ФАКТИ.БГ

Още един задължителен документ от техническия паспорт

Задължителен е сертификатът за енергийна ефективност

Публикувана: 2 Май, 2021 12:37
35 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8158
Още един задължителен документ от техническия паспорт
Снимка: М. Богданова ©
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.8 от 29 гласа.

Освен технически паспорт сградите трябва да имат и още един документ, които удостоверява тяхното моментно състояние. Това е сертификатът за енергийна ефективност. Документът се издава отделно от техническия паспорт. Спрямо енергийната ефективност зданията се разделят на няколко класа, в зависимост от състоянието и потреблението на самите сгради.

Инж. Йордан Николов от Българската асоциация за изолации в строителството разказва повече за това, какво представлява енергийната ефективност и на какви категории се делят сградите спрямо това. "За да се определи енергийната ефективност на една сграда се налага и енергийно обследване. То се прави по време на обследването за техническия паспорт. Ако се прави детайлно, то изисква специфична техника, с която не всяко проектантско бюро притежава", казва той, цитиран от БНР.

Инж. Марин Гергов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране дава още детайли за т. нар. енергийно обследване. "Ключов фактор за енергийната ефективност на една сграда е нейната електрическа система. Това създава притеснения за собствениците на сгради, които са строени преди 2000 година - тип панел и едроплощен кофраж. Тогава електрическата инсталация е проектирана и изграждана във време, в което електрическите уреди в домакинството са били доста по-малко, отколкото в наши дни. В момента старите електрически системи са непригодни на цялото потребление от уредите, които използваме"

Дали тези опасения са оправдани и как може една сграда да покачи своята енергийна ефективност, разказва инж. Атанас Ангелов от Българската асоциация на архитектите и инженери консултанти.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.8 от 29 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ама как
1 Отговор
Нали има ограда на границата и неподкупни милиционери

Оценка:
-1 +46

Баня
2 Отговор
Данчо, започнахте много да дразните лъвъ и ще станеш Йорданка.

Оценка:
-3 +56

Гост
3 Отговор
Абе, обирджии, турски бирник не е вършил това, което вие правите. И за вас ще има б е с И л о един ден!

Оценка:
-1 +101

Путчо
4 Отговор
Посетете >>>>НАРОДНО СЪБРАНИЕ.БГ и вижте моята пyтkа

Оценка:
-6 +14

А за Топлото
5 Отговор
Какъв документ??? Ден преди да го спрат имаше парно, каквото и през зимата нямаше, на 18 градуса, СРАМОТА

Оценка:
-3 +59

Тия "обследвачи"
6 Отговор
Не са ли чули че хунтата ГЕПИ си заминава и авантата също.

Оценка:
-2 +62

Иван Грозни
7 Отговор
Какви са тия измишльотини прилагани към обекти преди и след. Това е нов вид администрация. Редно е така измислените изисквания да се прилагат от сега на татък, а не за минало време. В един апртамент няма как де използваш 5 печки, 4 бойлеза , 6 перални и т.н. За какво говорят тия смехотворци. Да има избори по-скоро, че да се поправят тия недомислия. И какво ще ни изгонят на улицата ли? Снайперисти има и то на добра цена.

Оценка:
-1 +83

Чудят се от къде къде
8 Отговор
Да оберат народа! Ако всеки един апартамент от блок издаде такъв документ, това означава повече такси. Е не може ли един документ за целия блок, като се говори за сгради, а не за апарраменти по отделно? Копарбаши

Оценка:
-1 +66

Скорпи
9 Отговор
Всичко е пълна дивотия с цел...пълнене на Бюджета..това е

Оценка:
-0 +63

ТоОоо
10 Отговор
Сега уредите са ,2а,3а4аа+

Оценка:
-1 +35

Buhahahahah
11 Отговор
С тия 800 лв. средна нетна заплата за страната във всеки апартамент има таблет, лаптоп, компютър, телевизори, хладилници, миялни, сушилни, робот кухненски и почистващ, гейм конзола и т.н.

Как живее добре тоя народ,а - добре, че беше Бойко да ни оправи стандарта!!!

