Last news in Fakti

28 Февруари, 2021 08:37 4 838 34

Над 1,4 млрд. лева за жилищните сгради у нас

  • саниране-
  • програма-
  • средства

Новата програма за саниране започва с вече подадените проекти

Над 1,4 млрд. лева за жилищните сгради у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

Вече приключва Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която е успешна и има както социален, така и икономически и екологичен ефект. Огромен е интересът към новата програма, която сме заложили в Националния план за възстановяване и устойчивост. Това каза в предаването „Офанзива“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. И напомни, че са предвидени над 1,4 млрд. лв. за жилищни сгради. Тази ос от Плана ще стартира с вече подадените проектни предложения на собствениците, които са положили усилия и са подали документи в Българската банка за развитие, както и по Оперативна програма „Региони в растеж“. Новото е, че ще могат да кандидатстват и еднофамилни сгради.

Министър Аврамова обяви, че магистрала „Хемус“ е топ приоритет за правителството и е безкрайно необходима за развитието на Северна България и за привличане на инвестиции. 2024 г. е срокът за завършване на всички участъци. Усилено се работи и по АМ „Струма“ - през март се очаква да бъде пробит тунел „Железница“. Работи се и по трасето преди тунела – на големия виадукт, който се изгражда чрез потактово избутване, за да не се затваря движението под него.

До края на тази година трябва да завърши строителството на отсечката Калотина – Драгоман от АМ „Европа“. Изграждането на чакания от Северозападна България път Видин – Ботевград върви с добри темпове, коментира още министърът.

Вече имаме около 225 свлачища с изградени контролно-измервателни системи, каза министър Аврамова и добави, че в момента МРРБ изпълнява проект за монтаж на такива системи на още 26 регистрирани свлачища. За срутищата ще се направи пилотен монтаж на датчици на големи скални маси.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САНИРАНЕТО....УДАР ПО БСП

    15 17 Отговор
    ДРУГАРИТЕ В ТИХ УЖАС.......САНИРАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО....

    Коментиран от #11, #32

  • 2 САНИРАНЕТО....УДАР ПО БСП

    15 16 Отговор
    ГРОХНАЛИТЕ СОЦ ПАНЕЛКИ НА ТОШО СТАВАТ КАРО....НОВИ...А ДРУГАРИ

    Коментиран от #16, #27

  • 3 защо

    34 3 Отговор
    защо точно преди изборите, 4 години спахме, сега точно почнахме да увеличаваме пенсии , саниране , тротоари , градинки , осветление , докога ще се активизираме само преди изборите

    Коментиран от #5, #7, #26

  • 4 ЩЕ Я ФАЛИРАТ

    23 4 Отговор
    ТАЗИ МИЛА РОДИНА. ОТ ДЕ ПАРИ??!?. И ПРЕДИ ИЗБОРИ.
    ТОЯ ЗА ТОВА ЩЕ ТЕГЛИ ЗАЕМ.

    Коментиран от #6

  • 5 Хахахаха

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "защо":

    Като всеки път ахахаха
  • 6 НОВО ПЕТ

    7 11 Отговор

    До коментар #4 от "ЩЕ Я ФАЛИРАТ":

    ОТ ..ЕС...ПО ПРОГРАМА....ДРУГАРЮ

    Коментиран от #14

  • 7 НОВО ПЕТ

    7 21 Отговор

    До коментар #3 от "защо":

    САНИРАНЕТО НЕ Е СПИРАЛО......ВЪПРЕКИ СЪПРОТИВАТА НА ЧЕРВЕНИТЕ КРАТУНИ

    Коментиран от #25

  • 8 Кака Мара

    26 6 Отговор
    Няма безплатен обяд. Ако някой още не е разбрал, това са пари от всички нас/колко плащаме всяка година членски внос на ЕС и колко получаваме /.Не съм съгласна с мои пари да лепят стереопор на сульо и пульо, а после той да продаде апартамента си на по-висока цена. Или да плаща по-малко за отопление. Всеки е направил избор в какво жилище да живее и никой на никого не е длъжен.

