28 Януари, 2013 13:31 10 527 77

Испански имоти на половин цена

  • испания-
  • имоти-
  • цени-
  • спад-
  • криза

През последните години спадът на цените на имотите в някои държави не се отчита като се сравнява ситуацията година за година, а се съпоставят цените към момента и спрямо пика на пазара. Така на места обезценяването на имотите е значително.

Подобно сравнение са направили испанските брокери в някои ваканционни региони. Средно в сегмента цените са се понижили с почти 50%. На първо място е Толедо с 45.5%, следвано от Барселона и Сарагоса, съответно с 44.4% и 44.2%. В Малага спадът е 42.6%.

Във всеки тези региони цените са на нива отпреди десетина години, се посочва в изследване на испанската компания Tinsa. За 2012 г. най-много от стойността си са загубили имотите в Каталония и Мадрид, съответно 17.1% и 14.7%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    1 0 Отговор
    заглавие е подлъгващо
  • 2 Ники

    1 0 Отговор
    И в магазините често пъти обявяват 50% намаление... До колко е вярно и общовалидно - всички знаем.
  • 3 Гладен

    1 0 Отговор
    Не ви се вярва
    Нищо, ще повярвате. Скоро
  • 4 7777

    1 0 Отговор
    Те цените не са паднали,прости са били много на дути.
  • 5 bubblehead

    0 1 Отговор
    За 2012 г. най-много от стойността си са загубили имотите в Каталония и Мадрид, съответно 17.1% и 14.7%.

    -----------------------------------------------------------------------------

    Според мен тука има правописна или смислова грешка ... мехор-менор ало испанския куца !? Подозирам че са имали предвид че цените са паднали НАЙ-МАЛКО в Барселона ( Каталуния) и Мадрид какво иначе след като са май-големите и живи градове в Испания. И тук е интересно начи в страната са паднали цените с по 40-50% но в Мадрид само 15% а в центъра на Мадрид? Блазя им нашите дето разпрададоха апартаменти по центъра на София без пари защото идва страшна криза , страаашна криза... Инак за сравнимост при нас цените в Банско и Слънчев брая ( алалог на курортните Малага и Андалусия - много цигани бе!?) паднаха с по 60-70% , което според мен е повече от 42.6% .... За хиляден път го твърдя че катастрофа като на нашия имотен пазар не се случи никъде дори в Испания с 26% офицялна безработица! И това у нас се случва независимо че България има една от най-конкурентните икономики , без структурни проблеми и със едни от най-стабилните финанси! Ходи го разбери нашия с веждите!?

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "bubblehead":

    Значи според теб сега е момента да купувам? Т.е. вече сме ударили дъното и да вадя парите, щото в БГ имотите са се сринали най-много. Добре, много добре. Имам едни 150 К. Къде според теб да ги метна?

    Коментиран от #8

  • 7 ИРАКЛИ

    0 0 Отговор
    До BUBBLEHEAD
    Отчаян съм приятелю относно продажбата на нашите имоти!
    Стягам инвентара и подготовка на расадите,ще произвеждам и
    тази година плодове и зеленчуци за да закърпим семейния бюджет! ......имам и около 100 кококшки и 20 зайкини на фермата
    успоредно с свинеугояването и от тях ще дойде нещо!
    Този бизнес с имотите явно BUBBLEHEAD e в сериозен застой!Аз и
    моите приятели решихме да изчакаме с продажбите!Това не значи,че няма да отваряме САЙТ №1 И ДА НАБЛЮДАВАМЕ какво става! ИРАКЛИ

    Коментиран от #18

  • 8 1111

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Защо трябва да купуваш бе,колега...харчи си ги...А пък ако тук не ти харесва,свят широк...в случая Испания..
  • 9 Ники

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "bubblehead":

    @катастрофа като на нашия имотен пазар не се случи никъде дори в Испания с 26% офицялна безработица!
    ---------------------------------
    Да но никъде няма такава масова емиграция както в България.
    Кой да купува?

    Коментиран от #10

  • 10 bubblehead

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ники":

    Има, в Естония има по-голяма емиграция ... но пък там и други неща има, например цените удариха дъното още през 2009 и малко или много са все нагоре от тогава ... или това е напротив ох обърках се ...
  • 11 тото

    1 3 Отговор
    у нас няма катастрофа-цените бяха нереално високи-който не вярва да смята-през 2010 си строих къща-250кв.м до ключ с всичко-ВиК,ел.и парна инсталация-строеж с керамични тухли-1бр.-2,30 лв-без икономии-излезе ми 220 евро на квадрат-като добавите цената на имота е около 20 евро като се раздели на цялата квадратура-вижте колко струва на фирмите които строят а продаваха на 800-1000 евро-добре че не се вързах и аз-почти бях изгорял на 750 евро/кв
  • 12 Гост

    1 1 Отговор
    Добре де. Сега последно в БГ или Испания да купувам?

