Last news in Fakti

3 Януари, 2021 09:21 11 716 21

Предпочитат жилищата старо строителство

  • словения-
  • жилища-
  • ново строителство-
  • старо строителство-
  • цени

Незначително поскъпване на имотите в Словения

Предпочитат жилищата старо строителство - 1
Снимка: Shutterstock

Без промяна останаха цените на жилищата в Словения през третото тримесечие на текущата година спрямо второто. Промяната е едва +0.1%, сочат данните на Националния статистически институт на страната. За тримесечие средната цена при имотите ново строителство отчита спад от 4.4%. Жилищата са поевтинели с 4.5%, а къщите – с 3.1%. При жилищата от вторичния пазар има ръст от 0.6% през третото спрямо второто тримесечие. Къщите отчитат поскъпване от 2.4% за разглеждания период, а жилищата са поевтинели с 0.4%.

На годишна база цените на жилищата в Словения са поскъпнали с 3.3%. Ръст е отчетен както при новото строителство (+5.4%), така и на вторичния пазар (+2.9%).

Имоти на обща стойност 356 млн. EUR са продадени в Словения през третото тримесечие на текущата година, което е със 126 млн. EUR по-малко спрямо второто. Причината за спада е влиянието на пандемията, предизвикана от коронавируса.

През третото тримесечие 3364 жилища от вторичния пазар са сменили собственика си, което е най-високия показател от четвъртото тримесечие на 2019 г. Продадени са 1947 жилища на обща стойност 196 млн. EUR и 1417 стари къщи, чиято обща цена е 140 млн. EUR.

В същото време през третото тримесечие на текущата година купувачи са придобили едва 96 нови жилища, чиято цена е 19 млн. EUR. Броят им е по-голям спрямо първото и второто тримесечие на текущата година, но много по-малко спрямо последните няколко години.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Строител.

    9 10 Отговор
    Тия са същите като хърватите, предпочитат старите къщи на по 100,200 250 години дето са строени с греди проядени от дървояди керпич и оборска тор и после като стане някое земетресение къщата била паднала ами ще падне напълно нормално е. Нека влязат в интернет и да видят как строят хората в така наречените бедни страни Уругвай,Перу,Еквадор и други от сорта, макар и бедни хоратата там явно не са прости строят си къщите и блоковете само от бетон и желязо, фундаментите са цели а нагоре плочи преградни стени колони и шайби всичко е бетон и желязо тухли не се ползват така че тия сгради ще издържат и на 20 по Рихтер.

    Коментиран от #6

  • 3 Словения и Хърватска...

    5 11 Отговор
    Можем да мечтаем за тях и начина по който се развиват... Естествено, на платформата на русофилията, и бълхите които имаме, са неоспорима ценност
  • 4 Ицо

    7 22 Отговор
    То и у нас много хора предпочитат старото строителство, по-качествено било. Смея да не съм съгласен с това. Старите сгради нито са строени с по - качествени материали, нито с по - качествени технологии. Вземаш едно старо жилище, и то в него всичко е за ремонт, не само започваш от нулата ами сам трябва да го замислиш. А всичко това са време, труд и разходи. И като подмениш всичко - ЕЛ, ВиК, дограма, мазилка, шпакловка, изолация то пак става ново, само тухлите си остават старите. В случая според мен е доста по-изгодно да си вземеш ново строителство, но това си е мое мнение и никого не ангажирам с него

    Коментиран от #5

  • 5 Строител.

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ицо":

    Като незнаеш как стоят нещата защо коментираш, в Словения имат напредвид под старо строителство старите къщи от 100 до 300 год там главно живеят в такива красиви са но са вече стари, а в България старо строителство са панелните блокове които са по качественно построени от новите кооперации-новото стлоителство. Панелките са изцяло от бетон и желязо, навремето и бетонът и желязото са били по качественни макар и да имат вече пробиви по фугите са по здрави от новото строителсво за което сега се ползва некачествен бетон и желязо а също така се ползват и тухли за външни и преградни стени което е най голямата грешка тухлите недържат нищо след като се иззидат стените от горният край остава фуга която се запенва с пяна за да не се клати стената което е смешно тухлите само тежат излишно на плочите и утежняват здравината на плочите така че по хубаво си купи панелно жилище или си построй къща каквато си строят хората от третият свят изцяло от бетон ще е вечна а тухлите са само за кокошарници и външни тоалетни.

    Коментиран от #18

  • 6 Оня без коня

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Строител.":

    Те хората си знаят какво искат,а не тристайни апартаменти от 50 квадрата чисти, продавани за 110.
  • 7 Факт

    7 16 Отговор
    Имам опит със старо строителство наследствен имот и никога не бих купил такова. Ремонтът излезе 1/4 от стойността на имота. Новото строителство, ако е качествено изпълнено е за предпочитане. Освен това в старото строителство общите части често са мизерни а съседите са старчоци дето нито имат пари нито желание да ги оправят. Затова препоръчвам да се купуват нови имоти от доказани инвеститори.

    Коментиран от #14

  • 8 Нов имот

    18 6 Отговор
    Ама не знам с какво се правят преградните стени. Преди 3 години придобих два имота ново строителство в различни райони и различни кооперации, и в двата апартамента съседа като кихне се чува, да не говорим вечер като за седне на компютъра, сложи слушалките и се започва едно викане разговори с отсрещния и всичко това на стената на която аз спя. Ужас, а в панелния не е така.

