11 Януари, 2021 09:21 31 049 61

Кога ще има спад на цените на жилища и броя сделки

 • imot.bg-
 • недвижими имоти-
 • жилища-
 • пазар-
 • валентин съйков

Възможностите за продължаване на растежа са изчерпани

Кога ще има спад на цените на жилища и броя сделки - 1
Снимка: М. Богданова ©

Изтеклата 2020-та определено беше година изпълнена с редица предизвикателства. 12 месеца с много въпроси и малко отговори. Дни, в които беше трудно да планира каквото и да е. Пандемията с коронавируса постави на изпитание не само здравната система на световно ниво, но и икономиката като цяло. Някои сектори, като туризма и гражданската авиация са в колапс, докато други, като фармацевтичните компании, произвели ваксина срещу коронавирус, куриерските компании и онлайн търговията печелят милиарди евро.

Къде обаче остана пазарът на недвижими имоти? В началото на пандемията много анализатори направиха прогноза, че ни очаква кризата от 2009 г. Това обаче не се случи или поне не засегна най-масовия сегмент – жилищния. Какво се случи на българския пазар и какво предстои през Новата година? Отговор на тези въпроси дава в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Валентин Съйков, управител на агенция „Имоти“ ООД.

Господин Съйков, вие сте на свободния пазар на недвижими имоти в България от създаването му. 2020-та ли беше най-нетипичната година за пазара или напротив, коронавирусът по никакъв начин не се отрази върху недвижимите имоти?

Не бих казал, че 2020-та е най-нетипичната година. Имаме години, когато се случиха много големи сривове на пазара, които не бяха очаквани и изненадаха всички.

Първият е 1997-1998 гг. Тогава беше Виденована зима. Доларът скочи до 3000 лв. Бяхме свидетели на галопираща инфлация. Наистина пазарът изпадна в особено състояние. Никой не можеше да се ориентира какво става и какво ще стане не в следващите години и месеци, а в следващите дни.

Вторият голям удар беше отражението на световната финансова криза през 2009 г. и последствията у нас ги усещахме още 5 години след това, до 2014 г.

Това бяха сътресения несъпоставими с пазара през 2020 г. и неговите проявления. В началото на миналата година повечето от колегите, които работим отдавна и наблюдаваме сектора на недвижими имоти, забелязахме първите признаци на насищане на пазара, достигане на върхови нива на цени и първото тримесечие на 2020 г. започна, макар и със слаба, но наблюдаваща се тенденция за задържане на интереса и съответно на броя сделки. Очакването беше, че коронавирусът ще ускори тази тенденция. Но нещата се оказаха доста по-различни и тръгнаха в друга посока. Така завършихме 2020 г. с цени, които са не по-ниски от началото на годината. В определени райони и сегменти те дори леко се покачиха. Малко е абсурдно – преживяваме здравна криза, която в редица сектори се изрази в икономическа такава, поради физическото затваряне на голям брой бизнеси. Това се случи първо през март. През лятото имаше отпускане. Есента отново наблюдавахме затваряне в много от бизнесите, което никой не може да каже докога ще продължи.

Имахме и наченки на политическа криза през лятото на миналата година. Несигурност в управлението. Вероятност за предсрочни избори. Всичко това са фактори, които на теория би трябвало да охладят пазара и да предизвикат задържане и спадане на интереса към инвестиции в недвижими имоти, но може да кажем, че това не се случи.

Защо не се случи?

Първата причина от инвестиционна гл.т. е, че както знаем, българинът е изключително привързан към недвижимите имоти като инвестиция. През последните доста години недвижимите имоти са почти единственият актив, в който хората, които нямат самостоятелен бизнес, инвестират част от свободните си средства. А и тези, които разполагат с такъв бизнес, инвестират също в недвижимости.