    Коментиран от #16

  • 13 campesino

    1 0 Отговор
    това за Барселона е валидно само за крайните квартали
  • 14 НАБЛЮДАТЕЛ

    1 0 Отговор
    Това за Барселона не е вярно.Ето един сайт http://www.fotocasa.es
  • 15 bubblehead

    1 0 Отговор
    Испанците 13 / 14 , пишете по смело! Аделанте! Това за Барселона е верно за крайните квартали само в смисъл само там са паднали цените с 15% в центъра няма и толкова, нали?
  • 16 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    В Испания...тук падането на цените тепърва предстои...А дъното на цените ще бъде тогава,когато стойностите на имотите достигнат цените от 1976год...Кой е луд да купува тук.БЕгай на Майорка...
  • 17 голям балон

    1 0 Отговор
    да гледат и да се учат нашите имотни"инвеститори" какво ги чака.
    Който надува балони после духа супата.
  • 18 читател

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИРАКЛИ":

    Иракли помниш ли какво си говорихме миналата и по миналата година?
    Кой се оказа прав?
    Дали балона и АХХХ или хора като Varna.
    Добре си се ориентирал поне си от хората които произвеждат а не чакат балон да се надува и да печелят спекулативно.
  • 19 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    До ЧИТЕТЕЛ №18
    "За всички има място под слънцето"!За мен и хората около мен,просто нямаме друг избор на този момент от биологичното ни съществуване!Очаквахме коментар от BUBBLEHEAD,но уви!Благодарим на ЧИТАТЕЛ за отреденото внимание към ИРАКЛИ!
  • 20 Цървул

    1 0 Отговор
    ...из съвети как да проверим разумни ли са предлаганите цени на имоти,които сме харесали;справка-световната преса-на помощ гугъл-преводач:Проверявате в местната служба,където по електронен път/за да не си губи фиска данъчните плащания/се превеждат наемите на аналогични имоти по ситуиране,етаж,наличие на детски градини,училища,банки и др.значими институции и учереждения за вас и умножавате по 100 наема-това е цената,която се получава-вие предлагате своята оферта-ако не се приеме пазар няма.Това е формулата в цял свят-такава е била,такава ще бъде и за напред-другото са еквалибристики,ако се намери допирна точка между купувач и продавач пазар има-ако не-продавачът ще чака следващите години да нацели някой,който не си знае интересите.И още нещо интересно-очаквания за спад през следващите години,за растеж след около 15 години-тогава се очаква да свърши световната икономическа рецесия.

    Коментиран от #21

  • 21 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Цървул":

    Когато продадеш СОБСТВЕН имот за 100наема,тогава ще даваш акъл...Колко са 100 наема в Люксембург???

    Коментиран от #22, #24

  • 22 мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "1111":

    Наем в София 400 лева.Дори да смятаме 150 наема не 100 се получават 60 000 лева.Т.Е. имотите са още надути.Балона трябва да спадне до нива около 2002 ра за да се нормализира пазара.

    Коментиран от #23

  • 23 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "мнение":

    Много добре знаеш,че това е невъзможно....А 2002 год. беше една много ,,шарена,, година....Всеки който е купувал/продавал тогава може да потвърди,че цените не бяха никак ниски за тогава..Отделно се търгуваше едновременно в лева,евро и долари...а $ беше около 2,20..Аз го твърдя от позицията на участник в пазара...
  • 24 Люксембург

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "1111":

    наема в Люксембург на тристаен апартамент 80 кв.м.( в такъв живея) е 2000 евро на месец.( плюс- минус двеста евро в зависимост от квартала. Около гарата са най- евтини, около съда на европейските общности в квартал " Киршберг" са най-скъпи) Цената на кв.м при покупка е около 3000 евро. Нотариалните такси и данъците по прехвърлянето са около 1% от стойността на имота. Минималната заплата е 1700 евро чисти. Шофьорите на автобусите в градския транспорт взимат по 2700 евро чисти и 90% от тях са босненски мюсюлмани, получили статут на бежанци по време на сръбските войни. Казвам го за да подчертая, че местните се мръщят на такава заплата и за по малко от 5000 евро не подхващат работа. Живея в Люксембург- столицата на едноименната държава Люксембург от 2006 г. и си позволявам да взема участие в дискусията ви , защото ми омръзна разни пишман инвеститори -брокери и откровенни измамници да лъжат българския народ , че е нормално едно двустайно апартаментче да струва 20 годишна средна заплата за страната и лихвата по тази сума да струва ОЩЕ една 20 годишна заплата. Лек ден и приятно чакане на купувачи с куфари неброени пари :)))

    Коментиран от #27, #29, #31, #32, #35

  • 25 realist

    1 0 Отговор
    Другарки и другари и ти АХХХ. Много е просто. 1 кв.м в приличен квартал в столицата на всяка европейска страна струва около една средна заплата за тази страна или около две минимални заплати. Две минимални заплати в Бг по 150 евро правят 300 евро. Средна заплата в Бг е 300 евро на месец. Това е и реалната цена на кв.м в хубав квартал в столицата. Всички продавачи дето чакат някой да им даде сегашните астрономически суми - няма да продадат никога . Кратко и ясно.

    Коментиран от #28, #30

  • 26 БГ

    1 0 Отговор
    Браво за точното и обективно мнение Люксембург. А сега се приготви да бъдеш удавен от помията и храчките на въпросните "пишман инвеститори - брокери и откровенни измамници", които в жалките си опити да заблудят още някого пишат фермани, изнасят цифри, обиждат, офкат, пъшкат и ахкат..... Ноооооо, каквото си посеят, това ще жънат. Ако не стискаха толкова здраво балончето, нещата може би щяха да се нормализират някога и да се отпуши пазара. Вече е късно и те го знаят. Затова и вият като подивели и киснат по цял ден във форумите и под подобни статии. Психологическа мас......бация за успокоение на рабитите от инвестиции нерви. Късмет!
  • 27 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Люксембург":

    Значи и ти ги изкара 150 наема..хахаха...Лексиката,приятелю! Човек който плаща 2000евро на месец наем не употребява тези изрази...С този фейлетон те признавам за майстор на късия разказ...хахаха..шегаджия..
  • 28 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "realist":

    А ти няма ли да кажеш кой квартал на София е хубав за теб....и с теб да се посмеем малко....
  • 29 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Люксембург":

    да лъжат българския народ , че е нормално едно двустайно апартаментче да струва 20 годишна средна заплата за страната
    ...................

    http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Luxembourg/square-meter-prices

    http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Luxembourg/rent-yields

    http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Luxembourg/price-rent-ratio

    България – 19 години
    Люксембург – 27 години

  • 30 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "realist":

    Другарки и другари и ти АХХХ. Много е просто.
    ========
    ДрОгарЬо, кат стане много просто, престава да е вярно...

    Коментиран от #33

  • 31 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Люксембург":

    Пардон, ти пък искаш в средни заплати. Не са 20 годишните заплати, а са 2,85.
    Апартаментче 60 м2 по средна цена за страната 880 лв/м2 = 52800 лева = 68,5 средни месечни заплати за страната по 770 лева = 5,7 годишни заплати на човек = 2,85 средни годишни дохода на домакинство.
  • 32 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Люксембург":

    Иначе ако 200 наема ви се виждат много като за цена на апартаментчето, значи, че наемите са ниски и ще трябва да растат. Те това и ще правят, ако съдим как се множат мераклиите за наематели. С тях естествено и рентиерите. Чувам, че 15-20% от покупките в момента не са вече от нужда, а са за инвестиции - да се събират наеми от мераклиите да ги плащат.

    Коментиран от #34

  • 33 въпросче

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "AXXX":

    АХХХ чакам ти прогнозата за 2013 -та понеже виждам че си изключително компетента в статистиките се чудя защо всяка година предсказваш ръст а става обратното.
    Давай кажи си думата да видим тази година какво ще става с имотите.
  • 34 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "AXXX":

    ...И гледам тая вечер по телевизора...по БТВ и още 1-2 телевизии...имотите били станали пак м/у 800-1000евро у тая пуста София.Искам да се извиня на всички...бях сигурен,че Ани Салич ще обяви благата вест...ама не би..Юксел беше.Искам да се извиня и на ,,аз,,-чето...преди Коледа му казах,че ще бере ядове с цените след Трифон зарезан...прости ми,нещата се объркаха...но две седмици по-рано не е чак толкова фатално,нали!? АХХХ,всички твои сметки се потвърдиха....преди няколко години вноските по кредити са били около 1мес. заплата...сега са 56% от нея! Поклон пред способностите ти да намериш,анализираш и поднесеш информацията с точните цифри.Респект! Тия ,,инвеститорчета,,(мераклии за рентиери) дето търсят СЕГА под вола теле,ще си останат с търсенето..хаха..жътвата приключи лятото на 2012 год. ....ако пък наистина искат да се занимават с наеми,ще трябва да купуват от ,,жътварите,,...нещо като кафенце втора цедка...Помниш ли ,,конспиративната хипотеза,,??? Не е хипотеза...хаха... ИСТИНА Е ! Време е да се маскираме,време е да се костюмираме....Мана-мана!

    Коментиран от #38

  • 35 bubblehead

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Люксембург":

