Last news in Fakti

2 Май, 2021 13:21 3 542 5

Емблематична за света сграда на 90 години (СНИМКИ)

  • empire state building-
  • сащ-
  • сграда-
  • честване-
  • небостъргач

Empire State Building - легендарен небостъргач

Емблематична за света сграда на 90 години (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Емпайър Стейт Билдинг е в задължителната програма на гостите на Ню Йорк. Преди пандемията са го посещавали по четири милиона души годишно. От площадката на 86-ия етаж при хубаво време се разкрива гледка към пет от американските щати. Небостъргачът е открит тържествено на 1 май 1931-а година - в пика на Голямата депресия.

В края на 20-те години на миналия век строителните магнати се надпреварват кой ще построи най-високата сграда в Ню Йорк. Основната конкуренция е между двете перли в стил ар деко - Емпайър Стейт Билдинг и Крайслер Билдинг. Когато Уолтър Крайслер научава, че Емпайър Стейт Билдинг ще е висок 304,8 метра, решава да постави връх на своята сграда. Емпайър Стейт Билдинг пък се сдобива с антена.

На 17-и март 1930-а година започва строежът на първата сграда в света, която ще има 102 етажа. Заради стоманената му конструкция, навремето Емпайър Стейт Билдинг е смятан за инженерно чудо. Строителите издигали всяка седмица по четири етажа и половина. Сградата е завършена за 14 месеца.

До 1932-а година всеки посетител плаща по 10 цента, за да може с телескоп да види Ню Йорк от птичи поглед. Днес билетът за наблюдателната площадка на 86-ия етаж е 34 евро за възрастни. Посещение на 102-ия етаж излиза към 62 евро.

Със своята височина от 443 метра (с антената) Емпайър Стейт Билдинг е най-високият небостъргач в света до 1972-а година, когато е завършен Световният търговски център. Днес това е деветата най-висока сграда в САЩ и 49-ата в света. Проектираният от Уилям Ф. Ламб небостъргач продължава да се смята за една от перлите на архитектурата.

Като един от символите на Ню Йорк, Емпайър Стейт Билдинг често се превръща в снимачна площадка за култови американски филми. В "Безсъници в Сиатъл" водеща е любовта. Най-известната "роля" на сградата обаче е в "Кинг Конг" от1933-а година. На върха на Емпайър Стейт Билдинг гигантската маймуна намира смъртта си.

От 1976-а година насам върхът на Емпайър Стейт Билдинг свети в различни цветове при важни поводи. На 19 януари 2021-а сградата се оцвети в кървавочервено в памет на жертвите на коронавирусната пандемия.

От 1978-а година в популярната сграда се провежда състезание по изкачване. С асансьор посетителите могат да достигнат 86-ия етаж за минута. Участниците в надпреварата обаче трябва да изкачат пеша всички 1576 стъпала. Рекордьор е австралиецът Пол Крейк, който успява да преодолее стълбите за 9 минути и 33 секунди.

Времето оставя своя отпечатък и върху Емпайър Стейт Билдинг. Сградата е ремонтирана за половин милиард долара. След фоайето, през 2019-а са санирани и изложбените зали, както и наблюдателната площадка. Днес посетителите на Емпайър Стейт Билдинг могат да се наследят на небостъргача в пълния му автентичен блясък - както през 1931-а година.

Емблематична за света сграда на 90 години (СНИМКИ)

Емблематична за света сграда на 90 години (СНИМКИ)

Емблематична за света сграда на 90 години (СНИМКИ)

Емблематична за света сграда на 90 години (СНИМКИ)

Емблематична за света сграда на 90 години (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GRUH

    8 5 Отговор
    И ТАМ МОЖЕ ДА КАЦНЕ САМОЛЕТ
  • 2 porek

    5 0 Отговор
    Каква е тази цената е EURO ?
  • 3 porek

    3 0 Отговор
    цена*
  • 4 kkk

    3 1 Отговор
    И на кой му дреме за тая барака?
  • 5 ХРИСТО СТОИЧКОВ-КАМАТА

    1 0 Отговор
    А ТОВА ОТЗАД МОЩНО ЦУНАМИ ЛИ СЕ НАДИГА ? ХАХАХА !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🏆🇧🇬🏆🏆❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!!.