Кризата, предизвикана от затварянето, в резултат на коронавируса, съвсем ограничи възможностите за каквото и да била друга инвестиция, освен в недвижим имот. Трябва да кажем, че март 2020 г. завари много хора със свободни средства в банките. Техните притеснения за това какво ще стане със световната икономика и в частност с българската, ги насочиха към това, което знаят, че е най-добрата рецепта още от времето на техните родители, баби и дядовци – да се купи един имот, защото той си седи, не иска „хляб и вода“, пази си стойността, а дори си я повишава.

Всички знаят, че дългосрочната тенденция за цените на имотите, е те винаги да поскъпват. След всяка криза на пазара има нов цикъл с нов възход, който повишава цените. Това е съществена причина.

Втората по-практична причина по отношение на жилищните имоти е промяна на нуждите на потребителите. Преминаването на работа от къщи промени в някаква степен критериите, особено на по-младите хора, за жилището, което им е необходимо. Видя се, че освен спалня, трябва да имаш и работен кабинет, за да може да се работи от къщи. Трябва да има пространство, където децата да учат. Това предизвика интереса към по-големите жилища с по-голям брой отделни помещения.

В някаква степен се породи интерес към къщите. Тук има два коренно различни сегмента. Хората със значителни материални възможности търсят да купят градска къща с всички необходими удобства. Под „градска“ нямаме предвид къща на Руски паметник, но всичките предградия на София, започвайки от Железница до Горна баня и Банкя, както и други райони с необходимите условия за живот и съответната доза престижност, влизат в категорията градска къща. Там търсенето е голямо, а предлагането и преди беше ограничено, а сега вече е изключително свито.

Другата категория са младите професионалисти, които могат да си позволят да работят дългосрочно от къщи, но тепърва започват да натрупват някакво материално благосъстояние, е търсенето на селски къщи в малко по-отдалечени райони около София – до 30-50 км. Но там търсенето е до 50 000 EUR, като това може да включва или не разходи за ремонт, довършване и други. Това също е изключително затруднено откъм предлагане. Не че няма такова. Старите селски къщи, които са основно от времето на социализма – нито състоянието им, нито архитектурата им отговарят на изискванията на едно съвременно семейство, да не говорим за разходите, които би струвал ремонтът, които могат да нахвърлят покупната цена на имота плюс околната среда, която не винаги допада на едни млади хора, които трябва да отглеждат деца плюс различни инфраструктурни проблеми, които биха затруднили работата и придвижването, пазаруването и други. Т.е. в много от тези села в Софийска и донякъде в Пернишка област покупката на една такава къща може да се окаже това, което беше покупката на жилище в Люлин, Младост, Обеля едно време – квартали „спални“, където хората се прибират само, за да преспят там през нощта и на другия ден да тръгнат за центъра на работа. Така, че удобствата, които предлагат тези села, също ги превръщат в „спални“. Това, за някои може да е достатъчно, но за доста от хората, които имат определен стил на живот, свързан с повече социални контакти, е проблематично.

Смятам, че ще има дългосрочен интерес в това отношение (бел. ред. търсенето на къщи извън големите градове). Има пазарна ниша, включително и интересни проекти в тази област. Тепърва ще има проекти.

Да не се стигне до пренасищане на пазара след няколко години?

Сигурно ще се стигне в даден момент до някакво насищане. Сигурно някои проекти дълготрайно ще предизвикват интерес и задоволство сред жителите. Други няма да вървят добре. След това хората ще се изселват от тях и ще искат да отидат на място, което ще отговаря повече на изискванията им. Но това сега е нова тенденция и пазарът ще отсее успешните от не толкова успешните проекти.

Какво ще се случи на пазара на жилища през 2021 г. като вземем под внимание промените настъпили през 2020 г.?