    Луксомбургски , напразно се напъваш байно... като гладен в толяетна си. Я си огледай цифрите от поста за какво са аргумент!? Шофиорите в градския транспорт получават добри заплати навсякъде щото са общински /държавни служители... Да не почвам какви зкривявания има тук в Америка, където соцялизъм е мръсна дума ... Лошите работи навсякъде са продавач в магазин, в заведенията за бързо хранене, по бензиностанции, чистачи ( но не в общината) , парт-тайм работи разни, тия едва ли имат по 1500 евро заплата а казваш наема е 2000 тия как купуват жилища, деца как гледат!? Много е евтина Европа па София една скъпа! Интересно е защо не послъжеш в цифрите щото с тия цифри тоя поинт не става за скъпата София!? И мездудругото се открива нещо интересно от цифрите ти за което ми се е щяло да говоря, особенно сега когато веждите с се хванали за 100 наема цена . Първо оставяме настрана 100 наема цена такова чудо няма има 200 и нагоре, и тука никой да не се очудва 200 наема цена означава доходност на инвестиция в имоти около 5% и ах каква изненада толкова носят и акции и земеделска земя и .... НО за друго ми е думата, както казваш 2000 евро наем се вижда че наема на двустаен апартамент ( нали!?) се вижда че това е горе долу колкото е средната за страната за кяото говорим заплата ( В Америка при средна сзаплата около $2500 в големите градове двудтаен под наем отива към $2000 ) Та тук се разкрива съвсем нова гледка към нашия имотен пазар, където се вижда че освен че цените ни са смешни относително ( абсолютно са безумни! ) то се вижда че и наемите са смешни. Например средната заплата за страната е 800 лева , а казваш двсутаен в София е 400 лева под наем!? Освен цените и наемите са евтини у нас и тия сравнения 100 -200 наема/цена само ще ви объркат веждите да се ориентирате ... В България ако се съди по фундамеланите икономически фактори и наеми и цени са евтини само че едното е още по надолу от другото... Не го лъжете тоя прост народ че той и без друго му е доста мътно в кратуните, тия дето сте стигнали с цървулите малко по надалеч от трънско ! В Люксембург е ужасяващо скъпо! Няма значение дори какви ви са средните заплати дори, толкова е скъпо щото при цени по 15 000 евро/м2 няма значение какви са заплатите , нама начин да са дори на половина на това! Докато в София говорим за 600 евро средна заплата и 600 евро/м2 средна цена на имотите. Било каквото било, имало нямало балон това е реалноста днес.
    Начи тоя поинт който правим брокерите , мошениците и други измекяри като моя милост е че България е изключилтелно евтина ОТНОСИТЕЛНО , нехаарктерно евтина е. А ако говорим за абсолютни цени то ние пропадаме в бездна от западния свят , за където междудругото сме тръгнали дори за загубим някой вежди по пътя... България толкова е евтина че когато дойдат по-млади западняри който не познават миналото на имтите в собствените си страни и не вярват на очите си и купуват за всеки случай един имот , щото то риск няма с тия цени... а когато дойдат по-стари купуват също по един защото съвсем сигурно знаят на къде отива тая ... За какво тръгвате с тия цървули чак за Люксембург като нищо не може да ви отвори гурелясалите очи, дори намеите по 2000 евро на запад !? Много евтини и цените и те нъл тъй !? Що не си стоите у България да не излагате майка си и тати си!?
  • 36 неутрален

    1 0 Отговор
    само неразбрах какво толкова каза човека че , дори го и обиди ???? С тази реакция по скоро показа, че си комплексиран , а не че си наясно с нещата...... а човека да си печели и харчи колкото си иска, нали не ги краде от тебе , а и сигурно праща на мама и на тати тука , което е по добре от колкото да взима социални помощи ....... Аман от псевдо патритозъм . Ако не са тези хора да пращат пари към България , сигурно ние тука съвсем ще се скапем !!! Нищо лично

    Коментиран от #40, #41

  • 37 дигу

    1 0 Отговор
    Прочетох внимателно коментарите... Никой, обаче, не коментира снимката от статията. Обикновено сме много бързи когато трябва да плюем по нашето Черноморие. А според вас това което виждате на снимката по-малко застроено ли е или не?
  • 38 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "1111":

    А така, 1111, време е да се попохвалим, което си е право, право си е, няма какво да скромничим, щото нали знаеш, тя скромността е за тези, които нямат други качества, ха-ха-ха. 1111, кажи си сега, по кой метод врачуваш – на кафе ли гледаш, пасианси ли редиш, кристално кълбо ли въртиш? Виж аз как съм си признала, че хвърлям боб – сАда го у новия двор, бера, фъргам и гледам. Обаче твойто не е обикновено врачуване, бе човек, то направо ясновидство къде, кога и как... за „благата вест”... ха-ха-ха. Сега освен да вадим благата ракия, друго какво?... А, и малко конспирация за мезе.
    Майтап, майтап, но работата е сериозна, докато ние тука си лафим безгрижно, на пазаря една суетня се заформя, един нов вятър повява май, един шумол се чува... както би казал Поетът – пазар зашуми, вежди развее...
    Пък от изток какой циклончик* наступает... да не вземе някой тайфунчик да докарает... Мана-мана!

    * “Поради по-бързото движение на студения сектор на циклона той след известно време настига топлия сектор и най-после завладява цялото пространство.”

    Коментиран от #50

  • 39 БГ

    1 0 Отговор
    Ъъъъъхххх.....ахххххх.....охххххх.......напъвам, дръжте се, сега ще из....кам още малко цифри и ще видите как всички вежди ще се юрнат да купуват. Сада боб, фъргам, гледам и що да видите. Цените от три години яко нагоре, точно според прогнозите, дето пръскам като редосеялка през ударна година.

