Last news in Fakti

14 Декември, 2020 16:51 41 236 47

Спешно продават ведомствени жилища

  • пловдив-
  • община-
  • жилища-
  • ведомствени-
  • разпродажба

Ще ги купят деветима общинари

Спешно продават ведомствени жилища - 1

Спешна разпродажба на ведомствени апартаменти, собственост на Община Пловдив, ще има на предстоящата сесия на Общинския съвет. Заместник-кметът по общинска собственост арх. Невена Балчева е входирала 9 предложения за продажба на апартаментите на общинари, както и още 10 апартамента на наематели в апартаменти.

Според последните промени в наредбите, за да си купи общинар ведомствено жилище трябва да е живял в него минимум 5 години, а за гражданин наемател срокът е 10 години, уточнява Trafficnews. Той не трябва да притежава идеални части от имоти на територията на Община Пловдив също така.

Общинските съветници трябва да гласуват процедурата, като и те да определят цената, на която ще се продадат апартаментите. Обикновено сумата е пазарната оценка, която върви с предложението. Най-много апартаменти ще бъдат продадени в блоковете на ул. „Богомил” 105, където Община Пловдив придоби жилищата преди 10-ина години.

Най-големият апартамент там ще бъде продаден на Милена Златанова от 91 кв.м. Тя е главен инспектор в отдел „Образование”, като в жилището се обитава от четиричленното ѝ семейство. Пазарната оценка на апартамента е 104 000 лева.

Шефът на ОП „Паркиране и репатриране” Ненко Калакунов ще закупи имота си в този блок, който е от 70 кв.м – пазарната му цена според независим оценител е 78 000 лева. На „Богомил” 105 апартаментът ще си купи и Надежда Райчева – шеф на отдел в „Местни данъци и такси”. Жилището е 63 кв.м, а сумата е близо 60 000 лева.

Радостина Гюлеметова – технически сътрудник в ОП „Жилфонд”, ще вземе апартамента си на „Богомил” за77 хил. лева, като той е голям 66 кв.м. Другият апартамент в този комплекс ще се купи от юристконсултът в отдел „Обществени поръчки” Тодор Анчев. Неговото жилище 70 кв.м, а пазарната цена е 78 хил. лева.

Два апартамента ще бъдат продадени и на ул. „Победа”. Единият ще е за Георги Халачев, който е дългогодишен служител в отдел „Образование”. Апартаментът е от 55 кв.м, а цената му – 56 хил. лева. Другият ще е за новата шефка на отдел „Екология” Вяра Колева – цената е 57 000 лева за 55 кв.м.

Главният експерт Лиляна Павлова в отдел „Общински имоти и жилищна политика” е поискала да купи апартамента си на бул. „Княгиня Мария Луиза” точно до Малката Базилика. Той е на цена от 70 000 лева за 64 кв.м жилищна площ.

Последният общинар, който ще се сдобие с апартамент е Петя Гюнер – експерт в отдел „Финансова политика”. Апартаментът е от 45 кв.м, а пазарната му цена е 51 хил. лева

Още 10 жилища ще бъдат продадени на сесията от фонд „Настаняване под наем”. Пет от тях са в „Тракия”, три в Столипиново, по един в „Централен” и „Западен”. Те са с големина от 36 кв.м до 70 кв.м, а стойността им е от 24 000 до 70 00 хил. лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    194 7 Отговор
    пак далавери в Пловдив... с мутрата–кмет Здравко Димитров!
  • 2 Хахаха

    246 3 Отговор
    Всичките началници на отдели в община Пловдив се оказаха безимотни ! Направо ще се разплача! Защо не проверите прехвърлянията на имоти на тези персони последните 6 месеца?

    Коментиран от #20, #38

  • 3 Българка

    184 9 Отговор
    Треска!!!!!Идват избори. Управляващата мафия отдава за без пари концесии, прави заменки, продава ведомствени жилища, възлага без търг поръчки, апетитни назначения .Граби милиарди български пари като за последно.Устройва своите слуги на хубави възлови позиции! Всеки ден още управление на шайката натиква в тинята България все по-дълбоко. Трябва трибунал и връщане на смъртно наказание
    Оставки, съд, затвор, конфискации и отмяна на всички антибългарски закони и сделки!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #7

  • 4 Какви да тези пазарни цени-дайте и на ме

    172 6 Отговор
    И аз искам такива цени, купувам веднага всичките. Не стига, че живели 10 год. с никакъв наем и без да плащат данък, ами сега и на половин цена ги взимат. А ние идиотите да плащаме масрафа на калинките и техните водачи. Това не е държава, ни лев на бюрократичната мафия!