Връщайки се към констатациите и очакванията, които имахме в началото на 2020 г., това, което се случи в последствие може да го приемем като един цикъл на възход на пазара на имоти, както беше последният от 2015 г. до началото на 2020 г. Случилото се след първата вълна на пандемията от коронавирус може да го оприличим условно на един земетръс, а случилото се през лятото и есента, бих го оприличил на вторичен трус. Очаквахме, че сме стигнали върха на пазар, но имаше вторичен трус на още малко покачване и силен интерес към инвестициите в имоти. Трети трус не очаквам. Очаквам успокоение на пазара. Трудно е да се каже кога може да очакваме движение надолу по отношение на търсене и съответно на цените. Има фактори в това отношение като все по-голямото разминаване между равнищата на наемните и продажните цени, т.е. намалена рентабилност от отдаване на наем, не само на офисите, но и на жилищата. Почти спрялото движение на туристи изкара на пазара много от жилищата, които се отдаваха на Airbnb.

Има доста фактори, които говорят в полза на обръщане на цикъла в другата посока. Не знаем как ще се отрази върху цялостното икономическо развитие здравната криза.

Тя като че ли няма толкова пряка връзка с пазара на недвижими имоти?

Тя има по-скоро връзка с общото икономическо положение, което засяга други бизнеси, но все пак недвижимите имоти не са изолиран остров, тъй като хората инвестират пари в имоти, които са изкарани другаде и ако има несигурност, снижаване на доходите им, това до някаква степен ще се отрази.

Възможностите за продължаване на растежа са изчерпани на цените и съответно и на броя сделки. Двете в голяма степен са свързани, тъй като има голям интерес от много купувачи на пазара. Цените се увеличават.

Има и редица други фактор, които е трудно да се предвидят. Не знаем при едно следващо правителство какво наследство ще заварим. Също така каква политика ще бъде принудено да следва. До голяма степен поддържането на инвестиционния интерес не само в България, но и в цяла Европа се подклажда от очакването на милиардите, които Европейския съюз „печата“ и се очаква да раздава. Но този оптимизъм дали ще бъде оправдан също е трудно да се каже. Кога ще дойдат тези пари, как ще дойдат, при какви условия и докога ще стигнат и съответно дали ще се отразят на пазара на имоти.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 39 гласа.Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Sofia

  63 25 Отговор
  Вceки дoшъл в грaдa oт рaзни ceлищa , кoитo зa дa ги нaмeриш , първo трябвa дa ce изгубиш cлeд кaтo ce пoшмaткaт и cмeнят някoлкo рaбoти , къдeтo ecтecтвeнo иcкaт дa ce рaбoти , прoбвaт в пoлициятa и aкo нe мoгaт дa cтaнaт пoлицaи , cтaвaт тaкcимeтрoви шoфьoри.

  Коментиран от #57

 • 2 Вова

  136 9 Отговор
  Спадът в цените на жилищата е факт отдавна, само че в лакомията търпим устойчив ръст!
 • 3 аман

  110 9 Отговор
  Бре ! Брокерчетата от рано сутрин са отворили торбата с лъжите .
 • 4 статистик

  87 21 Отговор
  Лъжи ,лъжи и пак лъжи. Предлагането е огромно за София (37 000 имота се предлагат в ИМОТ“БГ) а търсенете е никакво (в раздела "купува" на ИМОТ.БГ има 666 обяви).

 • 5 Анонимен

  43 2 Отговор
  На 11 април 1938 г. Горна баня става квартал на София.

  Какви предградия и дали са съществували Люлин, Младост и Обеля по това време, ама журналя невеж
 • 6 проверете

  116 12 Отговор
  Много обичам да чета брокерски щуротии. Розови мечти за комисионна.
  Обаче ... влизаме в сайта на Агенция по вписванията и ... какво виждаме - изповяданите сделки за 2020 г. са в пъти (не - в проценти) по малко от сделките изповядани през 2019 г. ПП. Информацията е публична и всеки може да я провери за две секунди.

  Коментиран от #56

 • 7 Ходи пеш

  22 1 Отговор
  „Красно село“ се присъединява към София през 1951 г.

