Last news in Fakti

30 Декември, 2020 13:21 4 471 3

Затишие в една от най-скъпите европейски държави

  • швейцария-
  • имоти-
  • цени

Цените на жилищата в Швейцария са почти без промяна

Затишие в една от най-скъпите европейски държави - 1
Снимка: Shutterstock

Едва с 0.64% са се повишили цените на жилищата в Швейцария през третото тримесечие на текущата година спрямо същия месец на миналата. Годишният ръст се регистрира за второ поредно тримесечие, което не е наблюдавано от второто тримесечие на 2017 г. За периода юли-септември поскъпването е 0.34%, пише специализираният сайт Global Property Guide.

Забавянето на темповете на поскъпване на жилищата през последните години се дължи на по-високите изисквания от страна на банките при отпускане на ипотечни заеми. Решението на Централната банка на Швейцария да отмени минималния праг при обменния курс на швейцарския франк към еврото през 2015 г. направи имотите в алпийската страна по-скъпи за чуждестранни инвеститори. Това, от своя страна, понижи търсенето.

Доходността от отдаване под наем на жилище в Швейцария е 3.27%. Средната цена на квадратен метър жилищна площ е 11 470 EUR. Жилище с площ от 120 кв.м може да се купи срещу 1.45 млн. EUR, а да се наеме срещу 3950 EUR на месец.

През текущата година икономиката на Швейцария отчете минимално стабилизиране от 0.9% ръст, което е значително по-ниско от показателя през 2018 г. - 2.8%, когато беше отчетен най-стабилния резултат за десетилетие.

Наскоро швейцарското правителство представи пакет от мерки за стимулиране на икономиката на обща стойност 60.5 млрд. EUR, с цел подпомагането на компании, пострадали от пандемията. Обемът на икономическа помощ е най-големият за цялата история на Конфедерацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много е важно за Българите какви са

    7 0 Отговор
    Цените на жилищата в Швейцария??? Само за това МИСЛИМЕ!! Славчо Христов бившия "банкер" на Костов се за котви в Швейцария, да си пази парите,.. Той знае как са имотите там!!
  • 2 Гошко

    1 1 Отговор
    Ще купувам апартаментче явно там, бива си ги наемите, щото парите трябва да се инвестират някъде все пак...
  • 3 Баче кико

    4 0 Отговор
    При това затишие на цените в други държави с добри доходи на населението, какво ли очаква българския пазар със заплатите на българите. ...

    Купувайте сега докато е евтино, че като се спука балона, не се знае колко по евтино ще бъде.
    След като се спука балона 2009 цените паднаха на половина.

    При сегашното положение на работа от вкъщи, за някои професии, дали няма да се намали интереса към купуване/наемане на имоти в големите градове, където цените са високи.