имот в Берлин.

    Коментиран от #10

  • 8 хосе

    28 3 Отговор
    Аз работя във фирма в София, само, че онлайн/хоум офис от провинцията. Преди ми се налагаше да плащам наем в София, но добре, че беше пандемията. 90% от колегите ми също си работят от вкъщи и вече не плащат наем.
  • 9 Селянин

    16 1 Отговор
    Аз пък си инвестира парите в селския имот. Смених покрива,направих си външна и вътрешна изолация, смених и дограмата. Баламите да купуват ново строителство и да заборчляват.
  • 10 Статистик

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "жоро":

    2020 г. София намалява с 26 000 души по настоящ адрес. Представи си какво изслеване обратно към родните места. И не са само ИТ-та с дистанционна работа (освен ако ИТ-тата не са били под наем в Люлин и Надежда).