  Според данни на ГД „ГРАО“, Красно село е дом на 87 180 души през 2009 г. като 87 002 от тях са регистрирани с постоянно местожителство в общината
 • 8 г0ш0

  13 1 Отговор
  „Красно село“ е един от 24-те административни района на Столична община. Булевардите „Македония“, „Тотлебен“ (ген. Едуард Тотлебен) и „Цар Борис III“ са основна транспортна ос от центъра на града (площад „Македония“) на югозапад, към Перник, Брезник, Трън, Радомир, Кюстендил, Сандански, Благоевград, Петрич, Кулата, Мелник, Разлог, Банско, Добринищще, Гоце Делчев. Северно от тази транспотрна ос са разположени жилищните комплекси ж.к. „Лагера“ и ж.к. „Славия“, а южно от него квартал „Крива река“, ж.к. „Хиподрума“, кварталите ж.к. „Белите брези“, ж.к. „Красно село“, ж.к. „Борово“, ж.к. „Бъкстон“.
 • 9 аха аха

  104 2 Отговор
  Аха ,аха ,таке е ! Цените само ще растат ,а па всички брокери ще станат милиардери ! Сигурно ! Ама друг път . Хората вече не са телетата ,които бяхме и не щат да плащат по 1000 и отгоре евро за разни вмирисани панелки и селски къщи на по 70 години в софийските покрайнини ,или за безумно евтиното (като качество) ново строителство ,при което инвеститора е пестил от всичко и лъже за всичко с 40-50 % "ОБЩИ ЧАСТИ" с които вместо платените 100 квадрата ,накрая получаваме килийка 50 кв.м. и в квартали без улици ,тротоари ,канализация ,паркинги ,магазини ,аптеки ,детски площадки и градинки (напр. - кв. "Манастирски ливади" или кв. "Витоша").
 • 10 алъш вериш йок

  92 4 Отговор
  Пазара на имоти В България ,може да се характеризира на кратко със старата турска поговорка: СЕИРДЖИ ЧОК ,АМА АЛЪШ ВЕРИШ - ЙОК !
 • 11 Умен

  71 3 Отговор
  Не съм чел статията. Не ми се четат брокерски "експертни" съчинения. Отдавна съм ги отписал брокерите от експертите.
 • 12 Адам

  49 7 Отговор
  Отговорър е..много скоро:) В Бокар офертните цени преди пазарлък 2004 г. бяха 333$. Това е реалноста за територията преди отпушването нан банковото кредитиране и крадене на евро средства:) От тогава стандарта не се е променил много а и двете ще секнат скоро:)
 • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

  57 2 Отговор
  Ако искате винаги да познавате ходовете на -Власта...Правете обратното ,на това,което те ви говорят!Аксиома-дадена ви напълно безплатно от дълбоко виждащ!
 • 14 Луд с кирка

  67 16 Отговор
  Скоро апартаментите в Сф ще струват две кори яйца. Кой продал продал. Мандалото лопва вече.

  Коментиран от #25

 • 15 Д Попов

  35 10 Отговор
  за бога братя продавайте докато е време и не е станало късно
 • 16 хаха

  39 2 Отговор
  истината е, че поне аз не можах да намеря сайт, който да е актуален, който и сайт да отвори човек за обяви за продажба е пълно с обяви които не са актуализирани.
 • 17 Съд Изп

  55 5 Отговор
  Ма ,чета тука коментарите и много се ядосвам !!! Ма ,не сте прави ,бе !!! Трябва да се теглят кредити ,за да могат яко да захлебват инвеститорите и банките ,после тези кредити не трябва да се обслужват (щото - нЕма от къде) ,за да можем и ние - съдиите-изпълнители ,яко да захлебим !!! А па ,кредитополучателите - хем няма да имат имот ,хем ще са в дълг до гроб на банките. Така че ,теглете кредите шаранчета ,купувайте коптори "ново строителство" с реална себестойност 350 Евро за по 1350 Евро на кв.м. и ... бъдете щастливи (в сайта на съдебно-изпълнителската служба ,продаваните имоти са повече отколкото на пазара).
 • 18 Гал Фон

  47 22 Отговор
  Не живея в София, не съм брокер и експерт по пари и имоти. Цените на жилища в София няма да се понижат съществено, а ще нарастват. В зората на българската демокрация умишлено се фалираха много производства в провинцията и се прехвърлиха в София. Сега в залеза на прехода от социализъм към капитализъм се наблюдава обезлюдяване на българската провинция. Миграция - преселване от българия в София и имиграция на българи за постоянно към богатия запад!