Оценка:
-63 +5

Гост
12 Отговор
"Тогава електрическата инсталация е проектирана и изграждана във време, в което електрическите уреди в домакинството са били доста по-малко, отколкото в наши дни. В момента старите електрически системи са непригодни на цялото потребление от уредите, които използваме"
Абсолютни глупости! Този, да отиде и да си върне дипломата! Електроуредите са същите, но много по-икономични! Единствено наличието на компютри е повече, но това не оказва влияние.

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +82

хах
13 Отговор
Стига сте дразнили хората, тази паспортизация трябва да отпадне, на който му трябва да си вади!!!

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +72

Не е в това
14 Отговор
целта на занятието. По този начин много хора не могат да си позволят тези разходи и ще им прилапат жилищата.В България почти всеки човек притежава жилището в което живее, за разлика от тъпия западняк. И в известна степен ти дава независимост. Това е непростимо в очите на новите ни "партньори". Използвайки хроничната алчност и безнравственост на бг полЮтиците, те целят грабеж на жилищата от хората. А колкото до "топлото", това е остатъчният продукт от производството на ел. енергия, която продават с ненормални печалби и би трябвало да евтино, но и там дерат кожи. От нас зависи дали ще им позволим на поредния грабеж и издевателство. Докато има скотове, ще има и касапи да ги обслужват.

Оценка:
-2 +66

Gen Gurko
15 Отговор
Тези лай--ри просължават да дразнят народа.

Оценка:
-0 +45

Учуден
16 Отговор
А колко струва на черно един такъв сертификат?

Оценка:
-0 +23

Джипко-Бибитков
17 Отговор
Пълни глупости всички лампи сега са Led, климатика ми е 1 киловат максимална мощностза разлика от печката с реотани преди 2000година поне 1.6kw телевизора мие 40 вата за разлика от старите с кинескоп .... Лаптопа е около 50вата за разлика от стария настолен 500вата комп.....

Оценка:
-0 +46

баба Цола
18 Отговор
А в ромските гета с камъш, черги , шперплат и ламарина, КАКВА Е СПРАВКАТА ЗА ТЕЗИ ЖИЛИЩА? Един закон създаден от една крадлива шайка разбойници.

Оценка:
-0 +53

Да бе да!?
19 Отговор
В старата панелка,където живеех,главния бушон(предпазител) беше 63А,а сега масово в НЖСК са 32А.Ха сега разбирачите да кажат коя ел.система е "по-яката"!

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +43

Тази паспортизация
20 Отговор

До коментар #13 от "хах":


да си я направят служебно,безплатно!Всичките им проекти на панелните сгради стоят в архивите на проектантска или общината.Да си ги прочетат и толкова!Ква е гаранцията,че съседа ми утре под мен в НЖСК няма да реши да бутне бетонна стена част от противоземетъсната шайба,за да си свърже двете стаи,а!?

Коментиран от #24


Оценка:
-1 +32

BG security Men
21 Отговор

До коментар #12 от "Гост":


Точно така! Много правилно казано! 👍 "Уредите са по-икономични и енергийно ефективни" ,затова ни готвят поредното измамно плащане ,като както ни вдигнаха данъците на МПСтата,йакто вдигнаха ........ и т.н.

Оценка:
-0 +25

ГОРСКИ
22 Отговор
До сега забогатяваха лекарите, а сега ще забогатяват архитектите това са реформите на чекмеджето!!!!

Оценка:
-0 +21

Стефан Петров
23 Отговор
Знам десетки сгради, строени през 1950-1960г., в стаите на които има по един контакт. В тях живеят по 1-2 старци, които консумират малко ток. От друга страна какви изисквания ще се предявят към паметниците на културата и възрожденските къщи, много от които са паметници на културата. Знам поне 5 къщи, в които в последните 10г. не е влизал човек, и на които не се знае кой им е собственика. Такива във Врачанско и Ломско са много. Този п-т е нова идея за съдиране на кожи от народа в угода на предимно софийски фирми.