    Коментиран от #8

  • 5 Наркос

    169 4 Отговор
    Излиза, че ни управляват бездомници?
  • 6 Сияна

    147 5 Отговор
    Каква ДАЛАВЕРА са си спретнали Общинарите в Пловдив, ще си раздадът по някое и друго апартаментче на безценица !!!
    Да им е честита законната КРАЖБА за новата година!!!
  • 7 Това са абсолютно реални цени.

    23 68 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Тези, на които се опитват да продават строители, брокери и т. н. са абсолютно раздути. А от тези пари явно има нужда в общинските бюджети за болници и всякакви други разходи и това е решение. Но трябва купувачите да подписват документ, че няма да ги продават или отдават под наем поне 10 години.

    Коментиран от #9, #15

  • 8 На зелено може да се включиш в някои

    37 6 Отговор

    До коментар #4 от "Какви да тези пазарни цени-дайте и на ме":

    квартали на подобни цени. В някои градове цените са и по-ниски. С това презастрояване и купища празни имоти цените би трябвало да пасат, а не да се качват. Но банките са раздал кредити и ако цените паднат няма да могат да си получат голяма част от парите при фалит(невъзможност за плащане на купувача)

    Коментиран от #16

  • 9 OOO

    70 8 Отговор

    До коментар #7 от "Това са абсолютно реални цени.":

    Апартамент за 25 000 евра съм виждал само в Ботунец и то за 18 кв. м. а парите тук ще отидат в чекмеджето на кмета и тиквата. Слез на земята приятелче.

    Коментиран от #40

  • 10 Активист на БКП

    63 6 Отговор
    Поредната далавера на герберугите...
  • 11 Баро

    57 2 Отговор
    Всички далавери хвърчат на пълни обороти че краят наближава А в София щяли да дадат от общината 5 милиона допълнително на частния превозвач който изпълнява автобусни линии в градския транспорт яко далавера яко
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Зико Престъпник

    68 4 Отговор
    Пазарната им цена е такава, но в €. Теа на дебили ни направиха, но така е - овцете си блеят, керванът си върви.
  • 15 Зико Престъпник

    54 3 Отговор

    До коментар #7 от "Това са абсолютно реални цени.":

    Ти луд ли си? Да ги изкарат на публична продан тогава ще видиш реални цени! Всичкото тва далавера да отива в съда след падането на ГЕРБ! Кой продава общински жилища ви така, хората за тва ли са ги строили?
  • 16 Зико Престъпник

    29 5 Отговор

    До коментар #8 от "На зелено може да се включиш в някои":

    Не е вярно, много си в грешка. С корона кризата централните банки пак включиха печатниците, така че не очаквай поевтиняване - по-добре в грозния блок на снимката отколкото в девалвирани хартийки.
  • 17 Каменопад

    28 1 Отговор

    До коментар #13 от "Барове":

    Съвременните форуми и унтернет е за понижавяне на напрежението и подслушвяне на това кой какво мисли и цялостната нагласа на обществото.През средните векове хората просто са се събирали гневно някъде с факли и камъни в ръце след тва са минавяли през църквата попа да даде благословия и са тръгвали към покоите на властта
  • 18 Баш Бойко

    25 1 Отговор
    Вместо в евро са ги писали в лева
  • 19 Любка КИРИЛОВА Близнакова

    29 2 Отговор
    Айдуци... Дръжте ги дали са ги поименно......
  • 20 Николай

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Последните 5 години, тя далаверата се подготвя по отрано.
  • 21 Боздуганов

    22 1 Отговор
    Малко размазани общинарски мозъци и всичко ще сеоправи
  • 22 Since

    26 2 Отговор
    Колкото се може по бързо да се облагодетелстваме от служебното си положение,защото не се знае утре какво ще стане!
    Долна крадлива смет!
  • 23 Колчо