  Коментиран от #27

 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Терсенето

  27 15 Отговор
  Сега от простият човек един съвет. Който има свободни средства, инвестиции във злато. То си седи.

  Коментиран от #22

 • 21 Гост

  19 34 Отговор
  И мойто скромно мнение е ,че цените на жилищата няма да поефтинеят.Работил сам в ЕС и там цените са добри

  Коментиран от #24

 • 22 123

  28 5 Отговор

  До коментар #20 от "Терсенето":

  Седи си да, не можеш да го продадеш.

  Коментиран от #26

 • 23 За да има спад трябва да има сделки

  44 5 Отговор
  А сделки немааа😂😂😂😂балона се пръсна и вече в градовете стана ужасен живота заради бетона дискомфорта и така насетне....купуват го бетона крадците дето са награбили милиони и искат да си материализират крадените пари тва е....нито икономиката нито заплатите нито качеството комфорта архитектурата в бегето отговарят на цените на бетона всичко е юруууш квото и да построим както и да го построим крадците с пари ше го вземат за инвестиция😂😂😂
 • 24 То хубаво ами бегето не е европа

  50 3 Отговор

  До коментар #21 от "Гост":

  Ами си е беге и демографската криза е жестока и не знам какъв е тоя апетит за бетони след като няма ново поколение което да се интересува от бетона а само крадци дето си вкарват парите у тухли че тва било наи сигурното според максимата😂😂😂😂
 • 25 Бай Митю

  9 2 Отговор

  До коментар #14 от "Луд с кирка":

  Ти най вероятно си на квартира вече.
 • 26 Терсенето

  13 7 Отговор

  До коментар #22 от "123":

  Предпочитам звонк, на мое лично съхранение. Винаги ще намеря на кого да го продам.
 • 27 Умен

  48 8 Отговор

  До коментар #18 от "Гал Фон":

  Явно и от икономика и демография не разбираш. Свърши се тая мантра, че от провинцията идвали в София. В провинцията останаха само възрастните(пенсионерите) и тия дето и "чеп за зеле не стават". А тези, които имат акъл директно на летището. Беше то едно време, когато всичко се пънеше към София, ама Тошо умря!

  Коментиран от #28, #29

 • 28 Терсенето

  33 1 Отговор

  До коментар #27 от "Умен":

  Във троянския балкан, има повече софиянци, отколкото във София.
 • 29 Фон Гал

  12 5 Отговор

  До коментар #27 от "Умен":

  Увно Вие не сте запознат как се ставаше софиянец по времето на бай Тошо! Относно "чепа за зеле, провинцията и летището" - Ти къде си, Ти къде си (откъс от песен)? Ако не се пренаселване градът-държава Защо: 2 милиарда отпуснат бюджет от държавата; постъпления от данъци; подпомагане с държавни пари на "закъсалите" държавни дружества обслужващи София - топлофикация и транспорт? И това не е всичко българино Умен!

  Коментиран от #33

 • 30 Софиянчето

  22 21 Отговор
  Цените на имотите ще растат,защото който е дошал в София не се е варнал повече на село

  Коментиран от #40

 • 31 група зевзеци

  38 1 Отговор
  На нас ни е по-забавно какво ще стане със строителството по черноморието, пардон, бетономорието.
 • 32 ,много дълга

  34 2 Отговор
  Статията. Ако една истина не може да се каже в 10 изречения не е истина. Не я дочетох тая статия,но според мен е боклук
 • 33 Умен

  30 6 Отговор

  До коментар #29 от "Фон Гал":