    Коментиран от #10

  • 9 САНИРАНЕТО....УДАР ПО БСП

    7 14 Отговор
    И НА КОЙ ВЗЕХА АПАРТАМЕНТА СЛЕД САНИРАНЕТО ....ДРУГАРИ ЧЕРВЕНИ КРАТУНКИ

    Коментиран от #24

  • 10 САНИРАНЕТО....УДАР ПО БСП

    6 14 Отговор

    До коментар #8 от "Кака Мара":

    ПОЛУЧАВАМЕ ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ НАШИТЕ ВНОСКИ....САМО БСП КОМУНЯГИТЕ НЕ ВИЖДАТ КВО СЕ ПРАВИ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ....ИЗБОРИТЕ ШЕ ИМ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ.....
  • 11 ГЕРБ ерите Комунисти са във възторг!

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "САНИРАНЕТО....УДАР ПО БСП":

    ГЕРБ ерите Комунисти са във възторг!
  • 12 Тъп

    8 13 Отговор
    Да живее Европа, санираха ми апартамента, на ред е къщата. За неграмотните - съжалявам.
  • 13 Аз40🏴‍☠️

    13 3 Отговор
    Айде пак, колкото санираха блоковете. Във всеки град по 2-3 на централни места за пред туристите, че да не кажат от ЕС, какво стана с парите. Поляците си оправиха още преди години изпадналата сива гледка, тук давай към чекмеджето и Люксембург, юруш на матряла.
  • 14 А ЗАЩО

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "НОВО ПЕТ":

    ДРУГАРЮ 4 5 ГОД. БЛЯ БАИРИТЕ.??!
    ЗАЩО ПРЕДИ ИЗБОРИ??!!!? ДО СЕГА НЯМАШЕ ЛИ ПАРИ ПО ТЕЗИ ПРОГРАМИ?!!?!? И АКО ИМАШЕ
    КЪДЕ СА ПАРИТЕ?!?!? СЛЕД "УПРАВЛЕНИЕТО" НА ТВОЯ
    КУМИР ЩЕ ПАТИМ ЯКО АМА ЯКО
    ЩЕ ПАТИМ...
  • 15 Дедо Пене

    11 3 Отговор
    ЗА 1,4 млрд. лв могат да се построят 20000
    апартамента по 80м2, чисто нови напълно завършени тухлени!!! С Т Р А Ш Н И . К Р А Д Ц И!

    Коментиран от #23

  • 16 някой

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "САНИРАНЕТО....УДАР ПО БСП":

    Тези "грохнали" панелки сигурно ще надживеят гипс картоненото ново строителство! И с това саниране не им помагат, а създават условие за корозиране на арматурата, поради невъзможност на стените да дишат! Разбирачи.

    Коментиран от #20

  • 17 архитекта

    9 1 Отговор
    Санирането е добро. Зависи от изпълнителите и възложителите и контрола. Един от трите по веригата да е дефектен и резултата е некачествен. Но където и трите звена по веригата са читави , резултата е перфектен. Панелките дето толкоз лаете по тях ще ви надживеят. Пазете си ги ако са качествени.
  • 18 Чкмджто на Шефа

    6 5 Отговор
    Не е справедливо. Ние си санирахме сами, платихме си всичко. Откъде накъде сега ще се санира безплатно?! Всеки да си плаща!
  • 19 бай ставри

    3 1 Отговор
    това е хубава идея 1980 година комунягите ни събориха къщите в сливен за да правят съвременен квъртал и ни набутаха в панелени гета където същите почнаха да се рушат колко хора тогава починаха затова че им събориха къщите и им взеха дворовете за по 10 -12 хил лева тогава бяха силни на деня
  • 20 Абе разбирач

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "някой":

    Арматурата е запечатана в бетона, как ще корозира бе тъпоъгълен пергел такъв!

    Коментиран от #22

  • 21 Гост

    6 0 Отговор
    Програмата за саниране включва ли укрепване на панелните връзки? Следи ли се, дали това се прави?