    28 2 Отговор
    Живият пример във Варна - сграда на 5 етажа на акт 14, е оценена на 120 000 лв. Данъчната оценка на ап. 58, 80, 37 и 17 кв. м. е 240 000 лв. Пак при акт 14. Как става това??? Държавна далавера с данъците за обикновения човек! За 3 малко квадратни ап. и гараж при акт 14,данъка е по-голям, отколкото цялата сграда!?
  • 24 Коментара

    27 0 Отговор
    Само да отбележа...това не е продажба! Това са откровени подаръци при тези обявени цени.
  • 25 Ммммм даааа

    21 0 Отговор
    Ярка форма на конфликт на интереси.
  • 26 Такива имоти

    15 1 Отговор
    Трябва да се дадат на млади (задължително с образование)семейства с деца,а не да бягат навън и тук да се обезлюдява.
  • 27 Това е Социалната :)

    15 1 Отговор
    Политика на ГРОБ!
  • 28 Държавните

    15 1 Отговор
    чиновници живеят и в държавни жилища. Пълен кеф.
  • 29 Пловдив

    26 0 Отговор
    45 квадрата за 51 бона в центъра на Пловдив! Бравос! Че те в ж.к. Тракия са по над 30 хиляди евра и то на първо четене обявяваш и продаваш, а тук с около 5 хиляди евра по-малко и то в центъра! Бравос, бравос! Да не отварям приказка какви ядове брах с една от тези началници, където не си беше въобще прочела законът, по който трябва да работи, а дори и да го беше чела, не го знаеше ама дибидюс, но това е новата ценностна система на общество и общинари : "По дрехите посрещат и пак по дрехите изпращат" защото акъл нема, а пък като нема и да има не треба и нема кой да го оцени!
  • 30 Анонимен

    13 0 Отговор
    Тези жилища са строени с парите на пенсионерите.... Колко жилища построи Бойко... Да той строи с пари от ес и със подбрани строителни фирми и после един апартамент върви по 200 000 Евро...
  • 31 3333

    11 0 Отговор
    На този оценител ще му дам 100 хил. лв. да ми построи един апартамент от 96 кв.м. щом е преценил че толкова струва. мирише на корубция.
  • 32 данъкоплатец

    14 0 Отговор
    Кога ще се разследват общинските служители за далаверите им? И в София, и в Пловдив, и навсякъде само далавери. КПКОНПИ да разследва всички общини, защото има използване на служебно положение, търговия с влияние или накратко казано КОРУПЦИЯ. Не може някои хора цял живот да се облагодетелстват на гърба на другите. Общинските служители купува на смешно ниски цени имоти, а данъкоплатците от свободния пазар на супер високи цени.
  • 33 АЛО РАДЕЕЕВ

    12 1 Отговор
    Е КАК ДА НЕ ГЛАСУВАТ ЗА БОЙКО КРАДЕЦА И ЗА ТОТЕВ КРАДЕЦА ТЕЗИ СЛУЖИТЕЛИ И КАК ТОЧНО ТЕ ДА НЕ МАНИПУЛИРАТ ИЗБОРИТЕ ?

    Коментиран от #42

  • 34 ОБЩИНСКИ

    9 1 Отговор
    ПРЕДИЗБОРНИ ПОДАРЪЦИ НА ГЕРБЕРАСТИ ЗА ГЕРБЕРАСТИ - ОБЩИНСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ И КРАДЦИ !
  • 35 ЗА ЗАТВОРА СА

    11 1 Отговор
    Почнат ли да ги вкарват общинарите по занданите ще се стреснат и другите мераклий.
    Откъде на къде за тях предимство от цели 5 ГОДИНИ.
    КОЙТО И ДА ДОЙДЕ АПРИЛ , АКО ТОВА НЕ СЕ ПРЕМАХНЕ , ХОРАТА ОТНОВО ЩЕ СА ПРЕЦАКАНИ.
    НУЖНИ СА КРУМОВИ ЗАКОНИ.

    Коментиран от #41

  • 36 ПОЖЕЛАНИЕ ЗА НОВА ГОДИНА

    11 1 Отговор
    Да дойде партия , която да им ги вземе тези жилища придобити чрез нагла схема , гласувана от тях самите.
    Близо е времето когато това ще почне да се случва.
    Аман от крадливи свраки и чакали.
  • 37 Законна КОРУПЦИЯ

    6 1 Отговор
    Най много има в общините.
  • 38 mda

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    в Агенция по вписванията ти издават документ за 10г назад, че нямаш прехвърляно недвижимо имущество, такова е изискването от закона
  • 39 Съд за АДМИНИСТРаЦИЯТА!

