Last news in Fakti

1 Юни, 2010 00:00 1 761 0

Empire State Building в зелено

  • empire state building-
  • зелени сгради-
  • ню йорк

Един сив гигант става зелен. 450-метровият небостъргач Empire State Building, една от знаковите сгради на Ню Йорк, става енергоикономичен и екологичен. Обновлението на тези 102 етажа струва 500 милиона долара. "Много ясно, че пестенето на енергия и намаляването на въглеродния двуокис имат много предимства. Освен това Empire State Building ще стане образец за преустройството и на други небостъргачи", казва Рей Куартаро, ръководителят на проекта по обновлението на сградата, което ще струва 550 милиона долара, 100 милиона от които отиват само за енергопестящи мерки.

Символ на модерната енергия

Зад всичко това се крие и екологическата инициатива на бившия президент Клинтън: "Всеки човек на Земята, който държи на опазването на околната среда, ще може да види сега конкретно как прочутият небостъргач ще промени облика си." Йън Кампбел от ръководството на проекта допълва, че Empire State Building ще се превърне в символ на модерната енергопестяща политика: "Ние искаме да докажем на политиците и бизнеса, че инвестирането в подобни проекти е изгодно и в икономически смисъл - защото по този начин се пестят пари."

"Зеленият" Empire State Building ще изразходва 40 процента по-малко енергия, отколкото сега, тоест поне 4 милиона долара годишно. Този небостъргач, построен през 1930 в началото на Голямата депресия, за рекордния срок от една година и 45 дни, беше символ на машинната епоха. Лайза Кърсавидж от градоустройствения щаб на града казва, че тъкмо сградите от онова време имат днес важно екологическо преимущество:

Прозорците - само 6500!

"Повече от половината от сградите в Ню Йорк са построени преди 1940, тоест преди времето на евтината енергия и механичните системи от рода на климатични апарати и отопление. Така че те хармонират по-добре с околната среда, отколкото новите сгради." Затова например 6500-те прозореца на Empire State Building нямат да бъдат сменени, а просто по-добре изолирани с криптон-аргонов газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА