Last news in Fakti

8 Януари, 2021 09:21 12 476 27

Определят по нов начин жилище да има право на второ паркомясто

  • пловдив-
  • паркомясто-
  • жребии-
  • определяне-
  • жилище

В Пловдив това ще става чрез търг с явно наддаване

Определят по нов начин жилище да има право на второ паркомясто - 1
Снимка: М. Богданова ©

Готова е новата наредба, която ще регулира отдаването на паркоместа под наем със скоби в Пловдив. До ремонта ѝ се стигна, след като Върховният административен съд отмени част от нея заради несъответствие със законите. Причината бе, че според старата наредба след като се изготви класиране за паркоместата , а желаещите са повече - се провежда жребий. Това обаче бе сметнато за незаконно, тъй като според Закона за общинската собственост - предоставянето под наем и разпореждането с имоти и вещи - общинска собственост, се извършват чрез публичен търг или публично оповестен конкурс.

В новата наредба това е изгладено. Според нея след като се направи класирането за отдаването на паркоместа и има повече желаещи, ще се провежда търг, като началната цена ще размера на таксата, пише Trafficnews. Той ще бъде с явно наддаване, като печели този, който предложи по-голяма такса. Ако победителят се откаже, паркомястото се дава на втория спечелил с последната му предложена цена.

При тази хипотеза търгът ще бъде за определянето на размера на таксата, която няма таван. Освен тази точка обаче са променени и доста други параграфи от действащата наредба. Според новите текстове вече ще могат да се отдават повече паркоместа за едно жилище, но само ако няма интерес към тях. Това означава, че ако на даден паркинг с план схема за скоби има повече паркоместа, отколкото желаещи, то от един апартамент може да наемат няколко.

Обхвата на хората, които могат да взимат паркоместа също се разширява. Досега бяха само собственици на апартаменти и наематели. Вече за тях ще могат да кандидатстват и техните роднини по права линия. Разрешителното също ще бъде за по-голям срок. Досега то се издаваше до три години, но от градските власти са решили то да важи до 5 години.

Предложенията ще бъдат гласувани след месец в Общинския съвет.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    45 5 Отговор
    Нов начин да вземат парите на Пловдивчани.

    Коментиран от #9

  • 2 2loop

    62 2 Отговор
    Нов блок с 20 апартамента и 3 паркоместа, така се прави сега

    Коментиран от #22

  • 3 Заядлив

    30 3 Отговор
    ПАРИ!!!!!!!!! .
  • 4 Стопанин

    44 3 Отговор
    Виновна общината обаче ще плащат гражданите
  • 5 гост

    50 3 Отговор
    Създаваш неразбории и трудности на хората, после уж ще им ги разрешаваш,ама срещу пари.За какво става въпрос. Никъде по света,за белите държави говоря, градовете не ,,растат, на височина. Града се разширява с нови зони и ниско строителство само на къщи , така се осигуряват и места за автовобили.У нас ,на мястото на еднофамилна къща, задължително се вдига пет етажен блок.Паркоместа......две-три. И като се заселят новодомците ,наоколо става страшно. Отделно никой не си дава зор да промени организацията на движение в такива квартали,улиците вече задръстени от коли , остават двупосочни. В момента в големите градове не СТАВА за нормален живот.Оставяме настрана колко таралясника има в едно семейство.

    Коментиран от #8, #25

  • 6 Мирослав

    22 1 Отговор
    Това с роднините по права линия е някакъв невероятен абсурд. Като с децата на активните борци едно време.
  • 7 един от многото

    26 3 Отговор
    Блок строен по Татово време , от тогава ни разширяван , ни асфалтиран и от общината предлагат паркоместата да са платени и със скоби. Или цялата работа е по какъв начин да се вземат парите на хората. В същото време по паркингите пред блоковете на Пловдив , една трета от автомобилите са с регистрация от Пазарджик , Смолян , Кърджали и Хасково. Смятам , че не е редно да плаща данък в друг окръг а да ползва паркингите на пловдивчани. Това не е само в Пловдив а във всички по големи градове!

