Last news in Fakti

16 Декември, 2020 11:11 2 799 1

Коронавирусът удари този пазар

  • албания-
  • жилища-
  • строителство-
  • прогноза-
  • анализ

С 37% по-малко сделки с имоти в Албания

Коронавирусът удари този пазар - 1
Снимка: Shutterstock

С 37% е спаднал броят на сделките с жилища в Албания през първото полугодие на текущата година в резултат на негативните последствия от пандемията с коронавируса и силното земетресение през ноември 2019 г. Данните са на Централната банка на страната, извършила допитване до 230 от най-големите строителни компании, на които се пада 75-80% от общия оборот на пазара.

По думите на респондентите, общата ситуация на пазара на недвижими имоти в Албания се е оказала далеч по-мрачна през първите шест месеца на текущата година спрямо второто полугодие на 2019 г. Според 54% от респондентите ситуацията ще се влоши. Близо 70% от компаниите, които работят по крайбрежието, също споделят това мнение.

През първото полугодие на текущата година са реализирани едва 825 сделки, срещу 1301 през второто на миналата година. Това е спад от 37%. Средно жилище се продава за 10.6 месеца, което е малко повече спрямо втората половина на 2019 г.

Посредниците съобщават за ръст в търсенето на жилища и търговски площи под наем, което води и до повишаване на месечната рента.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.