    Ей сега че' ти кажем какъв шум се вдига на пазара в момента. Вой и подсмърчане на брокери и пишман инвеститори, за който става все по-очевидно накъде върви тренда. Ако нещата бяха толкова розови, агитката "ОХ - АХ Балониада" нямаше да са тук да разясняват колко гот е да купуваш и да правиш пачка, а самите те щяха да купуват и да мълчат като чеченски партизани. Та така....ама от де акъл при имотни папагали!
  • 40 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "неутрален":

    Ако не са тези хора да пращат пари към България , сигурно ние тука съвсем ще се скапем !!!
    …............
    Че вие сте си скапани бре. Като не можеш да различиш празното дрънкане на глупости от реалните факти и да прецениш адекватно какво става около тебе, колко по-скапан можеш да станеш? И за люксембургския важи, щом влиза с апломб в имотния форум, за да ви съобщи, че един двустаен в България струвал 20 годишни заплати, даже и 40 годишни заплати... Обяснявам го пак. 20 годишни заплати в България са 185000 лева, 93000 евро. 40 годишни заплати са 186000 евро. Алоооу! С 20 заплати днес купуваш многостаен в центъра на голям град, пък със 180000 евро купуваш къща с двор в „баровските” квартали на София, алооо. Двустайния го купуваш точно за пет заплати и половина, не за 20 и за 40. Някъде другаде да сте виждали подобна достъпност?! Особено пък в Люксембург! Хайде холан, на доматите може да им ядем клоните, ама колчетата първо ги варим.
  • 41 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "неутрален":

    нямаше да са тук да разясняват колко гот е да купуваш и да правиш пачка, а самите те щяха да купуват и да мълчат като чеченски партизани.
    ..................
    Че ние кога купувахме си мълчахме, щото бяхме заети. Ама това беше когато му беше времето - през 2010 и през 2011. А мистър Бъбъл, както си приказваше, така взе че уцели Абсолютното Дъно в Америка (ако случайно си пропуснал тоя момент)...
    Пък ти си чакай, като не ти е изгодно, все нещо ще дочакаш...
  • 42 БГ

    0 0 Отговор
    Видиш ли. През 2010 / 2011 г. му било времето. Тогава какво се чекнете сега да разправяте, че било по-изгодно. Нали тогава били златните години и направихте пачката?

    Тъй де. Не се спичай. Човек като лъже по инерция сам се оплита.

    Коментиран от #43

  • 43 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "БГ":

    Не бе, аз "за пачката" друго си работа, не е от имоти. На мен 2010 ми беше времето, щото тогава ми дотрябва имот, гледам, има какъвто ми трябва, гледам пак, имам и с какво да го купя, и готово. Може и да е паднала цената на някой подобен имот оттогава с 2-3%, ама не се кахъря, щото с тях и без тях, ето на, две години и кусур вече си го ползваме.
    Пък тука като гледам, всите сме за лафчето. Ако някой има по-големи амбиции, да ходи да се прегледа.

    Коментиран от #45

  • 44 БГ

    0 0 Отговор
    Ха хааа... Да ти имам лафчето. Три и кусур години и плява, с която може да се запълнят няколко тома. Айде, не се прави сега на нещо дето не си, ама бегай за спешен преглед. Дано помогнат лекарите. Всички сме с тебе!
  • 45 Мунчо

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "AXXX":

    @43 2-3% - Така ли се самозалъгваш за да заспиш? Я се събуди и пусни една обява и като видиш на колко пъти по 2-3% (20-30% ще да е поне) надоло спрямо 2010 ще ти се яви реален купувач ще ти се прес.е! Хаха... Преди време четох, че нас простите ни лъгали от телевизора и само ние (простите) сме вярвали на каквото ни кажат, сега на гей водещи се осланяме за "блага" вест! Хахаха...Жалки!
    PS БГ - не се хаби пич! Колко вече опитаха, то все едно на стена говориш!

    Коментиран от #47, #48

  • 46 Г. Семерджиев

    1 0 Отговор
    Имам един познат от младежките години, бяхме загубили връзка, но знаех, че се занимава със строителство. Оня ден се видяхме случайно и седнахме да изпием по бира. От дума на дума стана въпрос за състоянието на строителния бизнес. Като се отпусна човека да си споделя... явно доста му се беше събрало, кредити към банки, заеми към мутро-лихвари...никакви продажби през последните две години и т.н. нищо което незнаем с една дума. Интересното в разговора беше, че ми обясни до какви крайни средства е прибягнал само и само да позадържи падащите цени. Вика ми" Жоре стигнах до там, че да наема две пресно завършили студентчета по социология и да им давам по 300 лева на месец да висят цял ден по сайтовете и да пишат , че цените ще се вдигат. Даже със счетоводителката ги водим във ведомостта на длъжност "Манипулатори на пазара". Казал съм им където се появи статия за недвижими имоти из интернета искам да я заливате с коментари от сорта " сега е времето да се купува " и тем подобни. Така като се появи някой коментар отварящ очите на балъците-купувачи, че в момента е много скъпо мойте "манипулаторчета" го удавят в десетки коментари твърдящи обратното и така този вреден за бизнеса ми коментар минава незабелязан, освен това съм им казал да обиждат здраво автора на такъв коментар, даже и да го посплашат , за да не посмее втори път да пише. Казал съм им , че ако отваря статия за имоти и отдолу не е наводнено с наши коментари ще се глобяваме, отдържам им по 50 лева ако се размотават и до 2-3мин.не потопят вредния за бизнеса коментар сред море от статистика-стъкмистика..." Аз казано честно не повярвах и реших сам да проверя в някой имотен сайт и какво да видя. Човекът не ме е излъгал. Прочетох коментарите и очевидно пишещата под псевдоним АХХХ и тоя човечец бъбълхед са "манипулаторчетата"на моя познат. Да вземеш предвид тяхното мнение е все едно да питаш арабски петролен шейх , дали е редно да се разработват горива алтернативни на петрола :)
  • 47 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Мунчо":

