21 Декември, 2020 09:21 3 438 3

Най-скъпите градове за емигранти

  • емигранти-
  • цена-
  • класация-
  • живот-
  • eca international

Лидер е Хонг Конг

Най-скъпите градове за емигранти - 1
Снимка: Shutterstock

Хонг Конг, Токио и Ню Йорк са в ТОП 3 на градовете с най-скъп живот за емигрантите, сочи тазгодишното проучване на консултантската компания ECA International. Промяната на позициите на градовете до голяма степен е продиктувана от промяната на валутните курсове, предизвикана от пандемията с коронавируса. Последното доведе до промяна в покупателната способност на специалистите, работещи зад граница. Стабилизирането на еврото, паунда и австралийския долар доведоха до ръст в цената на живот.

Годишният анализ на ECA International сравнява стойността на основните стоки, включително храните, транспорта и комуналните услуги в 208 града в 121 държави от цял свят за периода септември 2019-септември 2020 г. На първите четири позиции няма промяна. Хонг Конг отново е начело основно поради факта, че няма поевтиняване нито при цената на жилищата, нито при наемните нива.

По-нагоре в тазгодишната класация са Цюрих и Лондон, тъй като възстановяването на местните валути доведе до поскъпването на живот на чужденците. В останалите градове, включени в ТОП 10 разходите за живот са спаднали.

Възстановяването на еврото е основната причина Париж да се изкачи с 10 позиции нагоре в класацията – от 39-то на 29-то място. Виена и Мюнхен влязоха в ТОП 50.

В същото време поевтиняването на азиатските валути, в частност на Тайван, Виетнам и Индия, доведе до рязко поевтиняване цената на живот в големите градове като Мумбай, който вече е на 34-то място.

Държави, зависими от петрола, като Бразилия, Русия и Венецуела, пострадаха в резултат на поевтиняването на „черното злато“ и отслабването на местните валути, което също доведе градовете в тях да заемат по-задни позиции в класацията.

ТОП 10 на градовете с най-скъп живот за емигранти

град
1 Хонг Конг
2 Токио
3 Ню Йорк
4 Женева
5 Цюрих
6 Лондон
7 Тел Авив
8 Сеул
9 Сан Франциско
10 Йокохама


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поредната

    8 2 Отговор
    изсмукана от пръстите статия
  • 2 Един там

    6 2 Отговор
    Е как така Мюнхен се е изкачил в първите 50 при условие, че е най-скъпият град в Германия , един от най-скъпите в Европа и света. Откакто живея в този град повече от 10 г. не е имало година той да не е в първите 20 в света по висока цена на живота. Поне в местните средства за масова информация така пишат. Явно различните агенции по различен начин мерят.
  • 3 граовец

    4 0 Отговор
    Най-най- е софето община надежда