Last news in Fakti

21 Декември, 2020 19:07 22 232 21

Продадоха 18 жилища за 5 минути

  • пловдив-
  • ведомствени жилища-
  • продажба

Имотите са общински и се намират в Пловдив

Общинският съвет гласува анблок продажбата на 18 общински апартаменти от фондовете „Под наем” и „Ведомствен”. За по-малко от 5 минути и едно гласуване общинските активи бяха дадени за продажба на наемателите в тях. 9 от общинските жилища ще са за служители на градската администрация, а други 9 от наемателите.

Всички цени, на които ще се купуват апартаментите ще бъдат по пазарните оценки, дадени в предложенията от зам.-кмета арх. Невена Балчева. Предложенията за продажба се приеха с 34 гласа „за”, 0 „против” и 6 „въздържали се”.

Според последните промени в наредбите, за да си купи общинар ведомствено жилище трябва да е живял в него минимум 5 години, а за гражданин наемател срокът е 10 години. Той не трябва да притежава идеални части от имоти на територията на Община Пловдив също така.

Най-много апартаменти бяха продадени в блоковете на ул. „Богомил” 105, където Община Пловдив придоби жилищата преди 10-ина години.

Най-големият апартамент там е за продаден на Милена Златанова от 91 кв.м. Тя е главен инспектор в отдел „Образование”, като в жилището се обитава от четиричленното ѝ семейство. Пазарната оценка на апартамента е 104 000 лева.

Шефът на ОП „Паркиране и репатриране” Ненко Калакунов ще закупи имота си в този блок, който е от 70 кв.м – пазарната му цена според независим оценител е 78 000 лева. На „Богомил” 105 апартаментът ще си купи и Надежда Райчева – шеф на отдел в „Местни данъци и такси”, съобщава Trafficnews.bg. Жилището е 63 кв.м, а сумата е близо 60 000 лева.

Радостина Гюлеметова – технически сътрудник в ОП „Жилфонд”, ще вземе апартамента си на „Богомил” за 77 хил. лева, като той е голям 66 кв.м. Другият апартамент в този комплекс ще се купи от юристконсулта в отдел „Обществени поръчки” Тодор Анчев. Неговото жилище 70 кв.м, а пазарната цена е 78 хил. лева.

Два апартамента ще бъдат продадени и на ул. „Победа”. Единият ще е за Георги Халачев, който е дългогодишен служител в отдел „Образование”. Апартаментът е от 55 кв.м, а цената му – 56 хил. лева. Другият ще е за новата шефка на отдел „Екология” Вяра Колева – цената е 57 000 лева за 55 кв.м.

Главният експерт Лиляна Павлова в отдел „Общински имоти и жилищна политика” е поискала да купи апартамента си на бул. „Княгиня Мария Луиза” точно до Малката Базилика. Той е на цена от 70 000 лева за 64 кв.м жилищна площ.

Последният общинар, който ще се сдобие с апартамент е Петя Гюнер – експерт в отдел „Финансова политика”. Апартаментът е от 45 кв.м, а пазарната му цена е 51 хил. лева

Още 9 жилища ще бъдат продадени на сесията от фонд „Настаняване под наем”. Четири от тях са в „Тракия”, три в Столипиново, по един в „Централен” и „Западен”. Те са с големина от 36 кв.м до 70 кв.м, а стойността им е от 24 000 до 70 00 хил. лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Чакал

    73 24 Отговор
    Като гледам цените не са кой знае каква безценица,още повече ,че те са живяли в тях.Това ,че ги дават на българи е страхотно ,но те си ги плащат ,защото имаше вариант да ги дадат на патладжаните и още другата седмица коня щеше да е на 3-тия етаж в хола.

    Коментиран от #2, #4, #10

  • 2 НЕ брокер

    82 7 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Чакал":

    Какво е пазарното на цената.За цени в Пловдив.Ако бяха в евро да.Но при тези не.Проверете за цените и тогава пишете.