  Елементарно! В София съм, защото по мое време опцията чужбина беше трудна. Нямаше го ЕС и НАТО. Но виждам какво става в родния ми град. Виждам как са останали само дъртите и некадърните. Сега всичко младо и кадърно директно на терминала за чужбина да учи и после да остава там.
 • 34 Един

  25 2 Отговор
  Малките градове пълни с урташки къщи ама никой не желае да си купи ядове с парите си В тази държава човек може да се чувства спокоен само в самостоятелен имот и то ако има кой да го наглежда Урташкото имане и кучета не го ядат
 • 35 Готин

  11 28 Отговор
  Чудя ви се на акъла! До сега няма понижение на цените на имотите по-голямо от 15% и то се случи за две години след 1997 г. Тогава сътресението дойде от абсурдната инфлация и банковите фалити. От тогава няма понижение на цени. Гледам тука ,,тарикатите,, чакат да цъфнат налъмите. Ами чакайте! Луд умора нема!

  Коментиран от #38

 • 36 Готин

  24 6 Отговор
  И да ви светна! До две години цените на къщите в двадесет километровите зони около София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Бургас (частично), ще се покачат с над 75%. Цените в новите бетонни гета ще паднат с повече от 25%. Ако питате защо, ще ви отговоря така: Рестрикциите на градските управи по отношение на личните автомобили, ще изгонят средната класа от ,,елитните,, квартали-спални.
 • 37 любител

  15 11 Отговор
  да ви кажа кога ще паднат цените на жилищата.ако боко толупа не дай боже спечели изборите хората ще пълнят самолетите и на вън.ще останат само циганите ама те не купават а само крадът и пенсонерите лошия материал за боко.
 • 38 Нърд

  27 3 Отговор

  До коментар #35 от "Готин":

  2012-та какви бяха цените спрямо 2007-ма? Наполовина? Чуди се, може и да ти дойде акъла.
 • 39 Гал Фон

  12 12 Отговор
  Всички българи трябва да знаят, че "стиличани" все още живеят в социализма! Собственик на топлофикация, градския транспорт, паркинги и гаражи не са частна собственост. Те са общинска собственост и се дотират от държавата България. Предвижването с автобус, трамвай и тролей все още е с перфориране на билет, както при социализма. На доброволни начала. Има наплив на българи към София и ще има. Пенсионери, цигани и простаци оставаме в Прованса! Изборът кой ще управлява България зависи от София! Амин!
 • 40 AlphaOmega

  27 5 Отговор

  До коментар #30 от "Софиянчето":

  И които от София се е върнал на село,никога повече няма да се върне в София !
 • 41 Уестия

  21 5 Отговор
  От доста време насам се Вдигат цените на всичко......а жилищата ще поевтинеят само тогава когато Тъпаците който дават пари за жилища спрат да дават и да инвестират и най вече да се Заробват с банки и т.н.,,,,,,и ето те само това чакат големите инвеститори на кооперации....и хоп цената нагоре с няколкостотин хиляди.....Спиране на копуването и тогава да видим на кой ще си продават апартаментите направени от некадърни строители а те са болшество.....защото знаем какви са Работниците
 • 42 Брокерчето

  12 29 Отговор
  Спад няма да има.Гответе се за евро цени,даже и на село.Вадете парите от бурканите и банките.Хахааа...

  Коментиран от #44

 • 43 Гладен брокер

  26 4 Отговор
  Продажби няма цените се вдигат.
 • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 45 дявола

  24 2 Отговор
  Ще има след трус 9,5 по рихтер и много материали ще има тогава.Как всичко върви нагоре само заплатите си остават същите.Как не му писна на народа не знам
 • 46 Удавената Риба

  12 6 Отговор
  Няма такъв шанс ! Щом банките дават 0 % лихва за депозити . А и хората изпитват несигурност и страх.

  Коментиран от #47

 • 47 Умен

  21 2 Отговор

  До коментар #46 от "Удавената Риба":

  Само дето депозитите се увеличават. Стига с тази брокерска лъжа омръзна ни.