    Коментиран от #29

  • 22 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Абе разбирач":

    Май не си виждал корозирала панелна връзка. Май си от санировачите.
  • 23 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо Пене":

    Строеж на апартамент 80 кв до ключ излиза към 20 000 лв. Това, че те го продават за 100 000 не означава, че толкова им излиза да го построят. За тези 1,4 милиарда лв ще построят 70 000 апартамента. Но санирането е много по-лесно от строеж. Лесни пари.
  • 24 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "САНИРАНЕТО....УДАР ПО БСП":

    Взеха ти внуците, като ги накараха да мизерстват тук, а после ги прикоткаха със студентска бригада и ги придърпаха навинаги отатък. Сложиха ти стиропор в панелката и си щастлив, а не виждаш, че ти дръпнаха децата за еничари.
  • 25 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "НОВО ПЕТ":

    Боко едва санира това, което Тато построи.
  • 26 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "защо":

    Май трябва по-често да има избори.
  • 27 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "САНИРАНЕТО....УДАР ПО БСП":

    И твойта баби4ка като я гримираш и става като студентка, нали, ГЕРБушко?
  • 28 Архитект

    5 1 Отговор
    Има акведукти строени с бетон над 2000 годишни. Не са мръднали. Бетона има това свойство да става по як през годините. Не завиждайте на панелките защото те имат живот над 100 години. Гледайте паянтовите си постройки от гипскартон и газобетон. За България най подходящи са стабилните постройки от железобетон със термоизолация.
  • 29 Байка

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Не. Не се прави в БГ.
  • 30 Чичо от село

    6 0 Отговор
    Аз плащам данъци за сканиране на панелите! Това било за енергийна и не знам каква ефективност! А мен какво ме грее тази ефективност! Кой ще плати за саниране на моята къща, та да усетя и аз от енергийната ефективност! Писнало е на народа от курвенските ви предизборни трикове!

    Коментиран от #31

  • 31 селтак

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Чичо от село":

    Абсолютно си прав! Защо дискриминират еднофамилните къщи? Защо съм длъжен да плащам данъци а със тях да се подобряват частни имоти?
  • 32 Ако си от тези

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "САНИРАНЕТО....УДАР ПО БСП":

    Санираните, не се радвай че си на далавера.Безплатно и капитализъм са пълен Оксиморон.Преди да ти праснат стиропора, нали знаеш,какво искат? Или не знаеш? Упълномощаваш Домсъвета ,да те представлява,при подписване договор за саниране.Но Домсъвета става Юридическо лице.За да има правомощия да подписва договор от името на всички.Е,да де,но парите не са от коша в килера.А от ББР. Да не цвилите като катъри,когато в даден момент, си ги потърсят. През Юридическото лице, в което ти присъстваш с подписа си.И си гарантирал стиропора с имота си през този договор. Как си го представяш- банкер да ръси милиарди,защото сте им мили и драги? Ако не сега,след двайсетина години,ще си ги потърсят.И ще си платите,като попове.Иначе на гости при чсито. Защото това вземане е с предимство.От държавата.
  • 33 Стефан Петров

    4 2 Отговор
    Санирането е безплатно , колкото е безплатна стръвта за рибата. Днес говорих с архитект. Т.н. технически паспорти на сградите, които трябва да изготвим до края на 2022г. ще струват ат 2.50 до 4.50лв. на квадрат разгърната площ, т.е. за апартамент от 70 квадрата това е от 175 до 315лв. За старите къщи, за които няма запазена строителна документация и чертежи ще се изготвят нови, което значи, че ще е още по-скъпо. По селата е пълно с големи двуетажни къщи. Това ще е най-голямото дране на народа след т.н. "демократизация".

    Коментиран от #34

  • 34 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Стефан Петров":

    На Боко му трябат пари. Обещал е милиарди на господарите от САЩ. Парите ще додат от хората. За да задължат хората, да си дадат парите, им измислиха задължителен, ненужен документ, с който да ги оберат. Така ще е всеки път, когато на САЩ им потрябват пари за нещо. Ще ни продават пак военна скрап, а нашия ще им плаща от джоба ни, посредством ненужни разпоредби за събиране на левове.