    4 1 Отговор
    Престъпна администрация!
  • 40 Обърка се

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "OOO":

    Цитираш цени за София. В Пловдив е далеч по-евтино.
  • 41 ВъпросТ

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "ЗА ЗАТВОРА СА":

    Какво е Мераклий? Някой като Конфуций или просто си неграмотен? Ако е второто, някак си не върви да даваш мнение по такива въпроси.
  • 42 Хахахах

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "АЛО РАДЕЕЕВ":

    Викаш тия 9 гласа ще им спечелят изборите, хахаха троле, тролее
  • 43 Съдията Дред

    2 0 Отговор
    Като се провери в общинарския район, цените са значително по високи.
    Наздраве на избирателите
  • 44 асан

    5 0 Отговор
    оплетохме си кошницата. Простата рая да замълчи за винаги. Ние сме партия гроб завинаги. Няма как да не си вземем нашета законно. Така се прави политика. Имаш тиква лапаш като свиня нямаш тиква си беден като свиня затънала в калта. Да извиняват свинките....ама тиквенска работа няма как.
  • 45 Чуденка

    4 2 Отговор
    Абе хора, дайте малко по-сериозно да видим къде е далаверата..Общината придобива апартамент примерно преди 10г. за 80 000лв., което е и данъчната му оценка. За тези 10г. е взимала наем за него 120 месеца*100 лв.(примерно) = 12 000лв. Тези 12 000 трябва да ги намалим от първоначалната цена, демек 80 000-12 000= 68 000 лв. За тези 10г. общината е похарчила 0 лв. за текущи ремонти и поддръжка, защото са за сметка на наемалите. При пазарна оценка 100 000лв. кяра на Общината вече е 32 000лв. над парите, които е броила..На тези 100 000 лв. ще вземе и 3% данък придобиване на имущество, който купувача е задължен да плати над цената на покупката. Следователно към 32 000лв. трябва да прибавим и тях и крайния резултат е 35 000лв. печалба за Общината..Та, в този ред на мисли се чудя къде е загубата за общината и защо толкова злобно и некомпетентно се плюе?

    Коментиран от #46

  • 46 Cat

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Чуденка":

    Пресмяташ хубаво.
    Сега вземи и сметни, колко пари трябва същият апартамент да се издигни СЕГА. Защото старият го няма, ала нов да строиш(купиш) - трябва. Ето ти реалната цена на имота. А това, което ти пресмяташ му се казва стъкмистика....

    Коментиран от #47

  • 47 Чуденка

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "Cat":

    Прекрасно, че още някой мисли, значи не съм сам :) Само, че посоката на мисълта е в различна посока..Елементарните сметки, които направих не са стъкмистика а просто математика и идеята беше да се види дали пари инвестирани ПРЕДИ се хвърлят на вятъра или носят печалба СЕГА. Величините ПРЕДИ/СЕГА са несъпоставими. Инвестицията, която общината трябва да направи сега ще стане ясно след 10г. дали носи доходност или загуба. Ако тези 80 000лв. бяха стояли на влог в банка, нямаше сега да носят 35 000лв. печалба за 10г. Ще се опитам да го кажа образно, без числа и математика: Ако преди 10г. съм си купил БМВ сега няма как да искам да го продам на цената на чисто ново :) А, ако има някой, който може да ми замени БМВ 2010 за БМВ 2020, веднага сменям моето :)
    Препрочитайки статията попадам на още неточности..като отворих картата на Пловдив гледам, че ул. Богомил почва от кръговото на ул.Петко Д. Петков и е в район Централен до стадион Хр.Ботев..цитираният номер 105 е на края й, сиреч в район Източен на една ръка разстояние от кв. Изгрев. Обръщам се към авторката на статията: Понеже сайта Ви е "Факти", проверявайте ги преди да ги разпространявате и не преписвайте писанията от Трафика, защото там отдавна са се доказали, че просто търсят трафик..сиреч лаф да става комшийке.