  Коментиран от #48

 • 48 Patton

  18 1 Отговор

  До коментар #47 от "Умен":

  Депозитите се увеличават , защото хората ползват банките вместо трезори !
 • 49 vip

  5 2 Отговор
  То цените на имотите са пряко зависими от доходите и спестяванията и нагласата на хората за бъдещето, ако хората са уверени в бъдещото си то те харчат.. отделно както върви лихвите бая време ще се влачат по дъното - просто се печатат пари на поразия, а ако се вдигнат лихвите почти всички южноевропейски държави ще се изправят пред колапс, а на никого не му се иска това да се случи... Спестените пара в България постоянно нарастват икономистите твърдят заради ниските лихви и инфлацията на всеки 100лева 2 изчезват.. т.е. ако спестителя реално губи 2% от парите си за година... Банките въпреки, че затегнаха леко условията по кредитирането изобщо не са спрели да кредитират.

  Коментиран от #54

 • 50 Пазарджиклия

  17 1 Отговор
  Очаква се преброяване на населението и жилищния фонд. Ще се види в колко много апартаменти живее само по 1 възрастен човек. След няколко години тези жилища също ще излязат на пазара.
 • 51 Пазарът на имоти ще се срине

  27 5 Отговор
  Ще има срив на пазара на имоти !!! Балона ще се спука !!! Цените ще се сринат !!!!
 • 52 Кризата идва

  24 3 Отговор
  2008-2009 се повтаря !!!! Пазарът се срива кризата ще бъде жестока !!! Чакат ни глад и мизерия !!!
 • 53 Майна

  8 1 Отговор
  Банките вдигат цените с ниските лихви защото имат много имоти. Те винаги са наясно как да прецакат.
 • 54 Умен

  11 2 Отговор

  До коментар #49 от "vip":

  Само да те светна, че банките винаги са давали кредити и ще дават. Това им е основният източник на приходи! За да няма лихви по депозитите значи няма и приходи!
 • 55 Кореняк софиянец пето поколение

  8 4 Отговор
  цените на имотите ще се понижат когато селяните се приберат обратно на село

  Коментиран от #59

 • 56 Обективен

  8 16 Отговор

  До коментар #6 от "проверете":

  Не знам какво си сънувал, но влязох в посочения от теб регистър и наистина данните се намират много бързо, само че казват точно обратното на това което твърдиш.

  Проверих, макар и само за София, другаде не ме и интересува дали се купуват или продават жилища... За 2018, 2019 и трите тримесечия за 2020 за които има данни те са само за УВЕЛИЧАВАНЕ на броя на продажбите!

  Коментиран от #58

 • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 58 Умен

  11 2 Отговор

  До коментар #56 от "Обективен":

  Само дето си пропуснал новината, че имали "техническа грешка" и надуха бройката на продажбите. А остава тайна как като не са работили нотариусите 2-3 месеца, хората остават без доходи, се правят повече продажби.
 • 59 До кореняк софиянеца

  3 0 Отговор

  До коментар #55 от "Кореняк софиянец пето поколение":

  Върнете се 6 поколения назад и обратно на село!
  Та по темата.
  Икономист съм по образование, работила съм и като брокер. Какъв е този пазар в България никаква логика...
  Хората от по малките градове трябва да бъдат стимулирани да останат в тях- както навсякъде по света да има минимална ставка на час, а не минимална работна заплата както е в момента.
  Имотния пазар- нереално високи цени, хората теглят кредити и цял живот лишения...
 • 60 Иван

  2 0 Отговор
  Народ от пешки.
 • 61 свобода

  1 0 Отговор
  Цените на жилища в София и страната трябва да спаднат поне с 20% на база заплатите, които се получават. Първо държавата е остаряла и е пълно гето с разрушени сгради и второ ни давате ниски заплати, които после обирате заедно с финасовия сектор, за да инвестираме в една дупка, в която да умрем.