    Коментиран от #21

  • 8 пенсионер

    26 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Почти всички жилища от новото стрителство имат гаражи и по неведоми пътища , след нанасянето на новодомците се превръщат в магазинчета , фризьорски салони , кафенета или сервизчета. Как , по какъв начин и срещу какво се издават тези разрешения би трябвало да се позаинтересуват от съответните власти“
  • 9 така така

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Гарантирано от Здравко Димитров – Зико.
  • 10 моряка

    29 1 Отговор
    И по нов и по стар начин , работата е за пари. Да осигурят на всеки апартамент по едно паркомясто и останалите ако искат и по 100 лв на месец да им им искат. В момента пред блока който е с 45 апартамента има с голяма фантазия място за 25 автомобила. Как ще ги разпределите , че да се плаща на всичкото отгоре. И естествено ще се започне конфронтация между до вчера живеещите в добри отношения комшии. Това са днешните управници , първо и най важно е да си осигурят заплатите по всички възможни начини , а за хората , е , за всичко ли да мислят , нека се оправят както могат.
  • 11 Готин

    34 0 Отговор
    Само да попитам ,,умните,, пловдивски общинари. Аз съм от София и отивам на гости в кв. Тракия. Пред блока всички места са резервирани. Същото е и навсякъде наоколо. КЪДЕ ДА СИ ОСТАВЯ ,,КАРУЦАТА,,!? ИЛИ ДА ПОЕМАМ ОБРАТНО?
  • 12 Готин

    19 2 Отговор
    Още един въпрос: Така ще скарате хората и по богатите ще имат преимущество. Общината пък така или иначе ще ,, папка,, от ,,великата,, дискриминационна идейка. Та питам: Не може ли хората да ви .....!?
  • 13 Срамота

    23 1 Отговор
    Вчера дойдох в Пловдив от село, окрал съм еврофондове къде що има. Надцаквм някой кореняк пловдивчанин и си паркирам джипа кво? Нали за всяка нова жилищна сграда трябва да има, за всеки апартамент парко място или гараж плюс 10%. (тука някой е лапнал подкупче) Сега искат да лапнат още.
    Калинки....не могат да си вържат обувките, а наредби, закони и тн. решили да правят.
  • 14 Весо

    13 1 Отговор
    Щом общината е осъдена за парно скобите че били незаконни,дали ще се играе на търг за тях пак е незаконно.За мен тава е изнудване,ако ми дойде някой на гости къде ще си спре колата.Общинарите да вземат помислят и обмислят хубаво нещата,а не да се блъскат като вода в бряг.
  • 15 грегор мендел

    9 3 Отговор
    Не се плашете , хора ! Важното е , че Вожда -Бог има къде да паркира , та даже и да е с личния си хеликоптер , джип или самолет ! Важното е за него да има , пък хората - кучетата ги яли !
  • 16 Весо

    12 1 Отговор
    Стига са мислили,а ми да помислят за повече паркове и зелени площи.

    Коментиран от #19

  • 17 Гражданин

    6 0 Отговор
    ЗУТ обвързва ЖИЛИЩЕ с парко място. Следователно първо се осигурява паркомясто за всяко ЖИЛИЩЕ., Ползвано от собственик или друг роднина по права линия, това е справедливо. Нова е почти невъзможно, защото в 90 процента от случаите няма осигурени паркоместа за всяко жилище. Ако към момента на търга обаче собственика няма нужда от парко място, но след една година си купи кола или продаде жилището и новия собственик има нужда от паркомястото, тогава пришалецът да бъде задължен да го освободи. Пак казвам парко мястото трябва да следва жилището. Новите сгради обаче които нямат парко места въпреки изискването не подлежат на коментар от нас простосмъртните
  • 18 народе