    Коментиран от #7

  • 3 Язък

    53 3 Отговор
    Нямах късмет да съм бил общинар 2 мандата, та да се уредя като "крайно нуждаещ се".
  • 4 един от многото

    63 3 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Чакал":

    Жилищата са на улица Богомил , ако познаваш Пловдив можеш да разбереш , че долу горе щеше да е приемлива цената ако беше в евро. А тези в Столипиново можеш да ги купиш ти.
  • 5 Лакомия

    68 5 Отговор
    Няма един обикновен човек. Апартаментите не се купуват от случайни хора. Но това не е кражба,а просто са намерили начина и точното време. Че не се знае след изборите какво ще стане. Да папкат.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Алфа Чакал

    23 4 Отговор

    До коментар #2 от "НЕ брокер":

    Абу то е ясно ,че е по-евтино ,самото заглавие го показва,но не е на абсолютна безценица.По вероятно е година преди разпродажбата блока да е датиран и ремонтиран основно,тогава вече нещата стават много различни.
  • 8 Баче кико

    41 1 Отговор
    В кой момент се продават и колко е "пазарна пазарната оценка?

    Наемите във ведомствени апартаменти в голямото село са около 1 лв. на кв. м., тоест ако отговаряш на "условията" ползваш апартамент от 70 кв.м. за около седемдесет лв. на месец , иначе на пазарни цени около 700 лв... И все пак да не забравяме кои служители се настаняват във ведомствени апартаменти.
  • 9 Терсенето

    5 4 Отговор
    Там където са били тия, трябва да платят на някой да го обитава.
  • 10 Кенеди

    43 1 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Чакал":

    Какво му е пазарното , евтиния. Каква е разликата от Живково време , връскарска работа , член на управляващата партия ГЕРБ
  • 11 Дедо

    9 10 Отговор
    Имал - дал, могъл - вземал.
  • 12 ха-ха

    28 1 Отговор
    Мутрата Здравко Димитров разпродаде Пловдив на гербаджии.
  • 13 Търсят ли програмисти

    10 1 Отговор
    В пловдивската община,
  • 14 дрт прч

    22 0 Отговор
    РАЗБИРА СЕ "ГРАДСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ", МОЖЕ ЛИ ДА СТАНЕ ДАЛАВЕРА БЕЗ НЕЙНОТО УЧАСТИЕ ?
  • 15 Златко Попов

    17 0 Отговор
    Това са символични цени.Повечето апартаменти са на ул. Богомил, а знаете как вървят цените там........ПОДАРЪЦИ !!!
  • 16 hremko

    10 0 Отговор
    Абсолютно пазарни, но ако бяха в евро!
  • 17 ГЕРБ=БСП

    17 0 Отговор
    "Комунизма си отиде от България преди 30 години", но не и от законите в държавата и кратуните на дебилите у нас. Това общинари да имат право да купуват "общински жилища" след 5 години, докато обикновените граждани след 10 години е двоен стандарт и привилегия. Когато има привилегии има привилегировани/тарикати/ и непривилегировани/глупаци/. До кога ще го търпим? С какво общинарите са залужили по специално отношение от например шофьора на частния автобус за градски транспорт в Пловдив. Или пък медицинска сестра в Пловдив. Които не са служители на общината.
  • 18 родител

    10 0 Отговор
    За тов тези новодомци ще гласъват за герб , а младите ще бягат като ковидясани !
  • 19 qwerty

    4 0 Отговор
    цифрите са верни, проблема е във валутата, с която се заплащат
  • 20 Българска пазарна икономика?

    5 0 Отговор
    Колко може да е пазарна цената предложена от един човек,който дефакто не е собственик?Все едно домоуправителя на входа да ми каже на каква цена да продам апартамента си на наемателите?????
  • 21 И М О Т Н А

    2 1 Отговор
    М А Ф И Я