Last news in Fakti

30 Март, 2021 12:05 4 204 7

Протест заради високите наеми на жилища

  • испания-
  • наем-
  • жилища-
  • протест-
  • наематели-
  • права

Близо 12 милиона испанци са заплашени от социална изолация

Протест заради високите наеми на жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на Мадрид, Барселона, Сан Себастиян, Билбао и Мурсия, като се обявиха против високите наеми на жилищата. Недоволните испанци искат наемите да бъдат регулирани на ниво, което дава възможност за нормален живот във всеки един от посочените региони на страната и правата на наемателите в частта изгонване от имота да бъдат по-добре защитени.

По думите на протестиращите над 32 000 души в Испания нямат постоянна адресна регистрация, а 12 млн. души са заплашени от социална изолация, т.е. на тях им е трудно да намерят помощ. В периода 2008-2020 гг. са били принудително изгонени над 1 млн. души.

В Барселона протестиращите поискаха наемите да бъдат регулирани, спрямо действителността, а броят на общинските жилища да бъде увеличен. Някои от протестиращите в града се облякоха като герои от сериала, който се излъчва по Netflix – „Книжен дом“, в който се говори за ограбването на хората от банките.

Протестиращите в цяла Испания подкрепят предложението на управляващата социалистическа партия да отхвърли идеята за ограничаване на максималния наем, като вместо това промени данъчната политика, така, че тя да поощрява по-ниските месечни наеми. Ангажиментът да бъдат поставени граници на повишаване на наемните нива беше част от споразумението между Социалистическата партия и левия алианс Unidas Podemos при формиране на сегашния кабинет.

Напротив – регулирането на наемите в Каталуния, води до намаляване броя на достъпни жилища. В същото време наемните нива за миналата година спаднаха без държавна намеса. Причината беше отсъствието на чуждестранни туристи. Също така често наемателите в Испания прибягват до самонастаняване в наетото от тях жилище.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойчо

    12 4 Отговор
    Аз една къща имам в центъра на Барса ако искат мога да им смъкна малко от наема.

  • 2 Ами

    2 7 Отговор
    влезте в Idealista. com, Pisos. comи шосше вижъе наемите в Мумбай - София и ще видите къде са по високи наемите - относно стандарт живот!!! Партенка.

    Испания минималма заплата 1108 евро
    Бойкостан 330 евро!!!

    Коментиран от #7

  • 3 Посочете цифри

    7 1 Отговор
    Защо не са посочени конкретни цифри?
    Например, каква е минималната заплата в тези градове, каква е средната заплата и какви са наемите, изчислени в проценти спрямо минималната и спрямо средната заплата. Говорим за жилище средна категория - нито луксозно, нито мизерно.
    Тези данни ще са интересни за българина, който хем има жилище, хем е принуден от обстоятелствата да се насочва към по-големите градове или към чужбина, за да си намери добре платена работа, но част от заплатата му отива за наем.
  • 4 мечо

    2 2 Отговор
    а вие саму ривети чи у нас са скъпи
  • 5 чекмедже 2

    4 2 Отговор
    Познавам един който има имот в Испания/*не ББ./Дал под наем имота си и дори наемателя не плаща наема и др.поразии..по закон не може да го изгони..Били високи наеми..пазара така определя.И тук има много ревльовци..Звъни ти и започва да дава акъл..видите ли моя имот бил с висок наем и да го намаля от 400лв. до 200лв. и ще ми предплати за 6месеца..цигански работи.
  • 6 ле ле

    7 2 Отговор
    Отивайте на село ,там много евтино..купи си една къщурка със земя и имаш всичко..но мързела си знае работа...Искат да стант граждани и после рев до небеса..било скъпо..връщайте са при корените си ,там е истина,не се натискайти при вируси,болести и градски идиоти...партии и др. отрепки...
  • 7 Българин

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    А когато Бойко дойде на власт минималната заплата беше 122.6 Е (240 лв). Него е срам този лош Бойко да вдига минамалната заплата.