    Клонинга БГ-Мунчо (или сте от един клон, все тая), тебе залъгвам, като казах 2-3% поевтинял, да не те стресирам, но щом настояваш... имотите като моя от доста време са кът и от също толкова време не само не поевтиняват, ами напротив (доколкото ги има). От 2011 досега 15-20% може и да е поевтинял някой панел в покрайнинете на Долно Нанагорнище, ама аз не купувах такова. Пък моето не е за препродаване, така че мога спокойно да си гледам „цените в квартала” с години (докато спестявам съответните наеми) и да си проверявам колко ми познава боба... Иначе в махалата наемите вървят по... абе, с един годишен наем купуваш оня двустайния, дето на люксембуреца му е скъп. Скоро пусках линкове с доходност, където се вижда, че в тия квартали имотите носят от наеми по 7-8% годишно. Ако можете, смятайте. Преди няколко месеца къщата срещу нас я купиха белгийци, та имах случай да видя накъде аджеба отиват цените (на нашата улица поне) и боба пак позна, ха-ха-ха. Наблизо са още две къщи с чехи под наем, до белгийците един български ИТ-инженер с младата си булка си довършват новата къща... Такива работи. Ай стига, че остава „да ви дам и ключа от квартирата, където държа парите си”.
    Драги вежди, за ваше добро е да не ми вярвате, защото по-ценно от здравето няма. То по форумите всеки може да си фантазира каквото му кефне (освен ако не са проверими факти, но в тоя пост такива няма)...
    Сега гушнете радиатора (ако е отрязан, дръжте остатъка от тръбата), кажете на мама да ви накълц

    Коментиран от #55

  • 48 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Мунчо":

    кажете на мама да ви накълца малко кисало зелце, на тати да отпусне от скритата ракийка.. И така - до следващия срив.
    Приятно чакане.
  • 49 AXXX

    0 0 Отговор
    Много слаба белетристика, Жорка.
  • 50 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "AXXX":

    ..,,КЪДЕ Е БАТКО???,,.. ХА-ХА-ХА..Това е и ще бъде основния въпрос на пазаря близките седмици.Тумби вежди ще се гледат невярващо с тъп поглед един друг и ще се питат: Ама нали казаха,че цените ще падат още?...От тази умствена парализа ще излязат бавно и мъчително за около два месеца(нали трябва отново да чуят и видят,че поскъпването е факт) Едва след няколко семейни скандала,мъжката вежда ще започне да върти телефони и да прави огледи...и когато намери своя коптор,ще дойде женската вежда и ще каже: Взимаме го...нищо че е за ремонт!...Това е упражнението което се опитваха да отложат докато чакаха 200м2....Този път обаче цените стартират от доста по високо ниво...а докъде ще стигнат след като имат да наваксат спад и да настигнат доходи??? Т.е. веждите,както и брокерите,този път ще го отнесат много здраво.... Метода на врачуване е секретен..хахаха...а благата вест разбира се ,че трябва да се полее с добре охладена ,,Бургаска мускатова,, ,,Бургас 63,, и т.н. а заргана с мускат отонел...(абе ти ги знаеш повече от мен тия бургаски софри..хаха..)...А най-големия хит е,че брокерите вече съвсем уверено твърдят,че старите квартали на София имали по-добра инфраструктура от новите...хахахаххаха...а СТАРИТЕ ТУХЛИ всъщност били едни прекрасни жилища с реални квадратури и високи тавани....ХА-ХА-ХА !!! Хипотези?!?!!?

    Коментиран от #58

  • 51 БГ

    0 0 Отговор
    Ко' речи......Параноята не е хубаво нещо, да знаеш. Различни хора пишат тук, но за сметка на това всички се забавляват с напъните ти да убедиш тълпите от купувачи в 101 предимства на инвестициите в тухла. В България. В условия на чудовищен демографски срив и емиграция. При масова циганизация. При все по-задълбочаваща се безработица и междуфирмена задлъжнялост. Понякога ви се чудя как намирате още сили да се излагате. Ако ми бачкахте като платени драскачи (както каза някой по-долу) незабавно бих ви уволнил поради тоталната и въпиюща некадърност да се справите със задачите си.