Оценка:
-0 +26

Ам Чи
24 Отговор

До коментар #20 от "Тази паспортизация":


Да намерят строителя на тези панелки ,и си прав че всичко го има в общината ,но на бирокрацията не и се работи ,всички чакат Бойко да ги оправи .А трябва по една сопа и всички такива паразити да се разкарат

Оценка:
-0 +21

От чужбина
25 Отговор
Абе тоя защо говори глупости? Как ел.инсталацията ще повлияе на енергийната ефективност на сградата? Нали тази енергийна ефективност опира основно до топлоизолация. А топлоизолацията на сграда е изолиране на стени и смяна на врати и прозорци.

Възниква и въпроса Каква ще е ползата от тези паспорти и сертификати? Ще станат ли сградите по удобни и уютни за живеене?

Оценка:
-1 +19

От чужбина
26 Отговор
Ама с какво ще помогнат тези документи? Или само да си прехвърляме хартии? Разни журналисти пишат някакви глупости и дрязнят хората. Никой не обяснява на разбираем за хората език кое и как и защо и каква полза ще донесе това за обществото.

Коментиран от #31


Оценка:
-0 +15

Гост
27 Отговор
Какво им е несъвместимо на старите ел инсталации с новите ел уреди? Новите ел уреди са по-малко мощни, понеже са по-икономични, а старите ел инсталации се правеха с по-дебели жила н акабелите. Новите инсталации са по-неиздръжливи и горят по-лесно. Защо се опитват да обърнат фактите наобратно? Всичко е за дране, дране, и пак дране. А основателните им причини да изсмукани от пръстите и силно преиначени факти.

Оценка:
-0 +15

кочо
28 Отговор
елетрификация е едно а енергийна ефективност-топлоизолация-е съвсем друго.

Оценка:
-0 +10

Иван
29 Отговор
Който каквото и да ви говори, знайте че става дума за пари! От тези паспарти и обследвания нямя никаква нужда и полза, въпроса е да ви вземат парите! Не се подавайте на лъжите им!!!

Оценка:
-0 +18

дончичо
30 Отговор

До коментар #19 от "Да бе да!?":


Преди този 32А пак си има 63А това си е стандарт и не е изменян,но новите уреди наистина са по-икономични. А това ,че искат да прилапат нещо не е апартаментите в градовете,макар че не задължително ,а хиляди и десетки хиляди къщи и къщета по селата където хората масово нямат пари за ежедневни нужди , камо ли за технически паспорт!!! И,колкото по-стара е къщата , толкова по-скъп е този паспорт

Коментиран от #32


Оценка:
-0 +2

Чанкете
31 Отговор

До коментар #26 от "От чужбина":


Едни чичаци и лелчаци, от виаз и строителният, 6те изкарат много лесни парички, благодарение на др.Станишев.

Оценка:
-0 +2

Гост
32 Отговор

До коментар #30 от "дончичо":


И какво прави 63А предпазител преди 32А, ако вторият е главен на веригата?

Оценка:
-0 +0

Технически паспорти на Сградите!!!!
33 Отговор
Някакво строително Лоби Непрекъснато рие тази тема, очаква милиарди да съдепре от гърба на народа!!! Колко пъти ще се узаконяват едни и същи сгради,??? Мафиотска схема за Щавене на, хората!!! Който допусне тази Нагла измама да се случва, ще Падне от Власт!!! На Народа му Писна от Измамници Чивовници, мафиотския гилдии и схеми за Изтискване на хората!!!

Оценка:
-0 +5

Съдере
34 Отговор
От Гърба на Народа

Оценка:
-0 +2

Истината е
35 Отговор
Едно време, кухнята се отопляваше с един радиатор Смядово 3 KW мощност.
Днес цялата къща, отоплявана по съвременен начин консумира по= Малко енергия от този соц.динозавър!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Янаки Стоилов
Зам.-председателят на НС и депутат от "БСП - лява България" по време на размяна на реплики между Валери Симеонов (ПФ) и Волен Сидеров ("Атака").
Моля, да не се обиждат хора извън Народното събрание."

Още бисери
ТОП 5