    Коментиран от #15

  • 9 ПЕНКО

    0 8 Отговор
    СТРОЕНИТЕ В СОЦИАЛИЗМА ЖИЛИЩНИ СГРАДИ -ИЗДЪРЖАТ НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ОТ 9-10 СТЕПЕН ПО РИХТЕР !!! НО ДА ЗНАЕТЕ ,ЧЕ НОВИТЕ КЪЩИ И СГРАДИ В НОВИЯ КАПИТАЛИЗЪМ- В БЪЛГАРИЯ СА СТРОЕНИ И СЕ СТРОЯТ ПО СЪЩИТЕ ТЕХНОЛОГИИ --- НЕ СЕ БОЙТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #10

  • 10 др Уотсън

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "ПЕНКО":

    До 9 по Рихтер е нормативът . При 10 и нагоре остава само земя и вода , никаква конструкция не би устояла .
  • 11 Софянец

    5 2 Отговор
    В София елате,ще се изтупате от сламата по ушите,тука има и старо и ново строителство
  • 12 иво

    4 2 Отговор
    вие сякаш салам купувсте. Като нямаш пари за ново ще купиш за каквото имаш.
  • 13 гого

    12 3 Отговор
    в турция ги виждаме модерните им блокчета как се събарят всяка година като ги стръска. Със същите материали се строи и тук масово.
  • 14 гого

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Факт":

    с трици ли ги купуваш
  • 15 иво

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Нов имот":

    е тези секс с противогази ли правят че нищо не казваш за жена му
  • 16 Баче Кико

    10 1 Отговор
    При старото строителство не е търсена печалба за „инвеститора”, за да се оптимизират разходите, включително да се влошава качеството на материалите и да се слагат по-малко материали, ако може. При старото строителство е преосигурявано, при старото строителство да сте видели върху дограмата да се редят тихли. То тази дограма няма ли да се огъне от тежестта на тухлите и да спука стъклопакета. Запълването при новото строителство с пяна между тухлите и горната плоча дали е удачно, ще задържи ли тухлите при земетресение. Върху неизмазаните тухли и незапълнени фуги се полага външна изолация, защо ли - поредното оптимизиране на разходите за сметка на ...

    Коментиран от #19

  • 17 Старата сова

    6 0 Отговор
    Купих апартамент строен 92,-ра. Мазето 10 кв.м е як бетон. Смених входната врата с блиндирана и на майстора му падна ченето. Отдолу се виждаше арматурно желязо 25 мм.
    Сградата е построена по стопански начин от собствениците, по старите стандарти.
  • 18 Умен

    2 11 Отговор

    До коментар #5 от "Строител.":

    Нищо не разбираш явно от строителство. Панелките са правени от цигани, арматурата от кремиковци дето не са знаели що е туй стандарт. Още помня професора ми как обесняваше, че вземали от кремиковци железа и са ги проверявали. На никакъв стандарт не отговаряло. Заварките между панелите от бивши кравари и свинари. До оня ден пасал козите днес заварарчик. То се видя кое е качествено и кое не при земетресението в Перник. Що вили са били построени от материалите, които са били предвидени за панелите. За тухлите не се притеснявай, че тежат на плочите и колоните. Някой доста по-умен от теб ги е сметнал нещатата кое колко да е. Един въпрост. Като са толкова сигурни панелките що ни учеха да заставаме под вратата при земетресение?
  • 19 Умен

    1 8 Отговор

    До коментар #16 от "Баче Кико":

    Разбирачо нещо за огромните дупки в панелите за да се преминава от вход във вход без да се слиза до долу по време на строежа. После запълнени с празни чували от мазилка? Нещо за концентратор на напреженията? А такива кражби са били по строежите тогава. Пак казвам: що вили са се построили с откраднати материали предвидени за панелите.

    Коментиран от #20

  • 20 Неинвеститор

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Умен":

    Да колко вили са се построили от панелките с откраднатото по онова време, а колко вили, къщи, хотели, скъпи коли и т.н. са придобили инвеститорите от оптимизирането на разходите и спекулативните цени, на които се продава така нареченото ново строителство. Тези дупки, за които говориш по панелите, къде са и дали изобщо са давали някакви проблеми през годините. Строителните инженери са споделяли мнение, че панелите имат по-голяма обтегаемобтегаемост, поради което са по-издръжливи на земетресения отколкото новото строителство, прочети по този въпрос в нета.

    Коментиран от #21

  • 21 Умен

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Неинвеститор":

    Ако панелката е изпълнена както трябва, да съгласен съм. Обаче те не са изпълнени, както трябва. Явно не си запознат как са се правели панелите щом не знаеш за отворите по горните етажи между входовете. И ако е толкова хубаво и качествено панелното строителство, защо не го прилагат масово на запад(богатите страни) а се прилага само в бедните? Имаше коментар за турция. Ако един панел се направи с морски пясък ефекта ще е същият като в турция. По мнението на един познат строителен инженер, след земетресението в Перник , 50% от връзките между панелите са скъсани. Та молете се да не ни разлюлее пак така, че тогаз може да има и паднали панелки.