    Коментиран от #52

  • 52 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "БГ":

    Нещо нервите не издържат,а....Тия от телевизиите да не ви хванаха неподготвени? Гледам също,че 90% от старите никове ги няма...заменени са от нови ,,герои,,...Защо уволнихте децата бе,нали ги бяхте назначили до изборите?
  • 53 БГ

    0 0 Отговор
    Ха хааааа.....К'ви нерви, к'ви никове, к'ви телевизори, хора, пътища и автомобили. Май някой друг живее в телевизора/компютъра и вие от страх като виждат, че все повече хора са си отворили очите за това, което се случва на пазара. Всъщност там не се случва нищо, щото такъв няма. Сега взимай хапчетата и сядай пред телевизора, че пак ще съобщават за яко поскъпване на имотите. Иху, аху. Мана, мана....хаааха
  • 54 1111

    0 0 Отговор
    Пиши си , не ми пречиш...И какво казваш за хората с отворени очи? Какво виждате...много ми е интересно...Сурвакарите виждате ли ги?
  • 55 Мунчо

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "AXXX":

    @47 Како много си зле! Човекът (люксембургският) каза 3000 евро квадрата, демек като за такива не наясно с цифрите - 80кв - 240 000 евро! И викаш твоят кенеф за година наема му бил толкова?
    20 000 евро на месец? А и инженерче, пъл било то и ИТ си взело същото - хахаха... И един мармот?! Я ходи се къпи, че се размириса...

    Коментиран от #57, #60

  • 56 Мунчо

    0 0 Отговор
    А и като гледам кви са напъни, кво е нещо да изкарате от вола теле, само ще да е щото си имотна и си харчиш парите! Напънала си се (и си оцапала гащите) баш като капиталист купил фабрика на 9-ти септенври и сега бълваш змии и гущери ма нейсе. То ако ставаше само с желание и четене на статистики... Хахаха...
  • 57 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Мунчо":

    Муньо, на люксембургския оня от 240000 евро му е евтин. Вика човекът, че му е скъп тоя българския, двустайния, дето струва 5 средни годишни заплати, и те български (нищо че люксембургера се пробва да го продава за 20-40 годишни заплати).
    Айде вземи станиолчето от мармота и погледай как хубаво свети, че да се успокоиш.

    Коментиран от #59

  • 58 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "1111":

    Значи, сценария на сериала, дето го описваш, сега го архивирам и сядаме да гледаме продукцията. После правим разбор на режисьорските решения. Добре, че ония сцени между мъжа и жената Веждеви ще са орязани за публиката... На прожекцията ще се види докъде веждите схващат основната идея и колко сюжетни линии успяват да следят в движение...
    Дано да прочетат внимателно сценария, че кастинга започна и ще им измъкнат главната роля под носа (я банките, я алчните строители, я лошите чорбаджии... абе целия „творчески колектив”). А Батко далече...
    Пп. И сафридче имаше много тази година, и леферчета, и паламуТ.

    Коментиран от #63

  • 59 Мунчо

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "AXXX":

    @57 Аз како кое скъпо и кое евтино незнам. То оно само ще си покаже. Само едно не вдявам - кат' си имотна и си на сметка оти се пънеш да изпъкнеш кат' свински м.де в кал? Гледай си сериала, чопли си семките и така... Ма явно 789 серии вече нещо сюжета не е баш как си си ги ислила, та се нервиш? Ще ти се май и ти да облажиш от киселото зеле, ма ще си останеш с кукичката шарани дето си налапала 2010-та! ;)
  • 60 bubblehead

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Мунчо":

    Мунио, от къде ги изкара тия 3000 евро/м2 в Люксембург бе майна , амчи те там 13 000 евро/м2 почти нищо не купуват .... Тоя апартамент дето го разглаголи люксембургския дето му бил наема 2000 евро, цената му е към 600 000 евро... АЛО за коя планета говорим тука !?

    Коментиран от #61

  • 61 Мунчо

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "bubblehead":

    @60 Както казах, азинка от цени не отбирам... Просто се "облегнах" на писаното от господина за Люксембург. Комичното в цялата ондурма, драги е че с подобен пост като твоя не правиш услуга на дружката ти Аххх ми даже напротив... Кое, къде, колко е изяснявай с който го засяга. Мене квото ме касаеше го рекох - шарани се мъчат да изкарат другите такива - ма всуе... ;)

    Коментиран от #62

  • 62 bubblehead

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Мунчо":

    Що бе Мунио кво преча на колежката манипулаторка АХХХ!? Амчи тя по надолу ви нявре в суратя една зифра 27 години възвращаемост на имотите в Люксембург ( и 21 за България) . Не се ли връзват това което аз твърдя че вероятно цената на двустаиния е 600 000 евро които се дава под наем за 2000 евро ... Тоест тука се вижда България е относително по-евтина от Люксембург а в абсолютни цифри е умопомрачително по-евтина . Няма майтап в Люксембург за 15 000 евро/м2 не кукуваш кои знаи кво ... ей го на питай ликсембургския оти дреме по тоя български имотен сайт като се е устроил щастливо у княжеството ...
  • 63 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "AXXX":

    Абе направо прави интернет-телевизия...предлагам да се казва ,,ВЕЖДА-ТиВи,,...с водещ bubblehead ...95% от населението на страната са потенциални зрители...След 4-5 год. ще я продадем на Мърдок....или на Краси Гергов..