    5 2 Отговор
    гласувай пак за Бойко Ей тия кебапчета излизат много солено
  • 19 Баро

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Весо":

    паркове и зелени площи на село колкото щеш тука е градо трябват паркинги
  • 20 Шашма

    7 1 Отговор
    Аз имам един апартамент обаче печеля търг за 4 парко места.
    Вземам ги и ги давам под наем на тия които са загубили търга.
    Справедливо ли е.
  • 21 4365

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "един от многото":

    Едно жокерче само- от около 2г. насам когато купиш кола която вече е регистрирана с БГ номера НЕ Е НУЖНО да сменяш табелите и може кола с номер СВ да е със собственик от Бургас и съответно да се плаща данъка в Бургас. Моята кола е по тази схема и на паркинга пред блока имаме поне още 20 такива коли- табелата с номера вече е просто табелка и не означава нищо...
  • 22 Пешеходец

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "2loop":

    Що ма, собствениците на 17-те апартамента може да не искат да притежават автомобил и да си търсят жилище без гараж?! Ако ги задължат да имат гараж, пак не са длъжни да имат автомобил и ще могат да си направят гаража работилница, склад, магазин, ..... Аман от БОКо-вата каруцарска авто-вакханалия!
  • 23 ела

    4 0 Отговор
    България много прилича на Швейцария. С години мечтаехме да бъдем като тях.Разликата е техният стандарт ( около 40 хил. франка на човек) но имаме много общи черти. Навсякъде табели, надписи ( private) , забрани бариери. Навсякъде са плаща на паркингите - болниците , почивните станции, ресторантите моловете даже в гробищата (в Цюрих 0.70 франка на час най-много 6 часа) В центъра на Цюрих 2 франка но имаш право само 2 часа. Не само центъра даже покрайнините паркингите са платни - няма събота неделя или да 19.00 или 20.00 часа. -24 часа се плаща. ( бил съм в Швейцария 2 пъти и останах известно време) Особено WC без безплатно да се намери е невъзможно няма значение къде всичко е толкова е скъпо ( за най-елементарна порция платих 87 франка и станах ни гладен ни сит- 1 Евро- 1.16 франка беше-2018година) даже които живеят в горната северната част пазаруват в Германия. Хората са злобни мразят чужденците и са пълни идиоти по-точно свине.Долу като Женева, Монтрьо са по-добри. (знам нашите малоумните ще напишат какво ли не защото казах истината а те са с промити мозъци искат само хубави неща да слушат)
  • 24 Пловдив

    3 0 Отговор
    Е ми всички селяни наоколо дойдоха в нашия хубав град,затова няма места за паркиране
  • 25 От Варна

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Това следва от лакомията на хората. Еднофамилна къща има много наследници, защото обикновено е от дядото. Всички искат да богатеят от дворното място, инвеститорът и наследниците. Печелят и от общината , дето дават разрешителните срещу подкупи. В “Цветния”квартал на Варна сега се строи усилено, на мястото на едноетажните къщи никнат блокове от край до край в дворовете, залепени един до друг и почти един срещу друг. Вече се вижда ефекта от презастрояването, никакви зелени площи, наблъскани коли една в друга и много ненаселени апартаменти. Но продължават да строят като луди. Самият закон е очевадно лобистки. Последните десетина години се унищожава безогледно нармалната градска среда за живеене. Явно купувачите в такива блокове са дебили, строителите също. Населението намалява, броят на жилищата расте като лавина. Лудост някаква...
  • 26 hari potar

    0 2 Отговор
    Проблемът с паркоместата в големите европейски градове отдавна е решен, като целия град е синя зона, който е по-евтиния вариант. Има и много подземни и надземни паркинги с почасово заплащане, но са по скъпи. Така всеки, без значение откъде е и колко коли има, може да паркира срещу заплащане. Обаче за неправилно паркиране глобите са жестоки.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.