    Коментиран от #64, #67

  • 64 Иху-Аху

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "1111":

    @63 По добре ще е "Аххх-мак тв". За ахмаци, щото само такъв трябва да си за да им се вържеш дори на една простотия!
    http://fakti.bg/mnenia/58273-otvoreno-pismo-do-g-ca-behar - Силно ви препоръчвам задълбочено и внимателно да прочетете и после и коментарите. Там се вижда какво е реалното положение в страната и доколко стъкмистиките и "пълните спа курорти" са реалност, както се мъчи да ни убеди тука една от "Ахххмак тв"...

    Коментиран от #65, #68

  • 65 БГ

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Иху-Аху":

    Глупости! Долни инсинуации Иху-Аху. Според агитката "ОХ - АХ Балониада" България тепърва започва бясно да се развива на нано технологии, имоти и граждани с бронзов тен, които ще ни направят втора Швейцария в Европа. И сега най-важното - някой да пита въпросната агитка колко е средната заплата в България и броя на безработните, че да се посмеем всички.
  • 66 хъш

    1 0 Отговор
    Това което се случва в Испания е нищо в сравнение с това което ще се случи в България до година и половина.Гледайте какво сгромолясване на цените идва . Хората масово работят за 300 евро на месец (при 900 евро средна цена на кв.м. в София това прави три месечни заплати за един квадрат. За сравнение в Западна Европа съотношението е една средна месечна заплата за един квадрат реална жилищна площ, без общите части, в хубав квартал в столицата). Лихвите са в пъти по високи от лихвите в Европа (около 2,7%).Банките са задръстени с принудително иззети имоти, на които бившите собственици са спрели да изплащат ипотеката. Засега банките не ги вадят на пазара , за да не се сгромолясат цените , но до две години ще бъдат принудени да го направят според закона за банковото дело. Малкото чужденци, които купиха нещо преди 7-8 години сега се чудят как да се оттървът на една трета от цената, след като цигани ги крадоха, мутри ги биха, брокери ги мамиха...чужденец повече у нас няма да инвестира в имоти. Освен това има хиляди новопостроени апартаменти стоящи празни , а българския народ се топи всяка година като майски сняг. Като прибавим и неспиращите имотни измами доказващи нефункционалността на службата по вписвания, покупката на имот в България става един огромен и неоправдан риск. Т.е. цените ще падат докато достигнат 250 евро на квадрат за София и то в така наречените престижни квартали.
  • 67 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "1111":

    Дообре, става. И в най-гледаното време - суперпродукцията „Попарени надежди на заблудени вежди”.
  • 68 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "Иху-Аху":

    Изобщо не е изненада, че така близко се идентифицираш с неслучилия се "бакалавър по изкуствата от Израел", но затова пък реализиран като "пръв на село", даващ тон по интернетя на хора ви от оплаквачки.

    Коментиран от #69

  • 69 Иху-Аху

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "AXXX":

    @68 И с още близо 150-те коментиращи...реалисти!
    То ти си ясна - или шизофрения яко или си на некачествена трева. Споко - скоро ще ти дойде ред да си седнеш на дирника и тогава ще съм там, да ти предложа услужливо възелинче...;)
  • 70 Иху-Аху

    1 0 Отговор
    Скоро ще прожектират трилър с хорър елементи - "Спука се балона - аххх, оххх и сие си купиха въже!"
  • 71 Сульо

    1 0 Отговор
    Спука се на имотите балона,
    Аххх и бабъла по прашки на балкона.
    Към бъдещето са отправили взор,
    с надежда да се свърши на НИ ценовият терор!

    Все предсказавт покачване те,
    а пазара и да чуе неще ли, неще...
    Пак пред PC-то Аххх статистики реди,
    ще се кефи, нали върху вибриращо другарче седи!

    Слез како, слез от стола!
    Я хавани някого за к.ла!
    Хем ще си истински доволна и добре,
    хем по форумите няма да ставаш за мезе!
  • 72 Владимир Павлов

    0 0 Отговор
    Няма, няма такъв смях:))))))))
    Уникален форум!!!!
  • 73 Владимир Павлов

    1 0 Отговор
    Та кога ще се вдигат цените, че нещо май пак не бяхте много ясни?
  • 74 Владимир Павлов

    0 0 Отговор
    Та кога ще се вдигат цените, че нещо май пак не бяхте много ясни?
  • 75 Владимир Павлов

    1 0 Отговор
    Драги съфорумци, като президент на клуб 200, искам най-отговорно да ви приканя да сте по-внимателни с 1111, бабъла и аххх, да не ги изгоните от тук. Тогава кой ще ни прави смях? Помислете преди да пишете!

    Коментиран от #77

  • 76 хъш

    1 0 Отговор
    Споко г-н предсетал, по- лесно муха л..-нянка от конски задник се гони, отколкото давещ се в бетон и то с итонгово блокче на врата пишман инвеститор, от имотен форум:)
  • 77 Кукналото Кукче

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Владимир Павлов":

    @като президент на клуб 200...
    Сега сме вече клуб "При нас е весело"